Fagbøger Mad og drikke

Vil du spise mere grønt? Her er 7 tips til at bygge det perfekte måltid op

Grøn mad

Mange synes, det er en udfordring at bygge et tilfredsstillende og mættende grønt måltid op. Men det behøver ikke være en hæmsko for velsmagen at styre uden om det hakkede oksekød i køledisken.

Flere danskere er i stigende grad begyndt at at spise mere grønt i løbet af ugen. Det kan dog være en udfordring at tilberede et grønt måltid mad, når man hele sit liv har været vant til at skulle lave mad med kød som centrum for måltidet.

Her får du 7 tips til at sammensætte et godt grønt måltid mad fra Claus Meyers Grøn mad med vegetariske og veganske retter:


Brug råvarerne, når de smager af mest

MeyerDet gør de, når de er i sæson og kort efter de plukkes, høstes eller graves op af jorden. Her er grøntsager mest spændstige, saftige og smagsfyldte, og har den højeste koncentration af næringsstoffer, vitaminer og mineraler

I efterårs og vintermånederne er det derfor en god ide at tilberede retter med fx rødbeder, græskar, knoldselleri, jordskokker.

Prøv fx. Fyldt græskar med svampe og grønkål


Husk proteinerne

Proteinindholdet i måltiderne er væsentligt fra et ernæringsperspektiv, men det betyder også en hel del for spiseoplevelsen. Proteiner fra for eksempel bælgfrugter, nødder, frø og kerner giver mæthed og en oplevelse af fylde i måltidet.

LÆS OGSÅ: Rødbede-bygotto med salat af hasselnødder, æbler og stegte løg fra Meyers Grøn mad

Meyer


Byg oven på stivelsesfylde

Stivelsesfylde fra for eksempel kartofler og andre rodfrugter, korn, brød, ris, polenta, quinoa m.m. giver fylde til måltider og bidrager til mæthedsfølelsen.

Hvis stivelsesholdige ingredienser lægger bunden sammen med proteinerne, kan du bygge oven på med knasende, syrlige, cremede, lette, farverige og aromatiske sager.


Varier konsistenserne

Generelt vinder mad ved at indeholde både bløde, faste og sprøde elementer. Grøntsager er fra naturens side udstyret med et væld af forskellige kon­sistenser. De kan dog hurtigt blive jævnet ud, når grøntsagerne er blevet kogt eller bagt. Tænk altid over, hvilke konsistenser du går efter i måltidet, og vær særligt opmærksom på også at få det sprøde, knasende og faste med. Prøv at bruge grøntsager i både rå og tilberedt form i samme måltid, og udnyt, hvor mange forskellige konsistenser, du kan få ud af én og samme grøntsag – som med de forskellige tilberedninger af blomkål.

Meyer


Sæt tryk på krydderierne

Mange af de grøntsager, vi spiser allerflest af, har en relativt mild smag og aroma, især i tilberedt form. For eksempel rodfrugter, kartofler, broccoli, blomkål m.m. Der er derfor et stort spillerum for ambitiøs krydring i grøn mad.

Eksperimenter med indiske, kinesiske, mellemøstlige og nordafrikanske krydderiblandinger. Køb gerne tørrede krydderier i hel form i små portioner, og stød dem selv i en god, tung stenmorter. Er du ikke tilfreds med din lokale krydderipusher, findes alt på nettet. Opbevar stødte krydderier i kort tid, da aromaerne hurtigt fordufter.

LÆS OGSÅ: Sådan får du dine børn til at spise grønt
Meyer


Tænk over umami

Umami fuldender sammen med surt, salt, bittert og sødt det lille, eksklusive selskab af grundsmage, som vi kan opfatte med tungen. Umami giver en behagelig smagsfylde, som meget tyder på, at vi alle sammen leder efter, når vi spiser.

Du finder umami i svampe, modne tomater (dåsetomater i vintermånederne er helt fint, da de er kommet solmodne på dåse), tørret tang, nødder og kerner, gæret korn (f.eks. i form af hvede- og rugbrød hævet med surdej), gærflager, fermenterede grøntsager som f.eks. kål og asparges, fermenterede produkter som miso, sojasauce, black bean sause og hoisin sauce.

 


Smag grundigt til

En god balance mellem de fem grundsmage, surt, sødt, salt, bittert og umami, er afgørende for oplevelsen af velsmag i al mad. Det samme er aromaerne, alt det vi opfatter med næsen, når vi tygger maden, og varme fra for eksempel peber, chili, peberrod og hvidløg. Det er derfor altid en god ide at smage maden omhyggeligt til, gerne flere gange.


Meyer

Meyers grøn mad byder på mere end 100 lækre og velsmagende opskrifter på grønne, velsmagende retter.

Bogen er både til dem, der ønsker at leve 100% vegansk eller vegetarisk, og til dem der bare har lyst til at spise mere grønt og måske lægge en kødfri dag eller to ind i om ugen.

Bogen er på klassisk meyersk vis opdelt i sæsoner, og udover de mange lækre opskrifter, giver Meyers dygtige kokke dig også en masse bonusinfo om super sunde krydderier, og om hvordan man sørger for at få dækket alle kroppens behov, når man vælger kødet fra i sin daglige kost.

Meyers grøn mad  kan købes online, fx på Saxo.com eller i din foretrukne boghandel.


 

LÆS OGSÅ: Hvilke af Meyers kogebøger mangler du i din samling?

 

Andre lækre grønne kogebøger:

 

Nemme og velsmagende retter fra Jamie Olivers køkken

“Det handler om at lave virkelig god, velsmagende mad, som bare er uden kød.” – Jamie Oliver

Der er over 100 opskrifter på nem, sund, velsmagende og farverig mad, der ikke er dyr at lave. Så hvad enten man vil tage en eller to kødfrie dage om ugen, eller man vil leve vegetarisk, er der er masser af inspiration til kødfrie måltider med årstidens råvarer.

GRØNT er inddelt i kapitler med: Bradepande-retter / Alt i én gryde / Curries / Salater / Pier / Pasta / Ris og nudler / Burgere og fritter / Supper / Sandwicher / Snacks / Brunch.

Du kan købe GRØNT online, såsom hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel fra d. 15. november 2019.


Grøn mad til hele familien

grøn mad til hele familien


Grøn mad til hele familien får du inspiration til sunde, grønne måltider.

Bogen viser, hvordan du nemt tilsætter flere grøntsager i helt enkle hverdagsretter, og indeholder 100 opskrifter i alt på både vegetariske og veganske måltider, til morgen, middag, aften samt opskrifter på små snacks og søde sager.

I bogen får du blandt andet opskrifter på vafler, lavet på sød kartoffel, grønne smoothies, chunky monkey bowl, creamy spinat pasta, græskarsuppe med popcorn og æbler, sweet potato nuggets, forårsruller, grønne pizzasnegle og meget mere.

Du kan købe Grøn mad til hele familien online her eller i din nærmeste boghandel.


Grøn mad let at lave

Grøn mad let at lave

Grøn mad let at lave er den vegetariske lillesøster til “God mad let at lave”, en dansk bestsellerkogebog gennem mere end 40 år.

Bogen er en kogebog for hele familien og indeholder over 100 lækre, sunde og vegetariske retter – uden hokus pokus.

Med Grøn mad let at lave får du de bedste vegetariske opskrifter fra God mad let at lave og mange helt nye. Bogen er inddelt efter årstider, så du altid får brugt sæsonens friske råvarer.

Udgangspunktet er at opskrifterne skal smage godt, det skal være sundt og det skal være let at lave.

Se en opskrift på rispapirruller med dipsauce fra bogen her.

Du kan købe Grøn mad let at lave online, fx. på Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.


Yotam Ottolenghi: Plenty

 

Et overvældende sortiment af gode, solide vegetariske retter, alle sammen sunde og velafbalancerede, der hverken bygger på kød eller fisk. Yotam Ottolenghis israelske ophav skinner igennem og der er smæk på krydderier og feta.

Plenty er en forfriskende kogebog skrevet af en ikke-vegetarisk kok, som på fineste vis formår at sammenfatte veganske og vegetariske retter som ikke udelukkende består af salater, supper, pastaretter eller små grønne tilbehørs-retter.

Opskrifterne er opbygget med èn bestemt grøntsag som hovedingrediens. Dyk ned i Ottolenghis fantastiske grønne verden og find polenta med svampe og krydderier, hestebønnefrikadeller, karamelliseret hvidløgstærte, knoldselleri og linser med hasselnødder og mynte og en gryderet med bønner med løvstikke og masser af krydderier.

Se en opskrift på knoldselleri og linser med hasselnødder og mynte.

Se flere opskrifter fra Plenty her

Du kan købe Plenty online fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.


 

Evergreen

Evergreen hylder den dygtige kok Mikkel Karstad det grønne køkken og giver os 70 af sine bedste grønne opskrifter.

Hver grøntsag bliver kærligt behandlet i tekst og billeder, og der er masser af ny inspiration til, hvordan man kan få det grønne til at spille hovedrollen i sit hverdagskøkken.

Sammen med den internationalt anerkendte fotograf Anders Schønnemann formår kokken Mikkel Karstad at skabe det smukkeste univers. Et univers hvor mad og den nordiske natur smelter sammen og bliver et fantastisk billede på alt, hvad der er helt særligt ved det moderne danske køkken

Læs om hvordan du gør din hverdag grønnere med Evergreen.

Se en opskrift på pasta med bønner, hasselnødder og parmesan her.

Du kan købe Evergreen online fx på Saxo.com eller i din lokale boghandel.