Mad og drikke Fagbøger Louisa Lorang Madværkstedet Vegetariske og veganske kogebøger Vegetarkogebog

Grøn mad til hele familien: Sådan får du dine børn til at spise grønt

Grøn mad til hele familien

Grøntsager er en vigtig del af en sund kost for både store og små. Desværre kan middagsbordet nogle gange udvikle sig til en slagmark, når ungerne nægter at spise af den grønne tallerken. Her får du 5 gode råd til at få dine børn til at spise mere grønt fra Lisbeth Østergaard & Louisa Lorangs Grøn mad til hele familien.

Louisa Lorang og Lisbeth Østergaard har til sammen fem børn i meget forskellige aldre. De har testet opskrifterne i deres bog Grøn mad til hele familien på både børn og mænd. Bogen er en samling af favoritter og deres bedste opskrifter på velsmagende grønne retter til hele familien.


1. Snig mere grønt med i maden

“Vi kommer ikke grøntsager i, hvis det smager dårligt. Så vil vi hellere lade være. Det kan godt være, der er nogle der tænker: Rødbede i en kakaomysli??? Men det smager virkelig godt, og når du hælder mælk på, bliver det den fineste morgenmad. Vi gør det, fordi man kan,” skriver Louisa i Grøn mad til hele familien.

Grøn mad til hele familien: Sådan får du dine børn til at spise grønt

Lisbeth fortæller, at hun godt kan lide, når folk bliver virkelig overrasket over, hvor godt det smager med grøntsager i maden. “Jeg laver pizzasnegle, hvor der er et halvt blomkålshoved i dejen, og folk synes bare, de smager godt – og ikke af blomkål,” skriver Lisbeth, og Louisa tilføjer:

“Og hvis man f.eks. laver en karrysauce på græskar i stedet for karry og kokosmælk eller karry og fløde, kan man jo bare lade ungerne køre ris og sauce, helt uden at man behøver diskutere, om de skal spise deres broccoli eller ej – for de er jo i gang med at spise et helt græskar. Så det er både nemt og lækkert med flere grøntsager i maden.”

2. Vær sammen i køkkenet med børnene

Nogle gange kan det være nemmere at få børn til at spise maden, hvis de selv har været med til at lave den og ved præcist, hvad der er i.

Lisbeth fortæller i bogen om engang, hvor hun lavede en juice med sin søn Viggo. Der var både broccoli, grønkål og spinat i. “Jeg spurgte ham, om vi skulle komme det i, og han svarede bare: ”Ja, for så får jeg store muskler”. Han drak det hele. Der var selvfølgelig også ananas i,” fortæller Lisbeth.

Hendes søn hjælper ofte med at lave mad. Nogle gange hælder han bare en tomatsuppe fra dåse op i gryden. Og så fortæller han stolt, at han har lavet
tomatsuppe.

Grøn mad til hele familien: Sådan får du dine børn til at spise grønt

Man kan godt lave lektier på køkkenbordet, hvis man ikke har tid til at være rigtigt med til at lave mad. Eller man kan dække bord, lave isvand eller bare fortælle om sin dag, mens man smager på råkosten.

Louisa fortæller for eksempel, at hendes datter Maggie ikke er så stor, men rigtig gerne vil være med i køkkenet.

“Nogle gange sidder hun bare ved siden af, andre gange dufter hun til krydderier eller skræller en gulerod. Vores køkken er stedet, hvor alle er. Derfor er alle også involverede i madlavningen: Hvad har man lyst til at spise? Hvad dufter godt? Hvad dufter dårligt? Dække bord, vaske op…. man er med på en eller anden måde.”

3. Lad børnene smage grøntsager på forskellige måder

Den samme grøntsag kan blive interessant for børnene, hvis de får den tilberedt på en anden måde, end de måske er vant til. Louisa Lorang fortæller, at hendes søn Isak ikke kan lide grønkål i smoothies – men så kan det være han kan lide grønkål-chips, eller grønkålssuppe.

Andre gange handler det også om, hvordan grøntsagerne bliver serveret. Grøntsagerne kan f.eks. ryge bedre ned. hvis der er noget andet lækkert til, f.eks. græskarsuppe med popcorn på.

4. Lad børnene dufte, føle og smage – og lave maden selv

Vil du have dine unger med i køkkenet, så foreslår Lorang og Østergaard også at lade børnene dufte og føle, smage og mærke, mens de er helt små og bare sidder på køkkenbordet. Snak med børnene om duftene, fornemmelsen af dej, mel, citronsaft, whatever. Det hele virker – og så er det super hyggeligt.

Når børnene har styr på komfur og har en ok kniv-hånd (måske allerede fra 8 års alderen), så smut! Det er meget federe at lave mad eller bage eller whatever, når der ikke er en voksen der hænger over en. Vær i nærheden, hvis der skulle mangle plaster, og vær klar til at spise med, når dit stolte barn serverer!

Grøn mad til hele familien: Sådan får du dine børn til at spise grønt

5. Smag på noget nyt

Det er en god idé at lære børnene at turde smage på noget nyt. Louisa fortæller:

“Vi har en regel om, at når vi er ude at rejse, skal vi smage på noget nyt hver dag – og så foreslår ungerne en eller anden selvlysende Hello Kitty-is. Og den smager vi. Også de voksne. Men det samme gælder for børnene, når vi kommer på et marked, og der er en fisk, vi ikke kender. Det er ikke sikkert, de kan lide den, men de skal smage. Det er heller ikke sikkert, jeg kan lide den selvlysende Hello Kitty-is – det kan jeg nok godt – men alle skal smage på noget nyt hver dag.”

Måske kan du få dine børn med på at prøve noget nyt, næste gang I er på ferie?

LÆS MERE: Opskrift på vegetariske forårsruller med sauterede svampe

Grøn mad til hele familien: Sådan får du dine børn til at spise grønt

Hvorfor ikke spise grønt, der hvor man kan?

Lisbeth Østergaard & Louisa Lorangs bog Grøn mad til hele familien indeholder opskrifter til morgenmad, snacks, hovedretter, sødt og drikke med grønt i. De forsikrer dog om, at de ikke har fjernet alt sukker – og der er også opskrifter på kanelsnegle, is, kager og Nutella-mælk. Fælles for al maden er dog, at de har tilføjet ekstra grønt – for hvorfor ikke spise grønt, der hvor man kan!

LÆS MERE: Få opskriften på en lækker browniebar med bær

Opskrifterne er altså en god måde at sikre, at både du og dine børn får de anbefalede 600 g grøntsager om dagen. Og så giver grøntsagerne ikke bare vitaminer og mineraler – men også tekstur, smag, saftighed og kærlighed til en ret.


Grøn mad til hele familien

Grøn mad til hele familien: Sådan får du dine børn til at spise grønt


I Grøn mad til hele familien får du inspiration til sunde, grønne måltider.

Bogen viser, hvordan du nemt tilsætter flere grøntsager i helt enkle hverdagsretter, og indeholder 100 opskrifter i alt på både vegetariske og veganske måltider, til morgen, middag, aften samt opskrifter på små snacks og søde sager.

I bogen får du blandt andet opskrifter på vafler, lavet på sød kartoffel, grønne smoothies, chunky monkey bowl, creamy spinat pasta, græskarsuppe med popcorn og æbler, sweet potato nuggets, forårsruller, grønne pizzasnegle og meget mere.

Du kan købe Grøn mad til hele familien online her eller i din nærmeste boghandel.