Carlsen Børnebøger

Lad os redde verden! 3 nemme ting, du kan gøre for miljøet

Lad os redde verden, miljø, klima, børnebog, børnebøger

Vores planet har brug for vores hjælp! Heldigvis er vi mange, der gerne vil leve mere klimavenligt. Men hvor skal man starte og slutte? Vi kan alle – både børn og voksne – være med til at gøre en forskel ved at ændre nogle af de ting, vi gør i hverdagen. Her får du tre simple og sjove forslag til, hvad du og din familie kan gøre for miljøet fra bogen Lad os redde verden.


1: Spis grim mad

Du kan være en miljøhelt i supermarkedet ved at gå efter den grimme mad. Hvem kan finde (og købe) de mærkeligste frugter og grøntsager?

madspild, lad os redde verden, miljøguide

Madspild er en stor klimasynder og er også en af årsagerne til, at en tiendedel af verdens befolkning ikke har nok at spise. Intet mindre end en tredjedel af alle de fødevarer, der bliver produceret, ender nemlig med at blive smidt ud.

I Danmark var det samlede madspild i 2017 ca. 715.000 tons – det svarer til 9.730 indkøbsvogne fulde af mad hver dag!

Madspild sker mange forskellige steder – i landbruget, i supermarkederne og hjemme hos os selv. En stor del af problemet skyldes vores indkøbs-, madlavnings- og spisevaner. Men det betyder på den anden side også, at vi kan være en del af løsningen, hvis vi vil. Når du er med ude at købe ind, skal du derfor gøre det til en sport at finde de grimmeste frugter og grøntsager overhovedet. Køb dem og tag dem med hjem, så de ikke bliver smidt ud – de smager garanteret genialt!

2: Glem glimmeret

Glimmer er lavet af små stykker sølvpapir, som er blevet beklædt med farvet plastik. Det er sindssygt populært på tøj, i sminke og i aktivitetssæt. Men for miljøkrigere er der ikke meget glans over det.

Når glimmer kommer ud i naturen (fx ved at blive skyllet ud i vasken), gør det ofte skade på dyrelivet. Samtidigt ender mange af de bittesmå plastikpartikler endda på vores middagstallerkener igen. Hundredvis af forskellige dyr i havet spiser plastik (i havet bliver plastikpartikler hurtigt dækket af alger, som får dem til at dufte himmelsk for en fisk). Det betyder, at hver gang vi spiser fisk eller skaldyr, spiser vi også den mikroplast og de kemikalier, som dyrene har optaget.

Forskerne gætter på, at der allerede svømmer et sted mellem 15 og 51 milliarder mikroplastpartikler rundt i havet.

Heldigvis er der andre alternativer. Fx arbejder forskere med at udvikle biologisk nedbrydeligt glimmer lavet af naturmaterialer i stedet for plastik. Så hvis du ikke kan undvære glimmer, så prøv at kigge efter denne slags “økoglimmer”.

3: Red verden, mens du sover

Selvom vi i dag laver mere grøn energi end nogensinde, er der stadig lang vej endnu. Samtidigt kan størstedelen af den grønne energi kun “høstes”, når det blæser eller er solskinsvejr. Når der er spidsbelastning – fx når alle skal lave aftensmad eller ser TV om aftenen – er energibehovet så stort, at det kun kan dækkes af gammeldags kraftværker, som brænder fossile brændstoffer af og pumper drivhusgasser ud i atmosfæren.

miljøguide, lad os redde verden

Du kan hjælpe ved at nægte at hjælpe til derhjemme med ting, der kræver strøm – men kun når der er spidsbelastning! Gem dine huslige pligter til tidspunkter med lavt energiforbrug. Det samme gælder alle de apparater, der sidder i stikkontakterne. Sørg for, at de ikke står på standby i “myldretiden”.

Almindeligvis er de sene eftermiddagstimer og de tidlige aftentimer de værste, når folk kommer hjem fra skole og arbejde og tænder for lyset, komfuret, fjernsynet og ovnen. Om natten, når vi sover, bliver der derimod brugt mindst strøm. Det er derfor et godt tidspunkt at lade opvaskemaskinen og vaskemaskinen køre på.
Lad os redde verden

Lad os redde verden, miljøråd, miljøtips, klimaforandringer, miljøguide

Den ultimative miljøguide til børn og unge! Lad os redde verden er fyldt med nemme og sjove ting, vi kan gøre for miljøet.

Bogen er spækket med fakta og forklarer på en interessant måde, hvordan vi kan:
– reducere vores forbrug af plastik
– undgå madspild
– sortere og minimere mængden af affald
– bruge mindre vand
– begrænse vores CO2-udledning

I alt indeholder bogen 50 gode tips til at bekæmpe forurening og hvad vi kan gøre for at redde den jord, vi lever på.

Bogen er skrevet af Isabel Thomas, illustreret af Alex Paterson og oversat til dansk af Kim Langer. Til børn i alderen 8+.

Du kan købe Lad os redde verden online her eller i din lokale boghandel.

Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.