Børnebøger Børnebøger 10-12 år Børnebøger 3-5 år Børnebøger 6-9 år Carlsen Højtlæsning Viden

4 bøger der gør det lettere at tale med børn om klimaet

4 bøger der gør det lettere at tale med børn om klimaet

Bøger kan sætte gang i gode samtaler mellem børn og voksne og kan også være gode i undervisningen, når der er klimatema. Her er fire bøger, som gør det lettere og sjovere at tage klimasnakken.


Hvis der er noget, vi ikke orker at snakke om, så er det klimaet. Det er skyld med skam på og et komplekst emne, som kan kræve meget af forældre og undervisere, som har klima på skemaet.

Men det er vigtigt, at forældre tør svare på deres børns spørgsmål.

“Jordens tilstand og fremtid er den største udfordring, vi står i lige nu, og det er noget, som optager vores børn. Derfor er det vigtigt at udgive bøger, som kan inspirere til gode klimasnakke,” siger Kaya Hoff, forlagschef for Carlsen, som også mener, at der kan være en berøringsangst i forhold til emnet.

LÆS OGSÅ: Vi skal insistere på den fysiske bog i skolerne

“Bøger til børn, som sætter fokus på naturen og dens udfordringer og muligheder, kan formidle det komplekse og til tider skræmmende emne på en måde, så det bliver spændende, inspirerende, lærerigt og måske endda ligefrem opløftende.”

Børn skal have svar på deres klimaspørgsmål

Klimajournalist og vejrvært Nina Bendixen står bag bogen Hvorfor planter vi ikke bare en masse træer. Nina tog initiativ til at skrive bogen, da hun oplevede, at klimaet fyldte meget hos børn, og at det ikke var et helt let emne at formidle.

“Det kan virke enormt abstrakt. Det er meget nemmere at snakke om, at du kan få en vaccine imod en sygdom. Men lige så snart du snakker om klimaet og klimaforandringer, så bliver det komplekst og kan virke lidt diffust. For eksempel når du skal forklare, hvad CO2 er, og hvad det har af fordele og ulemper. Du kan ikke se CO2, du kan ikke lugte det, du kan ikke mærke det. Derfor synes jeg, det er endnu mere vigtigt at forklare, hvad det er, så børn kan forstå det. Det handler om at forstå, hvordan verden hænger sammen.”

Det psykologiske perspektiv

Nina Bendixen ville gerne give nogle gode svar, som blev formidlet, så det passede med målgruppen, og hun fik derfor børnepsykolog Margrethe Brun Hansen med på projektet.

LÆS OGSÅ: Sådan taler du med dit barn om kroppen – 6 råd fra Helen Lyng Hansen

“Set fra et psykologisk synspunkt, er det utroligt vigtigt, at vi lytter til vores børn, når de siger, at de er bekymrede, og at de for eksempel er bange for, at jorden går under. Hvis vi ignorerer spørgsmålet eller glider af på det, bruger børn deres fantasi, og deres fantasi kan let blive noget utroligt voldsomt og uhyggeligt noget,” forklarer Margrethe Brun Hansen og fortsætter:

“Det er samtidig vigtigt at understrege, at forældre ikke behøver at have svar på alt. Hvis et barn kommer og spørger, kan du sige det, som det er – at det er et godt spørgsmål, men at du ikke kan svare på det. Du kan foreslå, at I undersøger det sammen. Låner nogle bøger og googler det. På den måde kan forældre og børn bliver klogere på klimaemnet sammen.”

4 bøger med klimatema

Hvorfor planter vi ikke bare en masse træer?

4 bøger der gør det lettere at tale med børn om klimaet

Jo mere vi ved, jo bedre er vi rustet. Det er mantraet i denne nye, optimistiske klimabog, der møder børn i øjenhøjde og svarer på de store og vigtige spørgsmål, som mange børn går rundt og tænker på.

Klimajournalist Nina Bendixen og børnepsykolog Margrethe Brun Hansen hjælper os med at forstå, at Jorden og naturen faktisk er ret seje og har kunnet overleve nogle vilde ting, og at der er mange gode klimatiltag i gang, som kan hjælpe os.

Bogen er illustreret af Bjørn Nørbo Andersen.

Fra ca. 9 år

Du kan købe Hvorfor planter vi ikke bare en masse træer? online eller i din nærmeste boghandel.


Naturen

4 bøger der gør det lettere at tale med børn om klimaet

I Emma Adbåges billedbog Naturen, følger vi nogle familier, der bor i en lille landsby. Der er mange fine ting i landsbyen, og så er der en masse natur omkring. Og naturen er rigtig fin – hvis den altså opfører sig sådan, som vi foretrækker. Bare den er smuk og sjov at lege i.

Men når den bliver irriterende og mudret og beskidt, så skynder vi os at tilpasse den til os. Men naturen er sin egen. Den gør, hvad den vil – og jo før vi lærer at respektere den, jo bedre venner bliver vi med den.

En skøn billedbog, der giver plads til naturen og stof til eftertanke.

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Naturen online eller i din nærmeste boghandel.


Mit liv på bunden

4 bøger der gør det lettere at tale med børn om klimaet

Rejs med ned på bunden af en sø, hvor der lever en lille ensom padde. Måske er det den sidste af sin art? Alt i dyrets hverdag er under forandring, og axolotlens trygge liv er truet. Men af hvad?

Mit liv på bunden fortæller om verdens miljøkrise med en varme og håb, så det kan forstås af børn. Men den dramatiske og ærlige fortælling bliver understreget af de smukkeste illustrationer, som viser miljøkrisens sande natur.

Bogen var nomineret til Nordisk Råds Børne- og ungdomslitteratupris 2021.

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Mit liv på bunden online eller i din nærmeste boghandel.


Skoven

Skoven, Sarah Engell, ungdomsbøger

Det er sidste skoledag for 9. klasserne, og Ask er i Dyrehaven med sin årgang, for at fejre at de er færdige. Denne dag er måske hans sidste chance for at score den smukke Emma, og han forsøger at tage sig sammen til at tale med hende.

Men måske Emma faktisk flirter med ham? Aftenen lover godt, men da Emma går ud i skoven for at tisse, ændrer det hele sig. Hun kommer ikke tilbage, og Ask går ud for at lede efter hende.

Det hele begynder pludselig at blive mærkeligt. Ask føler, at han bliver betraget, og kan det egentlig passe, at skoven hele tiden udvider sig?

Skoven er en dystopisk roman om, hvor galt det kan gå, når mennesket forsøger at beherske naturen.

Du kan købe Skoven online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.