Børnebøger Carlsen

Skal dit barn til at lære at læse? Her er 5 gode råd til læsestart!

lære at læse, læsestart

Det er sjovt og spændende at lære at læse– og udfordrende for rigtig mange børn. Kig med her, og giv dit barn den bedste læsestart.


Overgangen fra børnehave til skole kan for nogle børn være svær – ikke mindst fordi der stilles flere krav i skolen. Her fortæller lærer og skolebibliotekar Camilla Skov Lund, hvordan du som forælder kan hjælpe dit barn til den bedste læsestart.

Klik her, hvis du vil have mere inspiration!Af lærer og skolebibliotekar Camilla Skov Lund 

Er dit barn ved at knække læsekoden? Det er sådan en spændende tid: Dit barn begynder i skole og vil i løbet af de første par år begynde at lære at læse.

Men i takt med skolestart, sker der ofte noget mærkeligt i mange familier – forældre holder ganske enkelt op med at læse højt for børnene. I stedet for at læse for dit barn for hyggens skyld, får behovet for at gøre dem til selvstændige læsere lov til at fylde det hele.

Når læsning kommer til at handle mere om færdigheder end om fortællinger … 

Det er godt at forsøge at finde en balance, så dit barn både lærer at læse på egen hånd, men også bevarer glæden ved at læse for læsningen og de fantastiske historier skyld. Det er nemlig noget helt andet at få lektier for og læse tekster til skolen end at sidde og hygge sig med billed- og højtlæsningsbøger, som barnet måske ellers har været vant til.

LÆS OGSÅ: 3 gode råd til at tale med dit barn om skolestart

Prøv at sætte dig ind i, hvordan dit barn oplever det: Før barnet begyndte i skole, var jeres læsetid sammen ren afslapning – dit barn har bare nydt at have hele din opmærksomhed og at leve sig ind i historiernes sjov og magi.

Men når først man går i skole, kan det godt virke som lidt af en brat omvæltning, når det drejer som om at læse. Børnene får muligvis allerede meget tidligt det indtryk, at læsning nu er en opgave, som skal klares – og ovenikøbet en opgave, som der tit er pres og forventninger knyttet til. 

Mange børn kommer hjem fra skole med en besked om, at de skal læse mellem 15-20 minutter hver aften. Der er ikke noget valg, og mange børn oplever, at ordet “skal” tager alt det sjove ud af læsningen.

Forælderens rolle

Det er let at blive usikker på, hvordan du som forælder skal forholde dig til læsning, når dit barns verden forandrer sig voldsomt efter skolestart. Måske tænker du i god tro, at “det er bedst at overlade det hele til skolen – til eksperterne”.

LÆS OGSÅ: Klar, parat, læs! Sådan får dit barn den bedste læsestart

Men det kræver i høj grad en fælles indsats. Forældre og lærer – og skolebibliotekar – skal arbejde sammen om at styrke læselysten, mens barnet lærer at læse. I hjemmet skal man koncentrere sig om at læse for fornøjelsens skyld, ikke for at blive dygtigere. Dét skal man overlade til dansklærerne.

5 gode råd

  1. Lad ikke læsning til skolen træde i stedet for godnathistorier. Sengetid er en hyggestund, ikke lektietid.
  2. Sørg for at dit barn kan lide bogen, der skal læses til skolen. Præsentér et udvalg og lad dem diskret ligge, hvor barnet naturligt ser dem.
  3. Kend ikke kun dit barns dansklærer, men også dit barns skolebibliotekar
  4. Gode læsevaner og tid sammen med dig er gavnligt for dit barns følelsesmæssige udvikling.
  5. Ved skolestart tager nogle børn et skridt bagud i deres udvikling pga. de store omvæltninger. Bliv ikke bekymret hvis barnet vælger bøger, som det egentlig er blevet for gammel til – alle har brug for noget trygt, let og ukompliceret fra tid til anden.


Søren og Mette-bøgerne

Du kan købe Søren og Mette-bøgerne lige her.
Skoleklar

Skoleklar kan du høre ni sjove historier, der får dig til at glæde dig endnu mere til at starte i skole.

Der er blandt andet en historie om levende madder, som ikke vil spises. Derfor gemmer de sig i bunden af skoletasken.

Eller om at komme forsent i skole, fordi en dinosaur spærrer vejen derhen.

Og historien om at have glædet sig til at starte i skole siden vuggestuen, men da den store dag endelig kommer, vil stemmen ikke tale.

Det er bare nogle af de historier, du finder i Skoleklar.

Fra ca. 6 år.

Du kan købe Skoleklar online eller i din nærmeste boghandel.
Toke Lotz, Thomas Porsager og Sofie Lind Mesterton: Kaptajn Skumskæg og tømmerflådens hemmelighed

I Kaptajn Skumskæg og tømmerflådens hemmelighed møder du Kaptajn Skumskæg, der gerne vil være den farligste sørøver på de 13 verdenshave. Det har hun lige råbt til hele sin besætning om bord på Skumskuden. Så de er helt klar til angreb, da der bliver råbte: “Skib i sigte!”

Men det er ikke et skib – det er en tømmerflåde. Og om bord er Anders, der gemmer på en hemmelighed, der sagtens kan overrumple en hel skude med sørøvere.

Fra ca. 5 år.

Du kan købe Kaptajn Skumskæg og tømmerflådens hemmelighed online, eller i din nærmeste boghandel.
Jim Field: Mister Oscar tager på ferie

Med Mister Oscar tager på ferie kan du gøre det nemt og spændende for de mindste at lære engelsk.

Læs den søde historie om Mister Oscar, der tager på ferie med guldfisken Fry. Fry og Oscar tager på camping og på stranden, sejler, tager på restaurant og meget andet, mens de lærer en masse engelske ord undervejs.

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Mister Oscar tager på ferie online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen: Sallys far-bøgerne

Sallys far har altså et problem. Sally synes nemlig, det er sjovere at se YouTube-videoer end at høre på hans historier. Derfor beslutter Sallys far sig for at kaste sig ud i en ny karriere.

Nu vil han være youtuber, og han går i gang med alt fra irriterende pranks og ækle pizzaer til tåkrummende dansevideoer. Men som det altid er med Sallys far – så er det ikke nødvendigvis en særlig god idé.

Sallys far bliver youtuber er en del af den populære billedbogsserie om Sallys far af Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen.

Fra ca. 4 år

Du kan købe Sallys far er en dårlig taber online eller i din nærmeste boghandel.
Halfdan Rasmussen: Halfdans ABC

Halfdans Abc, Halfdan rasmussen, børnebog, abc, forlaget carlsen, carlsen, nostalgi

Den folkekære forfatter Halfdan Rasmussen og den ligeså folkekære tegner Ib Spang Olsens alfabet er en smuk bog, som er kendt og elsket af børn i mange generationer.

Det er en vaskeægte klassiker, som siden 1967 har lært danske børn (og voksne), hvor sjovt det er at lege med sproget.

Hvert bogstav har en finurlig remse, og tegningerne er søde og sjove.

Fra ca. 2 år.

Du kan købe Halfdans ABC online her eller i din nærmeste boghandel
Min første læsebog med Søren og Mette

Søren og Mette

Søren og Mette vækker mange barndomsminder hos de fleste danskere – mange har nemlig, på tværs af generationer, haft deres første læseoplevelse med søskendeparret.

Den legende tilgang til læsning i Søren og Mette-bøgerne og et fokus på lydrette ord har været med til at få mange børn til at knække læsekoden og blive stærke læsere.

Dette samlebind er rettet mod den allerførste læsning i 0.-1. klasse og er velegnet som supplerende materiale til læsetræning derhjemme – eller til det nysgerrige førskolebarn.

Fra ca. 6 år.

Du kan købe Min første læsebog med Søren og Mette online eller i din nærmeste boghandel.
Marianne Iben Hansen og Niels Bo Bojesen: Hele herligheden

I Hele herligheden finder du 120 sprudlende rim om de 120 mest almindelige danske ord.
 
Ord som AT, DER, HELE, HVAD og FORDI skænker vi sjældent en tanke, selvom vi hele tiden bruger dem. Men små almindelige ord kan noget særligt, og jo bedre børn kender dem, jo nemmere er det at lære at læse og skrive.
 
Gå på opdagelse i de 120 ord, som får sjæl og karakter igennem Niels Bo Bojesens tegninger og Marianne Iben Hansens leg med sproget. 

Fra ca. 6 år.

Du kan købe Hele herligheden online, eller i din nærmeste boghandel.