Danske romaner Fiktion Knud Romer Novellesamlinger Skønlitteratur

Knud Romer om “Den svenske konges hemmelige marmeladeopskrift”: Livet består af de historier, vi fortæller om det

Knud Romer: Den svenske konges hemmelige marmeladeklub

For første gang udforsker Knud Romer nu novelleformatet med 16 virtuost komponerede fortællinger om det levede livs magi og historier i “Den svenske konges hemmelige marmeladeopskrift”.


“Når vi taler med hinanden, kan der indtræffe de  lykketræf, hvor vores veje krydses ved et tilfælde og forbinder sig i et tindrende øjeblik. Lige som figurerne i stjernevrimlen består livet af de historier, som vi fortæller om det. De giver det retning og udvikling, mål og mening, og miraklernes tid er ikke forbi. Fortuna væver et flyvende tæppe ud af de mindste ting, og Napoleon er nogle håndtryk væk, siger man. Verdenshistorien drejer om hjørnet, og jeg behøver ikke at rejse jorden rundt. Min skygge er den samme over alt – og jeg forholder mig bare i ro og spiser mit stjerneskud på Sankt Annæ plads. Det er det bedste i byen.”

Sådan beskriver Knud Romer selv tankegangen med sine historier – og det er samtidigt helt konkret slutningen på den sidste af dem i den ny bog “Den svenske konges hemmelige marmeladeopskrift.”

Magi og historier

Vi kender Knud Romer som episk romanforfatter, der fletter historier ind og ud af hinanden i flerstrengede kompositioner. For første gang udforsker han nu novelleformatet med 16 virtuost komponerede fortællinger om det levede livs magi og historier.

Tag med på en rejse fra Frederiksstaden til Nykøbing Falster med en indbygget pilgrimsfærd til Irans Mashad-moské og en afstikker til Avenue de New York i Paris. Undervejs møder vi otte nonnesøstre, Tosse-Johanne, en spåkone og sågar H.C. Andersens genfærd.

Vi ser det sne over guldalderens København i “Kirurgens vindue” og går ind i en anden tid i “Den trettende måned”, hvor alting kan ske uden nogensinde at have fundet sted. “Århundredmiddagen” fortæller om den aldrende, surrealistiske kunstner Leonora Carrington, der bliver forført af en forelsket, ung mand fra auktionshuset Sotheby’s med en middag, hvor alle retter og vine er over hundrede år gamle – og ophæver deres alder i kærlighed.

Spåkone ved Damhus Tivoli

“Den forstenede syndflod” tager os tilbage i en ekspedition til bibelsk tid og bjerget Ararat, hvor arken stødte på grund – og vi finder vores egen, begravede barndom. “Den flyvende tøffel” fortæller romaernes historie fra en spåkones campingvogn i Damhus Tivoli og hele vejen tilbage til massakrerne under Anden verdenskrig i Serbien.

Sådan tager den ene novelle efter den anden os ind i et magisk rum med vores største smerte og længsel, barndom og alderdom, og demonstrerer den kraft, som selve historiefortællingen rummer.

Knud Romer (f. 1960) forfatter, foredragsholder og andre ting, man ikke kan leve af. Han udgav i 2006 “Den som blinker er bange for døden”, og vandt som den første debutant De Gyldne Laurbær. Han blev som den første dansker solgt til udgivelse på Insel Verlag, mens han stadig var i live. Udgav “Kort over paradis” i 2018, og “Pigen i violinen” i 2021.

Den svenske Konges hemmelige marmeladeopskrift

Knud Romer om "Den svenske konges hemmelige marmeladeopskrift": Livet består af de historier, vi fortæller om det

16 magiske fortællinger af Knud Romer om kunst og kærlighed – og længslen efter det uopnåelige. Tag med på en rejse fra Frederiksstaden til Nykøbing Falster med en indbygget pilgrimsfærd til Irans Mashad-moské og en afstikker til Avenue de New York i Paris. Undervejs møder vi otte nonnesøstre, Tosse-Johanne, en omrejsende pianist og sågar H.C. Andersens genfærd. Vi ser det sne over guldalderens København og kommer ind i en spåkones campingvogn i Damhus Tivoli og hele vejen tilbage til massakrerne under Anden verdenskrig i Serbien. Sådan tager den ene novelle efter den anden os ind i et magisk rum med vores største smerte og længsel, barndom og alderdom, og demonstrerer den kraft, som selve historiefortællingen rummer.

Du kan købe Den svenske konges hemmelige marmeladeopskrift og andre fortællinger af Knud Romer i din lokale boghandel eller online fx hos Bog&idé.