Aktuelt Danske romaner Knud Romer

Knud Romer: Jeg har drømt om Pigen i violinen, siden jeg var barn

knud romer, pigen i violinen

Knud Romer skulle miste synet og gennem en skilsmisse og en pandemi, før han knækkede koden til sin ny roman Pigen i violinen.


”Jeg har drømt om den roman, siden jeg faldt i søvn på min mors skød under operaerne i Frankfurt. Og jeg har forsøgt at skrive den i næsten 40 år. Dele af den har jeg skrevet på, siden jeg var 15. Tusindvis af sider er endt i papirkurven. Jeg kunne ikke ramme anslaget,” siger Knud Romer.

Pigen i violinen er en skæbnefortælling om en ung piges smertefulde kamp for at udtrykke sig og finde sin plads i et ubarmhjertigt elitært miljø – og nå det perfekte.

LÆS OGSÅ: Pigen i violinen. Ny roman fra Knud Romer

En far forærer sin datter en violin, da hun fylder fem. Det bliver begyndelsen på en livslang rejse ind i musikkens verden. Turen går via Mozarts Salzburg, Chopins Katowice og alle de klassiske koryfæers Wien.

Men jo mere pigen øver sig på violinen, desto koldere bliver dens toner. Selv maden på tallerkenen bliver et spørgsmål om disciplin og kærlighed har ingen plads i skemaet. Violinen er blevet til et fængsel, det er umuligt at bryde ud af.

Hele korthuset ramlede

Efter årtiers tilløb var det altså ikke lykkedes Knud Romer at få hul på bylden. Det kom en række dramatiske private og internationale begivenheder til at ændre på, da hele korthuset ramlede om Romer i 2020.

”Det er min første jul alene. Jeg sidder i et forladt hjem, uden familie, uden indtægter og er ved at blive skilt og ved at blive blind.”

LÆS OGSÅ: “Sune dukkede op om natten i skæg og læderhat og klipklapper.” Knud Romer om, hvad et forlag også kan være

“Alle mine foredrag bliver lagt ned på grund af corona, den internationale lancering af min roman Kort over Paradis bliver aflyst, og da den tyske oversættelse lander, kan jeg konstatere, at den hedder det modsatte: Kartographie der Hölle – Kort over helvedet.

Intet kunne være mere sandt. Så i stedet for en triumf, koster det mig hele butikken. Jeg har ofret alt for den roman. Gud griner af mig, og jeg sidder bare der i ruinerne af mit liv,” siger Knud Romer.

”Men nød lærer nøgen mand at synge, og med ryggen mod muren kan du pludselig ting, fordi det er nødvendighedens tvang.  Så begynder sætningerne at synge. Jeg rammer anslaget, og den giver sig selv. Afsnittene falder som dominobrikker. Den tager mig kun to måneder, og jeg skriver i et hug af angst for, at min computer skal bryde sammen,” fortæller han.

Pigen i violinen er mig

Knud Romer (f. 1960) står bag de to store romansuccesser Den som blinker er bange for døden og Kort over Paradis, som er blevet tildelt en lang række litterære priser, blandt andet De Gyldne Laurbær og Weekendavisens Litteraturpris. Romer er desuden kendt som skarptunget debattør og radiovært, der i 2021 vandt Hørups Debatpris på Politiken.

LÆS OGSÅ: Knud Romer: Man skriver en god bog ved at redigere en dårlig

”Det er svært at blive virtuos. Kunst er professionelt udført kultur, der kræver tusindvis og atter tusindvis af timers øvelse,” siger Romer:

”Det kræver ekstrem håndværksmæssig kunnen og teknik, og i Pigen i violinen bliver den teknik og disciplin, der skal til, nøjagtigt det der undertrykker de følelser, som skal give kunsten udtryk. Hun bliver mere og mere tvangsneurotisk, seksualforskrækket og gudfrygtig i takt med, at hun bemestrer sit instrument.”

LÆS OGSÅ: “Hvad åbner vinduet til virkeligheden? Det gør bøgerne” – Knud Romer

“Men bogen handler om hvad og hvem som helst – enhver, der søger at lære et håndværk og komme til udtryk og nå det perfekte: mesterlæren – og den rummer den samlede sum af mennesker og kultur, jeg har mødt i livet. Også klassisk musik og klassiske musikere.

Men Pigen i violinen spiller ikke kun violin – hun skriver også lyrisk prosa. Og det er ikke kun en pige – det er også mig – og først og fremmest: læseren, der oplever det hele gennem hendes historie.”


HØR OGSÅ NANNA MOGENSEN INTERVIEWE KNUD ROMER I P1 SKØNLITTERATUR -> https://www.dr.dk/lyd/p1/skoenlitteratur-pa-p1/skoenlitteratur-pa-p1-2021-10-20

Knud Romer: Jeg har drømt om Pigen i violinen, siden jeg var barn

pigen i violinen, knud romer

Begyndelsen på en livslang rejse starter, da en far forærer sin datter en violin. Instrumentet følger hende fra barn til voksen, mens metronomen slår hurtigere og hurtigere, og professorerne bliver strengere og strengere.

I denne skæbnefortælling kæmper en ung pige en smertefuld kamp for at finde sin plads i et ubarmhjertigt elitært miljø.

Men i takt med at pigen bliver bedre til at spille, bliver violinens toner koldere. Alt i hendes liv handler om disciplin, og kærlighed har ingen plads i skemaet. Violinen bliver til sidst et fængsel, som hun umuligt at kan bryde ud af.

Bogen er en eventyrlig og urovækkende roman om at balancere sygelig disciplin og friheden til at skabe.

Du kan købe Pigen i violinen online, fx. hos Bog&idé eller i din nærmeste boghandel.


Se også