Danske romaner Knud Romer

Pigen i violinen som lydbog indeholder unik hilsen fra Knud Romer, der var ved at blive blind under indlæsningen

knud bliver blind, knud romer, pigen i violinen

Bemærkede du også den overraskende detalje i DR’s dokumentarfilm ”Knud bliver blind”? Midtvejs i indspilningen af Knud Romers lydbog Pigen i violinen er hans syn så dårligt, at han må opgive. Derfor har lydbogen to forskellige indlæsere.


Det er sandsynligvis den eneste lydbog på markedet, der midtvejs i fortællingen bliver afbrudt af en tragedie fra det virkelige liv – og skifter oplæser. Og samtidig skifter køn på oplæseren.

Men det fremgår i Danmarks Radios dokumentarfilm ”Knud bliver blind”, hvor Knud Romer er i gang i lydstudiet med Pigen i violinen og må erkende, at hans syn er så dårligt, at han må opgive.

LÆS OGSÅ: Knud Romer er tilbage med den gribende roman Pigen i violinen. Begynd din læsning her

”Først blev jeg jo frygtelig fornærmet, da Lindhardt og Ringhofs digitale forlag SAGA ville have en kvindelig skuespiller til at læse Pigen i violinen op. Det var bedst, mente de … når det nu var en kvindelig hovedkarakter. ‘Det er lige meget. Det er poesi. Det er min stemme,’” sagde jeg.

Men så sidder jeg der i studiet og læser op fra en lysende skærm. Og jeg kan ikke overskue sætningerne, så rytmen i dem hele tiden ender på en forkert fod. Det er frygteligt deprimerende,” fortæller Knud Romer.

Se trailer til Pigen i violinen


10 procent syn tilbage

Danmarks Radio skriver om dokumentaren, som Politiken kalder “modig og rørende”:

Hvordan kommer du tilbage, når du mister næsten alt på én gang? Den prisvindende forfatter Knud Romer er på toppen af sin karriere, da lynet rammer. Han bliver skilt, opdager, at han er ved at blive blind – og får et psykisk sammenbrud. Det viser sig, at Knud Romer lider af medfødt grøn stær. En sygdom, der stjæler synet som en tyv om natten.

LÆS OGSÅ: Knud Romer: Jeg har drømt om Pigen i violinen, siden jeg var barn

I ubehandlet tilstand vil grøn stær udhule og beskadige synsnerven. Det betyder, at Knud Romer er helt blind på højre øje, og kun har 10 procent tilbage på venstre øje. Nu kæmper han for at få sit liv tilbage på sporet. I en kamp mod tiden prøver han at skrive sin nye roman færdig, inden han mister synet.

knud romer, knud romer portraet, om knud romer, pigen i violinen
Knud Romer må opgive indlæsningen af sin lydbog Pigen i violinen midtvejs, fordi han mister næsten hele sit syn. Få hele historien i den gribende dokumentar Knud bliver blind på DR.

Løsningen på problemet

”Så er jeg til et arrangement nede i Svendborg, hvor bibliotekets kulturformidler Nanna Ask læser op fra bogen. Og hun gør det så fint og klart og helt rigtigt. Derfor tænker jeg, at løsningen på problemet er problemet selv – at gøre et nummer ud af, at jeg for fanden ikke kan læse min egen bog op længere,” fortæller Knud Romer:

”Næsten nøjagtigt halvvejs i lydbogen afbryder jeg og siger det, som det er:

‘Jeg giver op. Jeg er ved at blive blind. Jeg kan ikke læse min egen roman. Nu må Pigen i violinen læse sig selv.’ Derefter ringede jeg til Nanna.”

LÆS OGSÅ: Pigen i violinen. Ny roman fra Knud Romer

Resultatet er nu tilgængeligt i alle streamingtjenester.

”Jeg håbede, at lytterne ville få et chok ved at indbygge sådan en mikrotragedie og lidt levet liv i lydbogen. Og flere har også efterfølgende fortalt mig, at de blev ramt af det, siger han. ”Og det er nøjagtigt det, som romaner skal: berøre en direkte fra menneske til menneske.”


Pigen i violinen

pigen i violinen, knud romer

Begyndelsen på en livslang rejse starter, da en far forærer sin datter en violin. Instrumentet følger hende fra barn til voksen, mens metronomen slår hurtigere og hurtigere, og professorerne bliver strengere og strengere.

I denne skæbnefortælling kæmper en ung pige en smertefuld kamp for at finde sin plads i et ubarmhjertigt elitært miljø.

Men i takt med at pigen bliver bedre til at spille, bliver violinens toner koldere. Alt i hendes liv handler om disciplin, og kærlighed har ingen plads i skemaet. Violinen bliver til sidst et fængsel, som hun umuligt at kan bryde ud af.

Bogen er en eventyrlig og urovækkende roman om at balancere sygelig disciplin og friheden til at skabe.

Du kan købe Pigen i violinen online, fx. hos Bog&idé eller i din nærmeste boghandel.


Læs også af samme forfatter

Nyt fra Knud Romer: Den svenske konges hemmelige marmeladeopskrift

Pigen i violinen som lydbog indeholder unik hilsen fra Knud Romer, der var ved at blive blind under indlæsningen

16 magiske fortællinger af Knud Romer om kunst og kærlighed – og længslen efter det uopnåelige. Tag med på en rejse fra Frederiksstaden til Nykøbing Falster med en indbygget pilgrimsfærd til Irans Mashad-moské og en afstikker til Avenue de New York i Paris. Undervejs møder vi otte nonnesøstre, Tosse-Johanne, en omrejsende pianist og sågar H.C. Andersens genfærd. Vi ser det sne over guldalderens København og kommer ind i en spåkones campingvogn i Damhus Tivoli og hele vejen tilbage til massakrerne under Anden verdenskrig i Serbien. Sådan tager den ene novelle efter den anden os ind i et magisk rum med vores største smerte og længsel, barndom og alderdom, og demonstrerer den kraft, som selve historiefortællingen rummer.

Du kan købe Den svenske konges hemmelige marmeladeopskrift og andre fortællinger af Knud Romer i din lokale boghandel eller online fx hos Bog&idé.
Kort over Paradis

Kort over paradis, Knud Romer

Det tog Knud Romer 12 år at skrive Kort over Paradis, og anstrengelsen kostede ham næsten synet.

Romanen tager os ind i det totale illusionsbrud fra barndommens Falster til 90’ernes glittede reklameverden, hvor Knud Romer gør karriere med hurtige penge og kokain.

Det er en kaotisk og kaleidoskopisk fortælling, der berører alt fra det parisiske kloaksystem og hemmelige biblioteker til Knuds amerikanske ven, der vokser op på fronten af den kolde krig i Mellemøsten som søn af en CIA-spion.

Kort over Paradis er en dannelsesroman som ingen anden.

Du kan købe Kort over Paradis i paperback online her eller i din nærmeste boghandel.


Den som blinker er bange for døden

Den som blinker er bange for døden, bøger uden kapitler

Den som blinker er bange for døden er en selvbiografisk roman om et enebarn, som vokser op med sin skizofrene, tyske mor og tvangsneurotiske, danske far i 1960’ernes Nykøbing Falster.

Barndommen er hjemsøgt af fortidens spøgelser – en farfar, som er fantast og prøver at undslippe det blodige liv på garvergården med det ene kuldsejlede projekt efter det andet, hotel, biograf og busruter ud i det blå; en mormor, som eksploderede under et bombeangreb og lever videre uden ansigt bag det sorte slør; en onkel, som overlevede Stalingrad med kroppen fuld af granatsplinter og deler dem ud til jul og fødselsdag. Den dominerende mor, som blev dekoreret med jernkorset og lever med minderne om et liv i luksus i den preussiske landadel, og en krybende far, som er forsikringsmand og forsøger at holde sammen på det hele ved at forsikre hver eneste ting på jorden. Kort fortalt en familie, som er ramt af ødelæggelse og undergang, og som lukker sig om sig selv i angst og sorg og vanvid.

Romanen beskriver hvordan den sociale udelukkelse og ensomheden i en kvælende provinsby bliver imødegået af et barn, der bygger sit eget univers op af fantasier og livslyst i forsøget på at finde en vej ud af mareridtet og ind i verden.

Du kan købe Den som blinker er bange for døden hos Bog & Idé eller i din lokale boghandel.