Danske romaner Knud Romer

Pigen i violinen. Ny roman fra Knud Romer

knud romer, pigen i violinen

Knud Romer er tilbage med den ny roman Pigen i violinen om den svære balance mellem frihed og stram disciplin, når en kunstner jager perfektionen.


Knud Romer har både spillet med i Lars von Triers Idioterne og haft stor succes i reklamebranchen, men det var forfatter, han ville være. Da han udgav sin debutroman Den som blinker er bange for døden, vandt Knud Romer boghandlernes Gyldne Laurbær, og 12 år efter udkom den anmelderroste opfølger Kort over Paradis.

LÆS OGSÅ: 10 gode romaner du kan hygge dig med indendørs

Du kender ham måske også som vært på radioprogrammet Romerriget på Radio24syv og som debattør og foredragsholder – og så har han vundet Hørups Debatpris “for sin facon og temperament og for viljen til at deltage i debatten, selv når det er omkostningsfuldt,” som Politiken skriver.

Romers tredje roman udkommer til oktober 2021

Pigen i violinen er Knud Romers tredje roman siden debutromanen fra 2006. Hvor både Den som blinker er bange for døden og Kort over Paradis har forfatteren selv som hovedperson – og blandt andet handler om hans opvækst på Falster med en dansk far og tysk mor og hans år som ung voksen i København – så er Pigen i violinen en roman om en ung piges smertefulde kamp for at udtrykke sig og finde sin plads i et ubarmhjertigt elitært miljø. Bogen starter sådan her:

“Jeg var fem år gammel, da min far gav mig en violin og sin egen violinkasse. Den var af træ og meget tung, men jeg nød den gamle lugt af tiden, som lå i kassen, når jeg åbnede den.

Han fortalte, at der var en landsby i Østrig, hvor de gik i skoven og bankede på træerne. Hvis der var musik i dem, byggede de en violin. Så bankede han mig på hovedet, og jeg lovede min far at være flittig og blive en dygtig violinist.”

Fra Pigen i violinen
pigen i violinen, knud romer

Romer: Jeg har drømt om denne roman længe

Knud Romers nye roman Pigen i violinen er en urovækkende og eventyrlig roman om den umulige balance mellem sygelig disciplin og friheden til at skabe.

LÆS OGSÅ: “Sune dukkede op om natten i skæg og læderhat og klipklapper.” Knud Romer om, hvad et forlag også kan være

Pigen i violinen er den samlede sum af mennesker og kultur, jeg har omgivet mig med hele livet,” fortæller Knud Romer:

“Kunst er professionelt udført kultur, og det kræver tusindvis og atter tusindvis af timers øvelse. Uanset om det handler om at spille violin eller skrive lyrisk prosa,” siger Knud Romer:

“Jeg har drømt om den roman, siden jeg faldt i søvn i min mors skød under en opera i Frankfurt.”


pigen i violinen, knud romer

Begyndelsen på en livslang rejse starter, da en far forærer sin datter en violin. Instrumentet følger hende fra barn til voksen, mens metronomen slår hurtigere og hurtigere, og professorerne bliver strengere og strengere.

I denne skæbnefortælling kæmper en ung pige en smertefuld kamp for at finde sin plads i et ubarmhjertigt elitært miljø.

Men i takt med at pigen bliver bedre til at spille, bliver violinens toner koldere. Alt i hendes liv handler om disciplin, og kærlighed har ingen plads i skemaet. Violinen bliver til sidst et fængsel, som hun umuligt at kan bryde ud af.

Bogen er en eventyrlig og urovækkende roman om at balancere sygelig disciplin og friheden til at skabe.

Du kan købe Pigen i violinen online, fx. hos Bog&idé eller i din nærmeste boghandel.


Andre bøger af Knud Romer

Den som blinker er bange for døden, bøger uden kapitler

Den som blinker er bange for døden er en selvbiografisk roman om et enebarn, som vokser op med sin skizofrene, tyske mor og tvangsneurotiske, danske far i 1960’ernes Nykøbing Falster.

Barndommen er hjemsøgt af fortidens spøgelser – en farfar, som er fantast og prøver at undslippe det blodige liv på garvergården med det ene kuldsejlede projekt efter det andet, hotel, biograf og busruter ud i det blå; en mormor, som eksploderede under et bombeangreb og lever videre uden ansigt bag det sorte slør; en onkel, som overlevede Stalingrad med kroppen fuld af granatsplinter og deler dem ud til jul og fødselsdag. Den dominerende mor, som blev dekoreret med jernkorset og lever med minderne om et liv i luksus i den preussiske landadel, og en krybende far, som er forsikringsmand og forsøger at holde sammen på det hele ved at forsikre hver eneste ting på jorden. Kort fortalt en familie, som er ramt af ødelæggelse og undergang, og som lukker sig om sig selv i angst og sorg og vanvid.

Romanen beskriver hvordan den sociale udelukkelse og ensomheden i en kvælende provinsby bliver imødegået af et barn, der bygger sit eget univers op af fantasier og livslyst i forsøget på at finde en vej ud af mareridtet og ind i verden.

Du kan købe Den som blinker er bange for døden hos Bog & Idé eller i din lokale boghandel.


Kort over paradis, Knud Romer

Det tog Knud Romer 12 år at skrive Kort over Paradis, og anstrengelsen kostede ham næsten synet.

Romanen tager os ind i det totale illusionsbrud fra barndommens Falster til 90’ernes glittede reklameverden, hvor Knud Romer gør karriere med hurtige penge og kokain.

Det er en kaotisk og kaleidoskopisk fortælling, der berører alt fra det parisiske kloaksystem og hemmelige biblioteker til Knuds amerikanske ven, der vokser op på fronten af den kolde krig i Mellemøsten som søn af en CIA-spion.

Kort over Paradis er en dannelsesroman som ingen anden.

Du kan købe Kort over Paradis i paperback online her eller i din nærmeste boghandel.Vil du vide mere? Knud Romer om Pigen i violinen

Se herunder en video hvor Knud Romer interviewes af Forfatterstafetten om Pigen i violinen. Interviewet er skabt af Sarah Hvidberg og Ib Helles Olesen.

Der er flere store læseoplevelser i vente. Se vores liste med populære bøger 2023/2024.