Kategori: Anne-Marie Vedsø Olesen

Foto: Robin Skjoldborg

Anne-Marie Vedsø Olesen (f. 1962) er en dansk skønlitteratur forfatter. Hun debuterede i 2000 med den prisvindende middelalderroman Salernos sol. Siden har hun vist stor litterær spændvidde skrevet flere anmelderroste bøger.

Blandt andet har hun skrevet trilogien om den ægyptiske gud Seth. Serien indeholder Djævelens kvint, Tredje Ikaros og Gudernes Tusmørke. Disse udkom samlet under titlen Gudestorm i 2012.

Anne-Marie Vedsø Olesen har også skrevet serien Vølvens Vej, der er inspireret af nordisk mytologi og jernalderen. I serien indgår titlerne Snehild, Misteltenen og Ulvegabet.

I 2019 modtog hun prisen Årets Danske Horrorudgivelse for sin roman Lucie.

den store julelæseliste
bedste bøger

Anne-Marie Vedsø Olesen som forfatter

Anne-Marie Vedsø Olesen debuterede med sin første roman i år 2000, og sidenhen har hun været forfatter på fuld tid. Genremæssigt bevæger Anne-Marie Vedsø Olesen sig i skæringsfeltet mellem mytologien, historien og fantasi.

LÆS OGSÅ: Anne-Marie Vedsø Olesen. Mytologi, fantasi og fortælleglæde

Anne-Marie Vedsø Olesen er både født og opvokset i Danmark, dog har hun boet en del år i udlandet. Hun er oprindeligt uddannet læge, hun men har også stor passion for både opera og teater. Hun er blevet inspireret af flere klassiske værker i sit forfatterskab.

Vølvens Vej-serien er inspireret af nordisk mytologi og jernalderen

Anne-Marie Vedsø Olesens serie Vølvens Vej er inspireret af nordisk mytologi og udspiller sig i jernalderen i Danmark. Serien er en medrivende fortælling fyldt med stærke kvinder, blodhævn, skæbne og guder.

Serien er elsket af læserne, og den er blevet rost af anmelderne. Første bind i serien, Snehild, vandt DR Romanprisen i 2022. Bøgerne er også solgt til filmatisering.

LÆS OGSÅ: Vølvens vej. Thor og Odin bliver overhalet af kvinderne

Vølvens vej indeholder følgende titler:

  • Snehild
  • Misteltenen
  • Ulvegabet

I Gudestorm danner den egyptiske mytologi ramme

I Anne-Marie Vedsø Olesens serie Gudestorm genfødes kaosguden Seth på Glyptoteket i København. Han begynder at hærge København, London og Rhinen og går amok. Trilogien, der er inspireret af egyptisk mytologi, er en dramatisk fortælling om hævn, sex og kærlighed.

LÆS OGSÅ: I prisvindende forfatter Anne-Marie Vedsø Olesens anmelderroste trilogi “Gudestorm” vækkes den egyptiske kaosgud Seth til live og hærger i nutiden

Historien tager udgangspunkt i Glyptoteket, hvor forfatteren selv har arbejdet som museumsvagt. Valget af Glyptoteket som starten på historien forklarer Vedsø Olesen således: “Glyptoteket har en helt enestående ældgammel egyptisk bronzestatue af guden Seth. De fleste Seth-statuer er blevet ødelagt eller omskabt, fordi man i eftertiden betragtede Seth som et ondt væsen og ikke som den modkraft hinsides godt og ondt, han oprindelig repræsenterede. Så det var oplagt at lade Seth til at begynde med tage bolig i Glyptotekets statue, inden han manifesterer sig i kød og blod.”

Følgende bøger er en del af Gudestorm-serien:

  • Djævelens kvint
  • Tredje Ikaros
  • Gudernes tusmørke