Kategori: Michael Katz Krefeld

Foto: Thomas A

Michael Katz Krefeld (f. 1966) er en bedstsælgende og prisbelønnet dansk krimiforfatter. Han er opvokset på den københavnske vestegn. Michael Katz Krefeld debuterede i 2007 med krimien Før stormen om lægen Maja Holm og vicekommissær Katrine Bergman.

Michael Katz Krefeld har for sine bøger modtaget blandt andet Det Danske Kriminalakademis debutantpris, prisen for Bedste danske krimi og Martha-prisen. Michael Katz Krefeld har også skrevet den bedstsælgende krimiserie om Ravn, der er solgt og udgivet i 20 lande. Derudover har han instrueret flere danske film og skrevet og instrueret novellefilm og danske tv-serier. Han er manden bag serien Nikolaj og Julie og filmserien Nynne.

Klik her for se en oversigt over alle bøger i Michael Katz Krefelds forfatterskab

den store julelæseliste
bedste krimier

Bliv klogere på Michael Katz Krefelds bøger

Året er 2007, hvor Michael Katz Krefeld debuterede som krimiforfatter med bogen Før Stormen. Den handler om den unge læge Maja Holm, som er lægevikar i en lille by i det vestlige Norge. Hun befinder sig i Norge, fordi hun efter eget udsagn er på flugt fra et traumatisk forhold med sin mor fra Danmark. For at klare sig igennem sine problemer dulmer hun tankerne med piller og alkohol. En vigtig handling i bogen er, at en ung narkoman dør af en overdosis, som bliver efterfulgt af flere mistænkelige dødsfald. Maja og journalisten Stig, som hun møder, sætter sig for at opklare, hvad der er på spil.

Derudover er Michael Katz Krefeld yderst kendt for Cecilie Mars-serien og især Ravn-serien. Disse serier skriver han parallelt med hinanden, og den første bog fra Ravn-serien med titlen, Afsporet, udkom i 2013. Thomas Ravnsholdt (tidligere politibetjent), kaldt for Ravn, er en sej privatdetektiv, der bor på en båd i Christianshavn med sin engelske bulldog Møffe.

I Cecilie Mars-serien møder vi politikommissær Cecilie Mars, som både handler om hendes fejltrin, men også hvordan hun opklarer brutale mord.

Læs også Michael Katz Krefelds populære krimier

Ravn-serien har taget læserne med storm

Privatopdageren og kriminalbetjenten Ravn er hovedpersonen i serien med samme navn, Ravn-serien. Det er særligt denne serie, som både danskerne og udenlandske læsere har revet ned af hylderne og blevet opslugte af. Netop fordi Michael Katz Krefeld skriver med stor indlevelse.

På Christianshavn, hvor Ravn bor med hunden Møffe, mens han er på sygeorlov, bliver han involveret i flere kriminelle sager. I hans eget privatliv har en frygtelig hændelse ramt ham, da hans kæreste er blevet slået ihjel. Ravn bebrejder sig selv for hændelsen og har derfor søgt tilflugt på båden. I denne første krimi, Afsporet, bliver Ravn trukket ind i en sag om trafficking, og i den efterfølgende bog, Savnet, bliver han involveret i en sag om DDR og Stasi.

Bøgerne Sekten og Dybet handler om dommedagssekter og en flere voldelige overgreb på kvinder, mens Ravn i Pagten og Skytsengel kommer op mod onde magter – både ondskab rettet mod ham som person og mod hele nationen.

Læs også Krimibestseller Michael Katz Krefeld Ravn-serien

Cecilie Mars-serien henter inspiration fra den virkelige verden

Michael Katz Krefeld har i bøgerne om politikommissær Cecilie Mars hentet inspiration fra fænomenet #metoo. I krimien Nattens udyr sker der en række bestialske kvindedrab, som får hele Danmark til at skælve. Det sætter fut i internettet og medierne.

Disse drab har rødder i en gammel voldtægtssag, der samler en gruppe mænd, som har en sammenbidt vrede mod kvinder. Michael Katz Krefeld har altså set nærmere på, hvad modsvaret på #metoo har været. I den forbindelse dykkede han ned i sager fra USA, hvor unge mænd har begået drab på kvinder, hvor kønnet var det valgte mål.

“Og jo mere jeg læste, jo mere lignede det en ny form for terror, hvor der allerede har været relaterede sager i Canada, Tyskland og Norge,” fortæller Michael Katz Krefeld.

Læs også Nattens udyr af Michael Katz Krefeld

Michael Katz Krefeld har vundet flere bogpriser

Han er en af danskernes yndlingsforfattere, når det kommer til krimier. Michael Katz Krefeld er blevet hyldet flere gange for sit forfatterskab. I 2016 vandt han Martha-prisen for krimiserien om privatdetektiven Thomas Ravnsholdt. Prisen er en litteraturpris som blev stiftet i 1989.

Bare to år efter, i 2018, vandt Michael Katz Krefeld endnu en pris. Nemlig Krimimessens Publikumspris – endnu engang for samme serie om Ravn. Og for at det ikke skal være løgn, så er han i skrivende stund nomineret til Martha-prisen i 2022 igen.