Krimi

Krefeld om ny Cecilie Mars-krimi: “Had og vold er farlige mænds modreaktion på #metoo”

Krefeld

Michael Katz Krefeld sætter sin kvindelige helt Cecilie Mars i kamp mod grupper af ekstremt farlige og voldsparate mænd i sin nye krimi Nattens udyr. Et fænomen han har fundet inspiration til fra uhyggelige sager fra virkelighedens verden.

For nogle år siden gik en mand gik ind i et fitnesscenter i Florida og åbnede ild mod deltagerne i en yogaklasse. To kvinder blev dræbt og mindst fire andre såret af skud, før gerningsmanden vendte våbnet mod sig selv og begik selvmord.

Normalt vil man som avislæser bare afskrive den slags episoder som en enkelt psykopat, der går amok, men et nyt fænomen fra virkelighedens verden kommer nok til at rokke ved den opfattelse.

Reaktion på #metoo

Det er det fænomen, som Michael Katz Krefeld kaster sig over i sin nye krimi Nattens Udyr. En række bestialske kvindedrab ryster Danmark og sætter ild til nettet og medierne. Drabene fører tilbage til en gammel voldtægtssag, som samler en gruppe mænd med en indædt vrede mod kvinder.

”Som forfatter tænkte jeg, hvad er modsvaret på #metoo? Jeg begyndte at interessere mig for nogle sager fra USA, hvor unge mænd havde begået drab på kvinder, og hvor målet var kvinder mere end de konkrete personer. Og jo mere jeg læste, jo mere lignede det en ny form for terror, hvor der allerede har været relaterede sager i Canada, Tyskland og Norge,” fortæller han.

Bevægelse af voldsparate mænd

Det rystende fænomen kaldes incels (involuntary celibate, altså ufrivilligt cølibat), hvor ekstremt farlige og voldsparate mænd organiserer sig i digitale netværk, for at dyrke deres fælles had til kvinder. Nu er det ikke længere en enkelt psykopat – nu er det en bevægelse.

”Det er mænd, der mener, at de bliver nægtet adgang til kærlighed, sex og retten til at forplante sig. Alt det vi forbinder med at være en velfungerende og succesfuld mand. Og den vrede deler de på nettet i hemmelige grupper. De ser verden som dem og os, og de har deres helt egen sproglige terminologi. Ligestillingsministeren satte sågar en endnu uafsluttet undersøgelse i gang her i Danmark i januar måned, for at finde ud af, hvor udbredt fænomenet er herhjemme,” forklarer Krefeld.

Michael Katz Krefelds nye roman Nattens Udyr er ude.

Det bliver en trilogi

I bogen kommer politikommissær Cecilie Mars i sin efterforskning på sporet af et hemmeligt selskab, og hun opdager hurtigt, at loven ikke rækker, hvis hun skal stoppe gerningsmændene. Men hendes kontante og kompromisløse stil skaber nye fjender – både i politiets ledelse og hjemme i Nordvest, hvor bandekrigen raser, og Cecilie selv er under mistanke for drab. Pludselig befinder hun sig selv som et muligt bytte og trofæ for en brutal vrede.

Nattens udyr er en selvstændig fortsættelse til den anmelderroste bestseller Mørket kalder. En storbykrimi med den hårdtslående Cecilie Mars.

”Jeg var blevet rigtig glad for Cecilie Mars, da jeg udgav Mørket Kalder. Jeg havde ellers tænkt, at bogen skulle være en stand alone, men jeg følte mig i virkelig godt selskab. Og i forhold til sagen i den nye bog, er det mere interessant, hvis det er en kvinde, der skal arbejde med den. Så nu har jeg besluttet, at bøgerne om hende bliver en trilogi,” siger Krefeld, der ellers har kæmpe succes med sin serie om privatopdageren Ravn, som læserne foreløbig har kunnet følge i seks bind, og hvor der efter planen kommer yderlige fire.

En anden type kvindehelt

”Med Cecilie vil jeg gerne præsentere læserne for en anden type kvindehelt. Hun er politikommisær i et ekstremt maskulint miljø, hun er selv meget slagkraftig og ekstremt grænsesøgende. Hun har et kæmpe kokainforbrug, hun forelsker sig selvfølgelig i de forkerte mænd, og hun træffer i det hele taget nogle virkelig dumme beslutninger ind i mellem. Men hun er også til at stole på, og hvis det var mig, der skulle ud som betjent, ville jeg gerne ud med Cecilie Mars. Hun flirter hele tiden med forbudte tanker om hævn og selvtægt og spørger sig selv, om man skal finde sig i alt? Og det skal heltinden heldigvis ikke i en krimi,” siger Krefeld.

Læs mere om Nattens udyr her: