Anne-Marie Vedsø Olesen Skønlitteratur

Vølvens vej. Thor og Odin bliver overhalet af kvinderne

anne-marie vedso olesen, volvens vej, snehild

Anne-Marie Vedsø Olesen har givet den nordiske mytologi en nutidig kogevask, så der er flere stærke kvinder og mere Game of Thrones end de gamle fortolkninger af historierne.


Det var en mørk og snefyldt nat …

“Ja, jeg brugte Charles Dickens’ David Copperfield-trick til at sparke en stor fortælling i gang ved at lade min hovedperson, Snehild, blive født i første kapitel,” ler Anne-Marie Vedsø Olesen.

Referencerne flyver gennem luften, når hun skal fortælle om sin roman Snehild, som er første bind i Vølvens vej, en ny, episk serie inspireret af nordisk mytologi. Men Anne-Marie Vedsø Olesen favner også kulturen med det helt store vingefang.

LÆS OGSÅ: Vølvens vej. Glæd dig til første bog i ny, storslået saga

Hun har lige sikret sig billetter til Iggy Pop, hun er fast inventar på heavy metal-festivalen Copenhell i København og ser de fleste operaer på Det Kongelige Teater. Hun er uddannet læge og bor helt bogstaveligt på et slot. Og så har hun skrevet adskillige historiske romaner, blandt andet om den spanske inkvisition.

Aserne kan sammenlignes med politikerne på Christiansborg

Nu er turen kommet til den nordiske mytologi: Snehild kommer til verden midt under en blodig krig. Hendes mor flygter gennem skovene og videre til Himlinge, hvor Snehild vokser op. Da byens magtfulde ypperstepræstinde Ragnfrid får mistanke om, at Snehild har evner, der overgår hendes egne, beslutter hun, at Snehild må skaffes af vejen.

Det er en page-turner befolket af jætter, norner og vølver.

LÆS OGSÅ: Smuglæs i Vølvens vej. En storslået og medrivende saga inspireret af nordisk mytologi

”Jeg har valgt de mest betydningsfulde nordiske myter, og lader hver bog i serien have en nordisk myte som omdrejningspunkt. Til første bog valgte jeg myten om bygningen af muren omkring asernes Asgård, som bliver opført af en jætte. Det er så vigtig en myte, for den handler om svigt og løftebrud fra magthavernes side,” forklarer Anne-Marie Vedsø Olesen:

”Det er aserne, der har magten og repræsenterer lovgiverne. De laver en aftale med en jætte om at bygge muren, men de snyder ham til sidst. Fra da af er det vejen frem mod Ragnarok. Det er en enorm opbyggelig fortælling, der handler om, at hvis magthaverne ikke lever op til deres egne standarder, så er det den direkte vej til kaos.”

LÆS OGSÅ: Efterårets favoritter. 10 bøger du skal læse i september

“Man kan relatere direkte til politikerne inde på Christiansborg, når skal de leve op til de etiske standarder, som de repræsenterer. Det er derfor jeg synes, det er relevant at gendigte nordisk mytologi på den måde.”

Det er spændende, at alle rummer både ondskab og godhed

For hun har som sagt ikke blot taget den klassiske nordiske mytologi uden at give den grundig nutidig kogevask:

”Det er en meget etisk og nutidsrelevant fortælling. Vi for længst kommet forbi de fortællinger, hvor vi kun havde sort/hvide heroiske historier. På samme måde som HBO-serien Game of Thrones. Forfatteren George R.R. Martin var inspireret af Rosekrigene af Shakespeare, og alle i serien er både gode og onde, og man får lidt sympati for alle, selv om de gør helt forfærdelige ting,” siger Anne-Marie Vedsø Olesen.

LÆS OGSÅ: Bøger på vej: Se vores liste med kommende bøger

”Jeg ville heller ikke have, at det skulle være sådan en kulørt Marvel-kliche, hvor Thor kommer blæsende med sin hammer. Man skulle føle en indlevelse med almindelige dagligdags-mennesker, så jeg har sat scenen i jernalder-Danmark, omkring år 400. Jeg lader historien udspille sig i menneskenes Midgård, hvor den lokale konge i Himlinge bestiller et murbyggeri og også bryder sit løfte med sin lokale bygmester.”

Kvinderne har taget magten

Men det vigtigste i forhold til ældre historier om nordisk mytologi er, at kvinderne har taget magten – både i perspektivet og fortællingen:

”Det gik egentlig først op for mig, da andre havde læst første kapitel:

‘Er du klar over, hvor stærk en kvindehistorie du har skrevet,’ spurgte de?

Og så kunne jeg jo godt se, at anslaget er fyldt med norner og vølver og jættekvinder. Min unge hovedperson er vølve, som var en stor position dengang. Vølvens vej er en dannelseshistorie om den unge Snehild, som er forpligtet i forhold til sine evner, og som i løbet af de næste bøger skal tage det ansvar på sig,” siger hun.

LÆS OGSÅ: 15 stærke nordiske romaner du skal læse

Men hun kender endnu ikke handlingen og sit plot, når hun sætter sig til tastaturet. Historien og figurerne viser vejen:

”Mens jeg skriver, tænker jeg tit: Jamen, der sker jo ikke noget. Når jeg så er færdig, og folk læser, siger de: Det er jo vildt hæsblæsende.”


Nyeste bog i serien: Misteltenen

Vølvens vej. Thor og Odin bliver overhalet af kvinderne

⭐⭐⭐⭐⭐ – “Et strålende eventyr-mytologisk drama” – JYLLANDS-POSTEN

⭐⭐⭐⭐⭐ – “Nervepirrende og medrivende” – KRISTELIGT DAGBLAD

“Anne-Marie Vedsø Olesen rammer plet” – INFORMATION

Misteltenen er anden bog i Vedsø Olesens serie, Vølvens vej, der er inspireret af nordisk mytologi. Første bog i serien hedder Snehild og udkom i 2021.

Efter at være blevet udsat for runemagi af sin ærkerival Ragnfrid, drager Snehild ud på endnu en rejse. Hun er dødssyg, men klamrer sig til sin hest på vejen mod det iskolde, stormfulde Niflheim, hvor dragen Nidhug regerer, og videre til Helheim, hvor en evig regn siler ned.

I Helheim opsøger Snehild dødsrigets herskerinde Hel for at opnå indsigt i den gådefulde runemagi.

En medrivende page-turner om stærke skæbner, jalousi og ære.

Du kan købe Vølvens vej – Misteltenen online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Snehild

Vølvens vej. Thor og Odin bliver overhalet af kvinderne

VINDER AF DR ROMANPRISEN 2022

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – KRISTELIGT DAGBLAD

❤️❤️❤️❤️❤️ – “Man sluges ind i fortællingens kæmpegab” – POLITIKEN

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – FYENS STIFTSTIDENDE

“Velskrevet, velresearchet, original – fundamentalt spændende” – WEEKENDAVISEN

“En nordisk udgave af Game of Thrones” – TROLDSPEJLET

Snehild kommer til verden midt under en blodig krig. Hendes mor flygter gennem skovene og videre til Himlinge, hvor Snehild vokser op. Da byens magtfulde ypperstepræstinde Ragnfrid får mistanke om, at Snehild har evner, der overgår hendes egne, beslutter hun, at Snehild må skaffes af vejen.

Anne-Marie Vedsø Olesens nye serie Vølvens vej er inspireret af nordisk mytologi og udspiller sig i jernalderen i Danmark. En medrivende fortælling om stærke kvinder, blodhævn, skæbne og gudernes gunst fra en tid, hvor lidenskab og ære bestemte slagets gang.

Køb Vølvens vej online, fx hos Bog&Ide, eller find den i din foretrukne boghandler.


Besøg Anne-Marie Vedsø Olesens hjemmeside her
Glæd dig til Vølvens vej 3: Ulvegabet

Vølvens vej. Thor og Odin bliver overhalet af kvinderne

❤️❤️❤️❤️❤️❤️ – Politiken

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “En vildt brændende nordisk mytefortælling … Det nye bind i Anne-Marie Vedsø Olesens mægtige fembindsserie ”Vølvens vej” er fænomenalt”  – KRISTELIGT DAGBLAD

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “Blændende … sprudler af påhitsomhed” – JYLLANDS-POSTEN

⭐️⭐️⭐️⭐️ – “Dramatisk og stærkt underholdende” – BERLINGSKE

“Som læser har jeg bare lyst til at klappe” – WEEKENDAVISEN

I Ulvegabet har Fenrisulven sprængt sin lænke og udrydder alt på sin vej. Vølven Snehild må drage til dværgenes underjordiske rige og få smedet en ny lænke. Her forelsker Snehild sig i den kraftfulde dværgekonge Fafner, men det viser sig at være en farlig kærlighed. I kongebyen Himlinge forsøger den nye hersker Roald at samle til kamp mod Fenris, men Snehilds ærkefjende, den magtfulde ypperstepræstinde Ragnfrid, er atter på spil.

Anne-Marie Vedsø Olesen lader i hver Vølvens vej-bog en af de mest betydningsfulde nordiske myter være omdrejningspunkt. I Ulvegabet er det myten om Fenrisulven.

Du kan købe Ulvegabet online hos fx Bog & Idé eller i din nærmeste boghandel.