Aktuelt Anne-Marie Vedsø Olesen Bestsellere Danske romaner Fantasy og dystopi

Anne-Marie Vedsø Olesen tog turen ned i dødsriget med Misteltenen

vølvens vej, misteltenen, vedsø olesen

“Det har været så vildt at skrive Misteltenen – jeg arbejdede med den i de mørke vintermåneder med sne, rusk og regn, hvor det hele var trøstesløst, så det virkelig gav mening,” siger Vedsø Olesen.

Balders død og Odin som ofrer sig selv, runeindsigt og dødsmytologi. Den unge kvinde Snehild bliver sat på hårde prøver på sin rejse mod at blive vølve i bind 2 af serien om Vølvens vej, som hedder Misteltenen.

”Jeg har valgt de mest betydningsfulde nordiske myter, og lader hver bog i serien have en nordisk myte som omdrejningspunkt,” forklarer Vedsø Olesen om sin dannelseshistorie om Snehild, der skal lære at tage ansvaret for sine evner på sig.

”Det har været så vildt at skrive Misteltenen – jeg arbejdede med den i de mørke vintermåneder med sne, rusk og regn, hvor det hele var trøstesløst, så det virkelig gav mening at være på tur med Snehild ned i dødsriget,” siger Anne-Marie Vedsø Olesen.

Se trailer for Misteltenen


Kaos skal herske

Efter at være blevet udsat for runemagi af sin ærkerival Ragnfrid, drager Snehild ud på endnu en rejse. Dødssyg klamrer hun sig til sin hest på vejen mod det iskolde, stormfulde Niflheim, hvor dragen Nidhug regerer, og videre til Helheim, hvor en evig regn siler ned. Her opsøger Snehild dødsrigets herskerinde Hel for at opnå indsigt i den gådefulde runemagi.

LÆS OGSÅ: Vølvens vej – Misteltenen: Vinder af DR Romanprisen 2022 Anne-Marie Vedsø Olesen er klar med næste bog i serien

”Jeg har ikke kridtet plottet op, før jeg skriver. Jeg ved ikke, hvad der kommer til at ske, når jeg sætter mig til tastaturet. Man skal drukne i det, kaos skal herske – ellers opstår der ikke magi, så det bliver originalt. Jeg blev selv helt rørt, da Snehild møder en af de andre personer i dødsriget,” siger hun.

Valhal eller Helheim

Enhver religion har en dødsmytologi, og den nordiske mytologi selvfølgelig også en detaljeret og farverig en af slagsen.

”De ”strådøde” – dem som dør af sygdom, alderdom eller lignende – ender i Helheim, mens de, som handler og dør i kamp, får plads i Valhal. Hovedtemaet i romanen er dåd – det at finde modet til at handle i svære situationer, og samtidig handle etisk ud fra nogle grundlæggende værdier.

Det er Snehilds udfordring som vølve, for selv om hun er blevet en handlekraftig dame, så foretager hun nogle valg, som får alvorlige konsekvenser. Hun får blandt andet halshugget en mand. Nietzsche opstillede dilemmaet meget præcist: Man skal passe på ikke selv at udvikle sig til det monster, man bekæmper.”

LÆS OGSÅ: Misteltenen er 2. bog i Vølvens vej-serien – inspireret af nordisk mytologi. Smuglæs i bogen her

“Og den udfordring har jo masser af paralleller til vor tid:

Eksempelvis er der sikkert mange, som tænker, at det kunne være fedt, hvis den vestlige verden sendte hemmelige lejemordere efter Putin, så den forfærdelige krig i Ukraine kunne få en ende. Men det er jo Putins metoder, og derved bliver man som ham,” forklarer hun.

Hun mestrer sproget

I juni 2022 modtog Anne-Marie Vedsø Olesen DR Romanprisen 2022 for Snehild – første bind i serien Vølvens vej:

”Det er ikke hver dag, vi ser en roman, der på så overbevisende facon formår at blande nordisk mytologi med spændingselementer som tvekampe, overgreb og mord. Men det er lykkedes for Anne-Marie Vedsø Olesen.”

LÆS OGSÅ: 15 romaner du skal læse i 2022 – her venter fantastiske læseoplevelser

“Hun har skabt en magisk verden, hvor det vrimler med stærke kvinder. En verden, der også sætter nutidens relationer og forhold til natur og tro i relief. Det er sært, mytisk og surreelt med kæmpejætter, forførende alfer og svampetrip (…)

Anne-Marie Vedsø Olesen mestrer sproget og veksler smukt mellem detaljerede naturbeskrivelser og syrede forudsigelser i digtform. Og det er ikke svært at se hovedkarakteren Snehild levende for sig og opdage, at vi har brug for en heltinde som hende,” lød motiveringen.

Bind 3 på vej

Den 31. august 2022 udkommer andet bind: Misteltenen.

”Min ambition er, at læserne gennem de 4-5 bind, som serien nok ender med, kommer gennem livstræet Yggdrasils ni verdener.

Træets grene og rødder bredte sig til de forskellige verdener – en  gren nåede eksempelvis til Asgård, asernes hjem, en anden til Jotunheim med jætterne, og en tredje rod strakte sig til Hels dødsrige.

I det endnu ikke skrevne tredje bind vil læserne møde Fenrisulven, komme med til dværgenes verden Nidavelliir og det brændende lavaland Muspelheim. Vi bevæger os fra død i bind 2 Misteltenen til skabelse i næste roman igen,” afslører Vedsø Olesen.

LÆS OGSÅ: 20 forslag til gode romaner du kan læse

Serien om Vølvens vej lanceres internationalt af Saga Originals, som udgiver serien digitalt på 8 forskellige sprog og som fysisk bog i Tyskland. Serien er også blevet købt til filmatisering af Apple Tree Productions hos Piv Bernth. Hun står bag megasucceser som Forbrydelsen og Nikolaj og Julie.

“Det er en pageturner. Jeg fik straks fat på bogen og læste den over stok og sten. Den har alle kvaliteterne til en TV-serie – så snart man har læst, tænker man: Hvornår kommer næste sæson,” sagde Piv Bernth.


Vølvens vej 2 – Misteltenen

Anne-Marie Vedsø Olesen tog turen ned i dødsriget med Misteltenen

⭐⭐⭐⭐⭐ – “Et strålende eventyr-mytologisk drama” – JYLLANDS-POSTEN

⭐⭐⭐⭐⭐ – “Nervepirrende og medrivende” – KRISTELIGT DAGBLAD

“Anne-Marie Vedsø Olesen rammer plet” – INFORMATION

Misteltenen er anden bog i Vedsø Olesens serie, Vølvens vej, der er inspireret af nordisk mytologi. Første bog i serien hedder Snehild og udkom i 2021.

Efter at være blevet udsat for runemagi af sin ærkerival Ragnfrid, drager Snehild ud på endnu en rejse. Hun er dødssyg, men klamrer sig til sin hest på vejen mod det iskolde, stormfulde Niflheim, hvor dragen Nidhug regerer, og videre til Helheim, hvor en evig regn siler ned.

I Helheim opsøger Snehild dødsrigets herskerinde Hel for at opnå indsigt i den gådefulde runemagi.

En medrivende page-turner om stærke skæbner, jalousi og ære.

Du kan købe Vølvens vej – Misteltenen online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Vølvens vej 1 – Snehild

Anne-Marie Vedsø Olesen tog turen ned i dødsriget med Misteltenen

VINDER AF DR ROMANPRISEN 2022

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – KRISTELIGT DAGBLAD

❤️❤️❤️❤️❤️ – “Man sluges ind i fortællingens kæmpegab” – POLITIKEN

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – FYENS STIFTSTIDENDE

“Velskrevet, velresearchet, original – fundamentalt spændende” – WEEKENDAVISEN

“En nordisk udgave af Game of Thrones” – TROLDSPEJLET

Snehild kommer til verden midt under en blodig krig. Hendes mor flygter gennem skovene og videre til Himlinge, hvor Snehild vokser op. Da byens magtfulde ypperstepræstinde Ragnfrid får mistanke om, at Snehild har evner, der overgår hendes egne, beslutter hun, at Snehild må skaffes af vejen.

Anne-Marie Vedsø Olesens nye serie Vølvens vej er inspireret af nordisk mytologi og udspiller sig i jernalderen i Danmark. En medrivende fortælling om stærke kvinder, blodhævn, skæbne og gudernes gunst fra en tid, hvor lidenskab og ære bestemte slagets gang.

Køb Vølvens vej online, fx hos Bog&Ide, eller find den i din foretrukne boghandler.