Kategori: Sissel Jo Gazan

Sissel-Jo Gazan

Sissel-Jo Gazan

Sissel-Jo Gazan (f. 1973) er en dansk forfatter, der er født i Aarhus, men som i dag bor i Berlin. Allerede som 5-årig startede hun et eventyr til søs, da hun tog med sin mor ud og sejle på Middelhavet på skibet med navnet Shearwater i tre år. Turen blev søsat, fordi Sissel-Jo Gazans forældre blev skilt, og moren ville ud og opleve verden. Forældrene er journalisten Paul Gazan og Janne Hejgård, som er folkeskolelærer og fagbogsforfatter. På Sissel-Jo Gazans rejse startede endnu et eventyr, nemlig et skriveeventyr. Hun skrev breve hjem til venner og familie i Danmark om alt det, som hun oplevede. Hun skrev om delfiner og duften af appelsiner, men hun skrev også fantasifulde og dramatiske historier. Denne rejse var med til at definere hendes måde at udtrykke sig på om verden, som blev udgangspunktet for hendes forfatterskab.

Sissel-Jo Gazans bøger afspejler en rodløshed, som hun har fået i kraft af mange rejser rundt i verden. Desuden har hun boet flere steder i Danmark som barn og ung. Senere har hun også rejst uden sine forældre og opholdt sig længere tid i udlandet. På disse ophold har hun skrevet romaner som debuten fra 1995 Når man kysser i august, som hun skrev i Lissabon, hvor hun var i en længere periode. Nogle af de seneste Sissel-Jo Gazan bøger er Blækhat og Hvide blomster

Sissel-Jo Gazans bøger afspejler rodløshed

Siden forfatteren Sissel-Jo Gazan var helt lille, har hun rejst rundt omkring i verden og skrevet historier. Det er så blevet til romaner i hendes voksenliv, hvor hun har opholdt sig længere perioder i udlandet. Som 21-årig skrev hun sin debutroman, hvor hun lejede sig ind hos kvinden Dona Rosa i Lissabon og skrev konstant i tre måneder. 

Senere har hun udgivet romaner som Et barn for sig og Vigtigt at vide om Ludmilla. Førstnævnte bog skrev hun på Filippinerne i 1997. Sidstnævnte er fra 2003 og blev til under et to måneders stipendiat i Hamburg samt et ophold i den engelske hovedstad London. Det er hermed tydeligt, at mange af de store værker er skrevet under udlandsophold. Sissel-J Gazans motivation for skrivning har udgangspunkt i rodløshed og nysgerrighed for den store verden.

Sissel-Jo Gazan skriver om mødet imellem mennesker. Hendes skrivestil er meget sanselig og skarp omkring stor tematikker som løgne, ondskab, identitetsdannelse, frihed, kærlighed og sorg. Hun skriver desuden underholdende og fængende.

Læs også 15 historiske romaner om Danmark. Tag med på en rejse i Danmarkshistorien

Biolog på Københavns Universitet med speciale i dinosaurer

Forfatteren har et bredt CV. I 2004 blev hun uddannet Biolog på Biologisk institut, Københavns Universitet, med intet mindre end et speciale i dinosaurer. Uddannelsen blev fundamentet for hendes gennembrudsroman Dinosaurens fjer. Den store gennembrudsroman er et psykologisk drama og en højaktuel spændingsroman, der blev en bestseller ved sin udgivelse i 2008. 

Bogen er oversat til flere sprog og solgt i 16 lande. Dinosaurens fjer er en videnskabelig krimi omkring netop videnskab og forskning, men også om kærlighed og forbrydelser. Den tager afsæt i Sissel-Jo Gazans speciale om den akademiske konflikt i, hvorvidt dinosaurerne havde fjer eller ej.

I Sissel-Jo Gazans romaner får du opsigtsvækkende og gribende fortællinger om niche-emner, hun har beskæftiget sig med, som for eksempel dinosaurer. Hun udtrykker selv, at den primære årsag til at læse til biolog, var for at bevise, at hun kunne. I virkeligheden var hendes drøm at blive forfatter. Og det er vi mange, der er glade for blev en realitet. Det har givet masser af spændende læsning fra Sissel-Jo Gazans hånd. Hun har også lavet en efterfølger af Dinosaurens fjer nemlig den selvstændige fortsættelse Svalens graf, der er udgivet i 2013.

Forfatteren Sissel-Jo Gazan har vundet adskillelige priser

Sissel-Jo Gazan er kendt for sit knivskarpe sprog, hvor hun dramatisk behandler relatérbare temaer. Hendes romaner er blevet rost, som i særdeleshed har vist sig ved de mange priser, hun har modtaget. I 2009 fik hun tildelt DR’s Romanpris for Dinosaurens fjer, og i 2014 modtog hun Læsernes Bogpris for Svalens graf. Dertil har hun fået adskillige legater fra Litteraturrådet og Statens Kunstfond. 

I 2015 udgav hun Vi elsker Berlin, som er en personlig guide til den tyske hovedstad, som hun er bosat i på nuværende tidspunkt. Den næste roman Blækhat er også udgivet i samarbejde med Lindhardt og Ringhof. Bogen er en coming-of-age roman, som blandt andet foregår i 1980’ernes Aarhus, som er forfatterens fødeby. 

Læs også Sissel-Jo Gazans rørende fortælling: Blækhat

Læs om Sissel-Jo Gazans bøger

Forfatteren har ladet sig inspirere af de emner, hun har beskæftiget sig med og de miljøer og steder i verden, hvor hun har opholdt sig og boet. Få indblik i nogle af hendes spændende romaner, hvor hun især tager udgangspunkt i de steder, hun har boet herunder. 

Vi elsker Berlin

Bogen er en personlig guide fra forfatteren til den tyske hovedstad Berlin. Sissel-Jo Gazan har boet i Berlin i mange år og deler ud af sine tips omkring byen. Vi elsker Berlin er en kærlighedserklæring til byen. Den er delt op efter byens seks kvarterer. Her kommer du med på tur rundt i hovedstadens populære seværdigheder, butikker og spisesteder. Du kan også få indsigt i byens hemmeligheder i form af børnevenlige kebabsteder og lokationer med oplæsningsaftener. 

I bogen er der også interviews med berlinere, der fortæller, hvordan de er endt i Berlin, og hvordan de bidrager til byens kendte mangfoldighed.

Blækhat

Romanen Blækhat er en historie om familie, venskab, hemmeligheder og street art fra 1980’ernes Aarhus til nutidens Berlin. Hovedpersonen Rosa vokser op i Aarhus og bor hos sin venstreorienterede mor, der forsker i svampe. Samtidig er moderen optaget af kampen mod kapitalisme. Det venstreorienterede politiske miljø består blandt andet af graffitikunstnere, BZ’ere, og hippier. Rosas biologiske far kender hun ikke, men er heller ikke særligt interesseret i relationen. Rosas mor fortæller heller ingenting om ham. 

Rosa er en outsider, men sammen med sin tyrkiske barndomsveninde udforsker hun alternative sider af Aarhus. Som voksen forsker Rosa i street art og har specialiseret sig i den anonyme street art-kunstner Blækhat, der provokerer og fascinerer hele verden med sin humoristiske, politiske kunst. Efter en forlist kærlighed rejser Rosa efter Blækhat og ender i Berlin, hvor hun nærmere sig en større forståelse af sig selv og sin identitet. Romanen har mange paralleller til Sissel-Jo Gazans eget liv med sin opvækst i Aarhus.

Læs mere om Sissel-Jo Gazan og hendes bøger her på siden.