Danske romaner Fiktion Sissel Jo Gazan Skønlitteratur

Sissel-Jo Gazans rørende fortælling: Blækhat

Blækhat, Sissel-Jo Gazan, street art, spændingsroman

Sissel-Jo Gazans roman Blækhat er en storslået fortælling om venskab, familie, hemmeligheder, street art og Aarhus i 1980’erne. Nedenfor kan du læse mere om Blækhat og kvinden bag, forfatter Sissel-Jo Gazan.

Rosa, Blækhat og et virvar af hemmeligheder

Blækhat tager Sissel-Jo Gazan os med på en spændende rejse fra 1980’ernes Aarhus til nutidens Berlin, hvor vi kommer helt tæt på hovedpersonen Rosas liv, opvækst og families hemmeligheder. Rosa vokser op i Aarhus, hvor hun bor sammen med sin mor, der er en del af det venstreorienterede politiske miljø bestående af hippier, grafittikunstnere, BZ’ere og venstreradikale. Rosas far er ude af billedet; faktisk ved hun nærmest intet om sin far, da hendes mor helst ikke taler om ham.

Rosa selv er en outsider, men sammen med sin tyrkiske barndomsveninde udforsker hun alternative sider af Aarhus. Som voksen forsker Rosa i street art og har specialiseret sig i den anonyme street art-kunstner Blækhat, der provokerer og fascinerer hele verden med sin humoristiske, politiske kunst. Efter et forlist kærlighedsforhold rejser Rosa i Blækhats fodspor og ender i Berlin, hvor hun pludselig kommer meget tæt på at løse gåden om, hvem hun selv er.

Få en smagsprøve på romanens mystik i nedenstående bogtrailer:

Køb Sissel-Jo Gazans Blækhat.


Sissel-Jo Gazan: Urolig sjæl med tro på sig selv

Sissel-Jo Gazans rørende fortælling: BlækhatLigesom Rosas liv er også Sissel-Jo Gazans liv noget helt særligt. Faktisk er det muligt at drage en del paralleller mellem deres liv, da Sissel-Jo Gazan ligeledes voksede op i Aarhus’ venstreorienterede miljø i 1980’ernes med sin mor og en ofte fraværende far, og på samme måde har livet også ført Sissel-Jo Gazan til Berlin, hvor hun har boet de sidste tolv år.

Allerede som barn fik Sissel-Jo Gazan smag for eventyr, og hendes forældre tog hende med til alle slags begivenheder rundt om i hele verden. Fra hun var fem til syv år gammel tog hun eksempelvis på en knap tre år lang rejse med sin mor på Middelhavet, og undervejs udviklede Sissel-Jo Gazan en kærlighed for at skrive historier og fortælle om sine oplevelser. Mange af hendes senere romaner har da også den store verden og rodløshed som gennemgående temaer.


Forfatter og specialist i dinosaurer – Sissel-Jo Gazans imponerende CV

Indimellem alle sine eventyr har Sissel-Jo Gazan også fundet tid til både at tage en universitetsuddannelse som biolog på Københavns Universitet og at skrive en række bøger. Som hun selv siger, så læste hun egentlig primært biologi for at bevise, at hun kunne, for i virkeligheden drømte hun om at blive forfatter. Hun udgav da også sin første bog Når man kysser i august allerede som 21-årig. Siden da har hun udgivet romanerne Et barn for sig og Vigtigt at vide om Ludmilla samt interviewbogen Sig ja – hvad præster ved om kærlighed.

Hendes helt store gennembrud kom dog med den videnskabelige krimi Dinosaurens fjer i 2008, som tager udgangspunkt i Sissel-Jo Gazans speciale om den akademiske kontrovers om, hvorvidt dinosaurerne havde fjer eller ej. Successen fortsatte med den selvstændige fortsættelse Svalens graf  i 2013. Siden har Sissel-Jo Gazan ligeledes udgivet Vi elsker Berlin, en personlig guide til hendes elskede by.

Hendes romaner er kendetegnet ved deres knivskarpe sprog, som på dramatisk vis behandler almenmenneskelige temaer som eksempelvis kærlighed, fortrængning, sorg, frihed og identitetsdannelse. Hendes romaner er blevet taget godt imod, og hun har da også vundet adskillige priser, blandt andre DR’s Romanpris i 2008 og Læsernes Bogpris i 2014, og er desuden modtager af adskillige legater fra Statens Kunstfond og Litteraturrådet.


Sissel-Jo Gazans rørende fortælling: Blækhat

Hvorfor skal du læse Blækhat?

Med Blækhat har Sissel-Jo Gazan kastet sig over en ny type roman, der bedst kan kategoriseres som en dannelsesroman med et twist af street art, gådefuldhed og politisk rebelskhed. Og hun gør det – kort sagt – forrygende godt.

Hendes tidligere romaner har fået læssevis af ros med på vejen – se et udpluk af anmeldelserne nedenfor:

“Gazan har leveret filmmaterialet. En eller anden: Skaf pengene!” – Politiken om Dinosaurens fjer

“Gazans kompositoriske overblik er fuldkommen suverænt, og afdækningen af årsag og virkning i fortrængningsmekanismerne inden for psykologi og forskning er nådeslæst gennemskuende. Dinosaurens fjer er noget af det bedste, jeg længe har læst.” – Weekendavisen om Dinosaurens fjer. 

“Personligt vil jeg glæde mig til også næste omgang af den gazanske rawfood. Hendes plot styrer for vildt.” – Information om Svalens graf.


Sissel-Jo Gazans Blækhat

blækhat, Sissel-Jo Gazan, street art, spændingsroman,

Sissel-Jo Gazans Blækhat er en rørende og overraskende roman om familiehemmeligheder, om oceandybe venskaber og livskraftig kærlighed, og om de politiske ekstremer, der enten skiller os ad eller binder os sammen. Glæd dig til endnu en fantastiske læseoplevelse fra Sissel-Jo Gazan!

Du kan nu købe Sissel-Jo Gazans Blækhat online.

Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.