Merete Pryds Helle: Folkets skønhed

Merete Pryds Helle debuterede i 1990, mens hun gik på forfatterskolen, og har lige siden været en toneangivende forfatter med vedkommende og eksperimenterende litteratur. Med Folkets skønhed er Pryds Helle vendt tilbage til den mere klassiske roman. Med stor succes.

Merete Pryds Helle

Vi har talt med Merete Pryds Helle om betydningen af gode anmeldelser, om hvad bogen egentlig handler om og hvordan det er at skrive en så personlig historie.

 

Du har fået overvældende gode anmeldelser – hvordan har det været?

Den bedste anmeldelse indtil videre er den journalist, der sagde til mig: Denne bog har fået mig til at forstå min egen mor bedre. Og min veninde Eli, der har skrevet en lang mail med fortællinger fra sin familie; at bogen kan vække folks tanker på den, måde, det er fantastisk. Det er selvfølgelig rigtig dejligt at anmeldelserne er gode; men jo især fordi det betyder, at flere mennesker får lyst til at læse bogen – og det er de ting, læserne siger til mig, der virkelig er vigtige.

Hvad synes du ’Folkets skønhed’ handler om?

Den handler om Danmark. Om det samfund, vi lever i, som har forandret sig så meget de sidste 70 år. At et samfund kan forandre sig, og forandre os alle hver og en.

Hvad referer titlen til?

Både til hele begrebet om folket, som var så levende engang og nu nærmest er forsvundet; og så til det maleri, familien ejer, som er den absolutte skønhed midt i fattigdommen.

Hvad karakteriserer din hovedperson Marie?

Hun bliver ved; uanset hvad, så finder hun sin vej.

Hvordan er det at skrive en bog, der i så høj grad bygger på din personlige familiehistorie?

Der er en kæmpe kraft i det. Men den har været svær at skrive, for den skulle finde sin form og sin frihed og blive sig selv. Ikke min familie, men alles familie; personerne skulle leve som sig selv i bogen.

De sidste år har du bevæget dig meget i anderledes genrer: computerspil, sms-roman, iPad roman etc. Hvordan var det at skrive en helt traditionel roman igen?

For mig er der ingen forskel. Det der interesserer mig er at få indhold og form til at gå op i en højere enhed; om det så er en sms roman eller som her 420 siders papir. Det skal passe som en hånd i en rødspætteskindshandske.

 


Folkets skønhed

folkets skoenhedFolkets skønhed er en slægtsroman baseret på forfatterens egen familiehistorie. I romanen vokser Marie op på Langeland 1930’erne i et hjem, hvor børnene er mange, pengene få og vold hverdag – også før krigen kommer og gør et fattigt samfund endnu fattigere.

Lyset melder sig i form af Otto, en elektrikerlærling med klare blå øjne. Sammen undslipper de Langelands fattigdom og rejser til hovedstaden for at skabe sig en ny og bedre fremtid. Men Langeland flytter med på godt og ondt.

 

Du kan lige smuglæse i Folkets skønhed her.

Kan du ikke lade være med at læse resten, så kan du købe bogen her.

Eller læse artikler med Merete Pryds Helle i Politiken, Information eller Kristeligt Dagblad.