10 dannelsesromaner

Er du også vild med dannelsesromaner og udviklingsromaner?

Dannelsesromaner er ikke udelukkende værker fra 1800-tallet. Moderne dannelsesromaner fortæller smukke historier om vores nyere historie og samtid. Her kan du læse om en række romaner, der er smukke fortællinger om barndom og ungdom.

Se dannelsesromanerne her:

Alex Schulman: Glem mig

Alex Schulman har fem selvbiografiske romaner på sit navn. Den svenske forfatter er eminent til at skrive historier der rører læseren.

Alex Schulman, Glem mig

Glem mig er en anmelderrost fortælling om en søns komplicerede relation til sin alkoholiserede mor.

Som voksen forsøger Alex Schulman at overtale sin mor til at lade sig indlægge på en afvænningsklinik, for han ønsker sin mor tilbage.

I et forsøg på at forstå hvad der gik galt i deres relation, kigger Alex Schulman tilbage på sin barndom.

Læserne kommer helt tæt på forfatteren, og får indblik i Schulmans længsel efter at reparere forholdet til sin mor – og i den smerte det har været at vokse op med en alkoholiseret mor.

Du kan købe Glem mig online, fx. hos Saxo.com , eller i din nærmeste boghandel.
Thomas Korsgaard: Hvis der skulle komme et menneske forbi

Thomas Korsgaards debutroman Hvis der skulle komme et menneske forbi, tog læserne med storm. Den barske og humoristiske roman handler om en drengs barndom og unge teenageår i udkantsdanmark. Romanen blev efterfølgende shortlistet til årets debutantpris. Romanen er 1. del af en trilogi, der efterfølges af de to bestsellere En dag vil vi grine af det og Man skulle nok have været der.

Trilogien om Tue udmærker sig ved at male et levende og troværdigt billede af, hvem der er inden for velfærdssamfundets rammer, og hvem der konstant balancerer på kanten … eller falder udenfor.

 Læs også: Jeg vil fortælle om “taberne”. Fordi jeg kender dem. Det er dét, jeg kommer af

Hvis der skulle komme et menneske forbi, Thomas Korsgaard

Tue vokser op i en presset familie for enden af en grusvej lidt uden for Skive. Tues far prøver desperat at holde sammen på stumperne af familiens økonomi og gældsætter sig hos sin bror.

Tues mor har en helt anden plan: Hun drømmer nemlig om at vinde den store gevinst på et af de mange internetkasinoer, hun besøger dagligt.

LÆS OGSÅ: Thomas Korsgaard: Det kan føles meget hensynsløst at skrive

Thomas Korsgaards debutroman Hvis der skulle komme et menneske forbi er en stærk fortælling om at vokse op i fattigdom i udkanten af det danske velfærdssamfund.

Men samtidig er det også fortællingen om en dreng, der finder sin egen vej uden at glemme, hvor han kommer fra.

Du kan købe Hvis der skulle komme et menneske forbi online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Walter Tevis: Dronninggambit

38 år efter sin første udgivelse er Dronninggambit tilbage. Den amerikanske forfatter Walter Tevis’ roman har fået nyt liv, pga den succesfulde miniserie på Netflix.

Læs også: Har du set serien (og er bogen bedre)? Romanen bag Netflix-succesen Dronninggambit er tilbage

Dronninggambit

Bogen bag den ultrapopulære Netflix-serie Queen’s Gambit!

Da otteårige Elizabeth Harmon bliver forældreløs anbringes hun på et børnehjem.

Hun er en intelligent, men stille pige, der holder sig for sig selv. Indtil hun en dag møder børnehjemmets pedel igang med et spil skak.

Med det samme bliver Beth fanget af spillet, hvor hun for første gang i sit liv, føler sig i fuldstændig kontrol.

Beths evner bringer hende hurtigt mod toppen af en mandsdomineret verden, men som succesen vokser, begynder hendes indre dæmoner at tage over.

Du kan købe Dronninggambit online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Knud Romer: Den der blinker er bange for døden

Den som blinker er bange for døden er Knud Romers første roman, som efterfølgende er blevet en klassiker i dansk litteratur. Den modtog et hav af litteraturpriser, bl.a. Weekendavisens litteraturpris og De Gyldne Laurbær.

Den som blinker er bange for døden, bøger uden kapitler

Den som blinker er bange for døden er en selvbiografisk roman om et enebarn, som vokser op med sin skizofrene, tyske mor og tvangsneurotiske, danske far i 1960’ernes Nykøbing Falster.

Barndommen er hjemsøgt af fortidens spøgelser – en farfar, som er fantast og prøver at undslippe det blodige liv på garvergården med det ene kuldsejlede projekt efter det andet, hotel, biograf og busruter ud i det blå; en mormor, som eksploderede under et bombeangreb og lever videre uden ansigt bag det sorte slør; en onkel, som overlevede Stalingrad med kroppen fuld af granatsplinter og deler dem ud til jul og fødselsdag. Den dominerende mor, som blev dekoreret med jernkorset og lever med minderne om et liv i luksus i den preussiske landadel, og en krybende far, som er forsikringsmand og forsøger at holde sammen på det hele ved at forsikre hver eneste ting på jorden. Kort fortalt en familie, som er ramt af ødelæggelse og undergang, og som lukker sig om sig selv i angst og sorg og vanvid.

Romanen beskriver hvordan den sociale udelukkelse og ensomheden i en kvælende provinsby bliver imødegået af et barn, der bygger sit eget univers op af fantasier og livslyst i forsøget på at finde en vej ud af mareridtet og ind i verden.

Du kan købe Den som blinker er bange for døden hos Bog & Idé eller i din lokale boghandel.
Merete Pryds Helle: Folkets skønhed

Merete Pryds Helles 1. del af sin egen slægtskrønike blev modtaget med et væld af fine anmeldelser, og ramte lige ind i danskernes hjerter. Læs også den selvstændige fortsættelse Vi kunne alt.

Merete Pryds Helle udtaler selv at Folkets skønhed handler om Danmark. Om det samfund, vi lever i, som har forandret sig så meget de sidste 70 år. At et samfund kan forandre sig, og forandre os alle hver og en.

Læs også: Merete Pryds Helle om Folkets skønhed

dannelsesromaner

Vinder af De Gyldne Laurbær 2016.

Livet på Langeland i 1930’erne er hårdt og præget af økonomisk krise.

Det oplever Marie, som vokser op i en familie med mange børn og få penge, på egen krop. Her er vold en del af hverdagen – også før krigen kommer.

Maries redning bliver mødet med Otto, og sammen tager de til København for at skabe sig en ny og bedre tilværelse langt væk fra Langeland.

Men fortiden følger med på godt og ondt.

Du kan købe Folkets skønhed online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
John Williams: Stoner

Stoner blev første gang udgivet i 1965. Det er en stilfærdig roman om en helt almindelig mand ansat i universitetsmiljøet. Stoner blev i 2010’erne genopdaget, udråbt til en moderne klassiker og årets must-read i 2013 og blev pludselig en international bestseller.

Læs også: En usandsynlig bestseller

Stoner, John Williams, amerikansk roman, klassiker

En fascinerende, velskrevet og rørende roman om identitet, om livet og om de valg, vi træffer fra den amerikanske forfatter John Williams.

Der er intet særligt ved William Stoner. Han bliver født på landet i Missouri, USA, i slutningen af det nittende århundrede men vælger at gå den akademiske vej som lærer og siden universitetsprofessor.

Til trods for den bemærkelsesværdige almindelighed ved William Stoners tilværelse er Stoner en af det tyvende århundredes bedst anmeldte romaner.

Det er ganske enkelt umuligt ikke at blive berørt af dette rørende og velskrevede portræt om identitet, livet og de valg, vi træffer.

Nu fås nyklassikeren som flot gavebog.

Du kan købe Stoner online, fx hos Bog & idé, eller i din nærmeste boghandel.

Har du allerede læst og elsket Stoner? Så tag og kig nærmere på I det fjerne af Hernan Diaz.
Jeffrey Archer: Hvor der er vilje

Hvis du endnu ikke har stiftet bekendtskab med den episke Clifton-krønike, har du virkelig en fantastiske læseoplevelse i vente. Den storslåede fortælling om Harry Cliftons liv starter i England efter Første Verdenskrig.

Læs også: Storslået og medrivende familiesaga af Jeffrey Archer

10 smukke moderne dannelsesromaner og fortællinger om en opvækst

Hvor der er vilje er den første bog i Jeffrey Archers bestsellerserie Clifton-krøniken.

Harry Clifton vokser op i den fattige del af Bristol, som barn af en falden soldat og en mor, der slider for at skaffe mad på bordet til sin familie.

Harrys skæbne er klar: Ligesom sin far og sin onkel skal han arbejde på havnen. Men Harry viser sig at have et skjult talent, som skaffer ham et stipendium på en eksklusiv drengeskole og åbner dørene for et andet liv.

Samtidig går det langsomt op for Harry, at hele hans liv er bygget på en løgn. For måske er han ikke søn af Docker Arthur Clifton, som han troede, men i stedet den uægte søn af arvingen til det succesfulde Barrington Shipping Line.

Clifton-krøniken er en storslået saga om kærlighed, tab, svigt og ambitioner.

Du kan købe Hvor der er vilje online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Donna Tartt: Stillidsen

Stillidsen er en uforglemmelig odyssé gennem New Yorks smalle sidegader og på tværs af hele Amerika. Med stærke karakterer og et fængslende sprog er romanen et sælsomt og intellektuelt drama om sorg, kærlighed, identitet og skæbne.

Læs også: Hun skriver romaner i verdensklasse. Stillidsen af Donna Tartt vandt Pulitzer-prisen

10 smukke moderne dannelsesromaner og fortællinger om en opvækst

Gribende dannelsesroman og en uforglemmelig odyssé gennem Amerika. Roman blev præmieret med Pullitzerprisen.

Theo Decker er 13 år, da han overlever en eksplosion på et kunstmuseum i New York, mens hans elskede mor omkommer.

Ved ulykken kommer han i besiddelse af et værdifuldt kunstværk fra 1600-tallet.

Han bærer det eftertragtede maleri med sig igennem sin ungdom, og efterhånden trækkes han ind i kunstens kriminelle og dødsensfarlige underverden.

Du kan købe Stillidsen i en ny flot udgave online, fx på Saxo eller i din nærmeste boghandel.
Anne-Cathrine Riebnitzsky: Forbandede yngel

Anne-Cathrine Riebnitzsky er en af de forfattere i Danmark, som er allerbedst til at skrive rørende historier om almindelige menneskeskæbner i alle afkroge af verden. Forbandede yngel er Riebnitzskys anden roman og blev belønnet med De Gyldne Laurbær.

Læs også: Anne-Cathrine Riebnitzsky skriver storslået om livet

10 smukke moderne dannelsesromaner og fortællinger om en opvækst

Anne-Cathrine Riebnitzskys prisbelønnede roman Forbandede yngel er en barsk og poetisk roman om en kvindes kamp for at komme overens med sin fortid og muligheden for at forme sin egen fremtid.

På flyet hjem fra Afghanistan sætter soldaten Lisa sig ved siden af lægen Andreas. Hun har besluttet sig for at fortælle ham sin livshistorie. Som hun sidder der på flysædet, krænger hun sjælen ud til ham og tager ham med på en rejse tilbage til sin destruktive barndom.

Forbandede yngel er Lisas rørende historie om et røveri, et veltilrettelagt dødsfald og en lillesøster, der vil begå selvmord; om en maniodepressiv mor og en voldelig far. En historie om at gå i krig, at springe ud fra flly, rejse langt væk og alligevel være fanget. Med det er også historien om fire uadskillelige søskende, om forelskelse og om viljen til at overleve.

Du kan købe Forbandede yngel online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Sissel-Jo Gazan: Blækhat

Bestsellerforfatteren Sissel-Jo Gazan, som har skrevet Dinosaurens fjer, Svalens graf og senest Hvide blomster,  brillierer her med sin anmelderroste dannelsesroman, Blækhat om opvækst og familiehemmeligheder.

Læs også: Sissel-Jo Gazans rørende fortælling: Blækhat

Danmarkshistorien

Tag med bestsellerforfatteren Sissel-Jo Gazan til 1980’erne Aarhus, hvor vi møder Rosa. Hun bor sammen med sin mor, der er en del af det venstreorienterede politiske miljø bestående af hippier, grafittikunstnere, BZ’ere og venstreradikale. Rosas far er ude af billedet; faktisk ved hun nærmest intet om ham.

Rosa er en outsider, men sammen med sin tyrkiske barndomsveninde udforsker hun alternative sider af Aarhus.

Som voksen forsker Rosa i street art og har specialiseret sig i den anonyme street art-kunstner Blækhat, der provokerer og fascinerer hele verden med sin humoristiske, politiske kunst. Efter et forlist kærlighedsforhold rejser Rosa i Blækhats fodspor og ender i Berlin.

Du kan købe Blækhat online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Carlos Ruiz Zafón: Vindens skygge

Vindens skygge er siden den udkom første gang i 2004 gået hen og blevet en moderne klassiker. Det er en fænomenal, velskrevet og meget smuk historie om kærlighed, mystik og mennesket.

Læs også: Afsløringen af de sidste hemmeligheder fra De Glemte Bøgers Kirkegård

Vindens skygge, Carlos Ruiz Zafón, roman

10 smukke moderne dannelsesromaner og fortællinger om en opvækstDaniel vokser op i Barcelona, i efterdønningerne af Den Spanske Borgerkrig. Han er alene med sin far; En rar og følsom mand, som har viet sit liv til at være antikvarboghandler.

En dag tager han Daniel med til De Glemte Bøgers Kirkegård, og her finder Daniel den bog, der skal ændre hans liv for bestandig.

Bogen hedder Vindens Skygge og er skrevet af en mystisk forfatter, hvis andre bøger er blevet destrueret. Daniel sætter sig for at løse gåden om bogen, og på sin vej får han både venner, fjender og elskere.

Vindens skygge er en fænomenal, velskrevet og smuk historie om kærlighed, mystik og ikke mindst om mennesket.

Du kan købe Vindens skygge online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Carlos Ruiz Zafón: Stemningsfuldt spøgeri


dannelsesromaner

Der er flere smukke fortællinger i vente. Se de bedste romaner 2023/2024 her.