Er du også vild med dannelsesromaner og udviklingsromaner?

Dannelses- og udviklingsromaner er ikke udelukkende værker fra 1800-tallet. Moderne dannelsesromaner fortæller smukke historier om vores nyere historie og samtid. Her kan du læse om en række romaner, der er smukke fortællinger om barndom og ungdom.

Merete Pryds Helle: Folkets skønhed

dannelsesromanerMerete Pryds Helles 1. del af sin egen slægtskrønike blev modtaget med et væld af fine anmeldelser, og ramte lige ind i danskernes hjerter. Folkets skønhed fik også de Gyldne Laurbær.

☞ LÆS også: Kom med bagom Folkets skønhed

Marie vokser op på  Langeland 1930’erne i et hjem, hvor børnene er mange, pengene få og vold hverdag – også før krigen kommer og gør et fattigt samfund endnu fattigere.

Lyset melder sig i form af Otto, en elektrikerlærling med klare blå øjne. Sammen undslipper de Langelands fattigdom og rejser til hovedstaden for at skabe sig en ny og bedre fremtid.

Men Langeland flytter med på godt og ondt.

Glæd dig også til at læse den selvstændige fortsættelse Vi kunne alt.

 

Du kan købe Folkets skønhed online her eller i din nærmeste boghandel.

Merete Pryds Helle: Vi kunne alt

På en villavej i Værløse i 1971 ligger Merle i sin seng og læser den ene De 5-bog efter den anden.
Hun kan høre forældrene gennem væggen.
Det er en af morens gode dage, hvor sygdommen ikke har fat.
Det er en af de gode dage, hvor faren er hjemme og er ædru.

Vi kunne alt tegner et tidsbillede af den sorgmuntre optimisme, der prægede de tidlige 70’ere, hvor børnene fik at vide, at fremtiden var deres, og at de faktisk kunne alt.
En roman om kærlighed på trods, om skyld og skam og om voksne, som ikke magter at være voksne.

Vi kunne alt fortsætter som en selvstændig fortælling, hvor Folkets skønhed sluttede, men vi er inde hos familiens Pryds’ naboer, hvor en anden historie udspiller sig.

Vi kunne alt udkommer 7. september.

Køb Vi kunne alt online her eller i din nærmeste boghandel.

Anne Knudsen: Hvor jeg var barn, var der isbjørne

Da Anne Knudsen var seks år, fik hendes far arbejde ved Grønlands Tekniske Organisation.
Familien forlod derfor Frederikssund og bosatte sig først i Qaqortoq og et par år senere i et rødmalet træhus på en bjergskrænt i Tasiilaq i Østgrønland.

Oplevelserne i Grønland i 1950’erne skulle komme til at præge resten af hendes liv.

I bogen fortæller Anne Knudsen om et land, der ikke findes længere, og en tid, som de fleste er tilbøjelige til at tro, aldrig har eksisteret. Efter hendes opfattelse var det en af de lykkeligste perioder i Grønlands historie.

Med stor kærlighed til landet og dets befolkning – og med en imponerende hukommelse og sans for de sigende detaljer – fortæller Anne Knudsen om hverdagslivet med familie, naboer og kammerater, om skolegang og leg i naturen eller derhjemme, og om at opfostre isbjørneunger i et bur ude i gården.

Hvor jeg var barn, var der isbjørne udkommer 21. september

Forudbestil Hvor jeg var barn, var der isbjørne online her.

Thomas Korsgaard: Hvis der skulle komme et menneske forbi

dannelsesromaner

Thomas Korsgaards debutroman Hvis der skulle komme et menneske forbi, tog læserne med storm med sin barske og humoristiske roman om en drengs barndom og unge teenageår i udkantsdanmark. Romanen blev efterfølgende shortlistet til årets debutantpris.

☞ LÆS OGSÅ: Jeg vil fortælle om “taberne”. Fordi jeg kender dem. Det er dét, jeg kommer af

Romanen følger drengen Tue, der vokser op på en gård  uden for Skive. Faren er ved at gå fallit og må låne penge af sin dominerende storebror, der styrer familien med hård hånd. Moren er deprimeret og spiller dagen lang internetbanko. Børneflokken er overladt til sig selv – og Tue må klare sig igennem sine ungdomsår med småkriminalitet og løgne i skolen.

Hvis der skulle komme et menneske forbi er en bevægende og humoristisk historie om afmagt, om at blive voksen for tidligt og om at leve, selv når håbet fordamper fra ens liv.

Køb Hvis der skulle komme et menneske forbi online her eller i din nærmeste boghandel.

Glæd dig også til at læse efterfølgeren En dag vil vi grine af det:

Thomas Korsgaard: En dag vil vi grine af det

Hvad sker der med en familie i underskud, som pludselig kommer til penge? Som endelig får det, de har drømt om? Vil alt nu endelig blive godt i hjemmet for enden af den lange grusvej lidt uden for Skive?

LÆS OGSÅ: “Jeg kan sige om denne bog: Det var ikke med vilje. For det var det ikke.”

Tues mor har fået en stor erstatning for en arbejdsskade, og nu skal alt blive godt. Men er penge det, der skal til, for at komme fri af den følelse af rod og opløsning, der hidtil har præget dagligdagen? Og hvad sker der, når Tue ikke længere er et barn – men en ung voksen, som opdager, at der er en verden uden for hjemmet for enden af grusvejen?

Køb En dag vil vi grine af det online her eller i din nærmeste boghandel

 

Sissel-Jo Gazan: Blækhat

dannelsesromaner

Bestsellerforfatteren Sissel-Jo Gazan, som har skrevet Dinosaurens fjer og Svalens graf brillierede med sin anmelderroste roman, Blækhat om opvækst og familiehemmeligheder.

☞ LÆS også: Sissel-Jo Gazans rørende fortælling: Blækhat

Hele verden er nysgerrig for at vide, hvem den berømte anonyme street art-kunstner, Blækhat er. Vedkommende er kendt for sine dristige, intelligente og farlige værker, der kommenterer verdens tilstand knivskarpt.

Rosa er meget optaget af at kende sin fars identitet. Hun er den førende ekspert i Blækhats værker og har siden hun var en lille pige i Aarhus gader været dybt optaget af street art. Da Rosas mor dør, lykkes det Rosa at finde frem til faren, der nu bor i Berlin og skjuler langt flere hemmeligheder, end Rosa kunne forestille sig.

Blækhats hemmeligheder er af en helt anden slags. Dem nærmer Rosa sig også – og hun kommer faretruende nær.

Du kan købe Blækhat online her eller i din nærmeste boghandel.

 

 

Michael Frank: Den fabelagtige familien Frank

dannelsesromanerDen fabelagtige familien Frank er den selvbiografiske historie om Michaels opvækst og hans usædvanlige forhold til sin faster, Hankie.

☞ LÆS OGSÅ: Found in Translation: En forfatters møde med sin oversætter

Michaels familien er skruet noget utradionelt sammen: hans mor er søster til Hankies mand, og hans far er bror til Hankie. Hans faster er således gift med hans morbror.

Michaels faster Hankie er barnløs og overøser Michael med opmærksomhed, penge og kærlighed, og ser det som sin pligt at tage sig af hans kulturelle dannelse.

Til trods for at Michael bliver mobbet i skolen, elsker han den opmærksomhed, han får fra fasteren. Men Hankies humør formørkes, efterhånden som Michael bliver ældre. Under fasterens umiddelbare gode hjerte ligger en ulmende vrede og manipulerende adfærd, der risikerer at styre hele familien ud af kurs.

Den fabelagtige familien Frank er et gribende portræt af en familie, der smuldrer under én kvindes dominerende personlighed.

Køb Den fabelagtige familien Frank online her eller i din lokale boghandel.

Einar Mar Gudmundsson: Pasfotos

dannelsesromaner

Pasfotos er en rejseroman, en kærlighedsroman og en udviklingsroman. Her er boblende menneskeliv og glødende ungdom, markante personer, sjove historier og grumme skæbner – det hele vævet sammen af Einar Már Guðmundsson sammen med velkendt snilde.

LÆS OGSÅ: ”Man bliver kun lykkelig ved at have været ulykkelig”

Romanen er den unge mand Haralds beretning om en længst svunden sommer, hvor han begiver sig til Norge for at arbejde og lære verden at kende. Men regnestykket tager ikke højde for kærligheden, som sætter streger i alle regninger.

Køb Pasfotos online her eller i din nærmeste boghandel

Knud Romer: Den som blinker er bange for døden

dannelsesromanerDen som blinker er bange for døden er Knud Romers første roman, som efterfølgende er blevet en klassiker i dansk litteratur. Den modtog et hav af litteraturpriser, bl.a. Weekendavisens litteraturpris og De Gyldne Laurbær.

Den som blinker er bange for døden er en selvbiografisk roman om et enebarn, som vokser op med sin skizofrene, tyske mor og tvangsneurotiske, danske far i 1960’ernes Nykøbing Falster.

Romanen beskriver hvordan den sociale udelukkelse og ensomheden i en kvælende provinsby bliver imødegået af et barn, der bygger sit eget univers op af fantasier og livslyst i forsøget på at finde en vej ud af mareridtet og ind i verden.

Glæd dig også til at læse efterfølgeren   Kort over Paradis.

Køb Den som blinker er bange for døden online her eller i din nærmeste boghandel.

Jeffrey Archer: Hvor der er vilje

dannelsesromanerHvis du endnu ikke har stiftet bekendtskab med den episke Clifton-krønike, har du virkelig en fantastiske læseoplevelse i vente.

LÆS OGSÅHvor der er vilje er første del af Clifton-krøniken. Læs alt om serien her.

Den storslåede fortælling om Harry Cliftons liv starter i England efter Første Verdenskrig. Harry vokser op i fattige kår med en hårdtarbejdende, enlig mor og historien om en far, der blev dræbt under krigen.

Harrys far arbejdede på havnen, ligesom Harrys onkel gør nu, og som Harry selv vil gøre den dag, han bliver færdig med skolen. Men Harry har et uventet talent, som fører ham en anden vej, og han bliver tilbudt et stipendium på en eksklusiv drengeskole. Gradvist får Harry dog fortalt historien om, hvordan hans far virkelig døde at vide, og den frygtelige sandhed får Harry til at sætte spørgsmålstegn ved alt. Og da Anden Verdenskrig bryder ud, må Harry træffe en vanskelig beslutning, der kommer til at påvirke hans fremtid for evigt.

 

Du kan købe Hvor der er vilje online her eller i din nærmeste boghandel.

Sebastian Bune: Min familie

dannelsesromanerMin familie er den gribende historie om Jonathan, der vokser op i 90’ernes Danmark sammen med sin mor, den afroamerikanske stedfar Leon og halvbroren James.

☞ LÆS også: Litteratur kan hive en dreng ud af blokken, men aldrig blokken ud af drengen.

Den udadtil charmerende, men indadtil ekstremt lunefulde Leon er skiftevis ekstatisk og voldelig, og familiens trivsel følger hans op- og nedture. Jonathans mor er mere optaget af New Age end af realiteterne, og Jonathan kæmper en kamp for at holde sammen på det hele. Den usædvanlige familie mødes af omverdenen med fordomme og berøringsangst.

Vi følger Jonathan og hans familie gennem flytninger, skadestuebesøg, krisecentre og retssager. Samtidig hører vi også om de gode øjeblikke, oaserne af tryghed; om at sidde bag på morens cykel under en rolig stjernehimmel, film og pizza, musik og basketball og ikke mindst om Jonathans kærlighed til lillebroren James.

Sebastian Bunes debutroman giver et følsomt indblik i hverdagen hos en udsat familie og skildrer, hvordan en dreng mod alle odds udvikler sig til at blive et selvstændigt menneske, der tager ansvar for sit eget liv.

 

Du kan købe Min familie online her eller i din nærmeste boghandel.

Anne-Cathrine Riebnitzsky: Forbandede yngel

dannelsesromaner

Anne-Cathrine Riebnitzskys prisbelønnede roman Forbandede yngel er en barsk og poetisk roman om en kvindes kamp for at komme overens med sin fortid og muligheden for at forme sin egen fremtid.

LÆS OGSÅ: Har du læst Anne-Cathrine Riebnitzskys 3 anmelderroste romaner?

På flyet hjem fra Afghanistan sætter soldaten Lisa sig ved siden af lægen Andreas. Hun har besluttet sig for at fortælle ham sin livshistorie. Som hun sidder der på flysædet, krænger hun sjælen ud til ham og tager ham med på en rejse tilbage til sin destruktive barndom.
Forbandede yngel er Lisas rørende historie om et røveri, et veltilrettelagt dødsfald og en lillesøster, der vil begå selvmord; om en maniodepressiv mor og en voldelig far. En historie om at gå i krig, at springe ud fra flly, rejse langt væk og alligevel være fanget. Med det er også historien om fire uadskillelige søskende, om forelskelse og om viljen til at overleve.

Du kan købe Forbandede yngel online her eller i din nærmeste boghandel.

 

Carlos Ruiz Zafón: Vindens skygge

dannelsesromanerVindens skygge er siden den udkom første gang i 2004 gået hen og blevet en moderne klassiker. Det er en fænomenal, velskrevet og meget smuk historie om kærlighed, mystik og mennesket.

Læs også: Mesterforfatteren Zafón røber nu de sidste hemmeligheder fra De Glemte Bøgers Kirkegård

Daniel vokser op i skyggen af Den Spanske Borgerkrig. Han bor alene med sin far, der er antikvarboghandler. Som tiårig kommer han i besiddelse af en sjælden bog af en ukendt forfatter. Bogens titel er Vindens skygge.

Læserens slynges direkte ind i den labyrintiske opklaring af gåden om den mystiske bog og dens forfatter, der for altid vil forandre Daniels liv. Omkom forfatteren egentligt under en skudepisode i Den Spanske Borgerkrig? Hvem destruerede alle eksemplarer af bogen? Hvorfor får Daniels pludselig Barcelonas brutale politichef på nakken? Og hvad skal han gøre, da han finder sig fortryllet af én kvinde og dybt forelsket i en anden?

Køb Vindens skygge online her eller i hos din lokale boghandler.

Gå ikke glip af Åndernes labyrint, der afslutter historien om Daniel.

Læs mere om Åndernes labyrint her.

John Williams: Stoner

dannelsesromanerStoner blev første gang udgivet i 1965, men oplevede en renæssance ved genudgivelsen for et par år siden, hvor det blev en international bestseller.

☞ LÆS også: En usandsynlig bestseller

Stoner er et fascinerende, velskrevet og rørende portræt af en helt almindelig mand, hvis liv man ikke kan undgå at blive berørt af. Det er en roman om identitet, om livet, om de valg, vi træffer.

William Stoner bliver i slutningen af det nittende århundrede født ind i en fattig bondefamilie i Missouri, USA. Som ung går han på landbrugsskole, men drages af litteraturens verden. Han vender aldrig hjem til forældrenes gård og vælger i stedet det akademiske liv, hvor bøgerne og litteraturen forbliver hans faste holdepunkt – også når konflikter og skuffelser truer med at ødelægge hans tilværelse.

 

Du kan købe Stoner online her eller i din lokale boghandel.

Hallgrímur Helgason: Søsyg i München

dannelsesromaner

Søsyg i München er historien om en ung mand, der rejser fra sin fødeø Island for at slå sig ned i München for at studere malerkunst på Kunstakademiet.

☞ LÆS også: Smerten ved at udgive sin smerte

Han ved intet om byen, dens indbyggere, deres skikke og kultur. Han er syg af generthed, og følelsen af at være fremmed er ved at gøre det af med ham.

Men langsomt får han arbejdet sig ind på et nyt liv i en ny by, og til hans store overraskelse viser det sig, at han har et meget mærkeligt talent.

Hallgrímur Helgasons romanhelt er ligesom sin forfatter: skæv, fuld af humor og vidunderligt adfærdsvanskelig.

Du kan købe Søsyg i München online her eller i din nærmeste boghandel.

Paul Auster: 4 3 2 1

dannelsesromaner

4 3 2 1 er fortællingen om Archibald Isaac Ferguson der bliver født i 1947 i New Jersey. Han er eneste barn af Rose og Stanley Ferguson, og fra det øjeblik han kommer til verden, tager familien Fergusons liv fire samtidige og uafhængige retninger.

I løbet af romanen kan man læse fire versioner af Archibalds liv. I alle fire versioner bliver Archibald tryllebundet af den skønne Amy, og hver af de fire versioner af Archibald får hver deres unikke relation til hende. Følg Archibald i medgang og modgang og nyd de forskellige liv.

Du kan købe 4 3 2 1 online her eller i din nærmeste boghandel.

Malte Tellerup: Markløs

dannelsesromaner

De to brødre Malte og Emil er på Sydfyn til fødselsdag hos deres far, da de beslutter sig for at gå fra farens hus til den landsby på Vestfyn, hvor deres mors familie stammer fra, Tellerup.

LÆS OGSÅ: Årets litterære talent: Malte Tellerup

Turen bliver en rejse igennem et gammelt landbrugslandskab under hastig forandring og igennem en familiehistorie fuld af brud og tab.

De to brødre går igennem nedlukkede landsbyer, forbi kollapsede gartnerier og tilvoksede gårde. I løbet af de dage, turen tager, farer de vild og finder vej i både det fynske landskab og i deres fælles erindringer om familien. Måske også i deres broderskab.

Køb Markløs online her eller i din lokale boghandel.

 

Benedict well: Ud af ensomheden

dannelsesromanerUd af ensomheden er historien om søskendeflokken, bestående af Jules, Marty og Liz. Deres liv ændres på dramatisk vis, da de mister deres forældre i en ulykke.

LÆS også: Bliv rørt til tårer med den internationale bestseller Ud af ensomheden

Deres sorgløse og beskyttede barndom er med et slag ovre, da de tre søskende kommer på kostskole. De tre voksne søskende er gledet fra hinanden. Hver især tror de at være kommet over forældrenes død, da fortiden pludselig indhenter dem.

Ud af ensomheden er en bevægende roman om tab og ensomhed – og om spørgsmålet om hvad der er uforanderligt i os. Og først og fremmest: en stor kærlighedshistorie.

Romanen er den første på dansk af det prisvindende tyske stjerneskud, Benedict Wells, der i 2016 modtog EUs store litteraturpris.

Køb Ud af ensomheden online her eller i din lokale boghandel

I vores online læseklub læser vi hver måned en roman sammen og diskuterer den undervejs. Det er gratis og helt uforpligtende at være med.  Vi glæder os til at læse med dig! Kom med ved at klikke her.