Danske romaner

Jørn Riel: Jeg håber, at mine læsere har det lige så godt i selskab med de grønlandske fangere, som jeg har haft det

jorn riel, skroner

Jørn Riel hyldet med pragtudgivelse i anledning af hans 90-års fødselsdag.


På Jørn Riels 90-års fødselsdag den 23. juli 2021 udkom en stor smuk samling af hans bedste skrøner. Topanmeldelser fra anmelderne stod i kø:

“Pragtværk … en monumentalt smuk udgivelse,” skrev Jyllands-Posten og kvitterede med seks stjerner.

LÆS OGSÅ: 10 smukke og inspirerende coffee table books til dit hjem

Men ellers var det først, da en af Danmarks største fortællere modtog Det Danske Akademis Store Pris i 2010, at han reelt fik den litterære anerkendelse, han fortjener:

”Selv om han er læst af mange og kendt af flere, er han indtil nu forblevet fremmed for parnasset, der har holdt ham på armslængde af det finlitterære nærmiljø. Og man må lede længe efter Jørn Riel i de forhåndenværende fortegnelser over det sidste halve århundredes danske litteratur.

Ifølge Akademiet tilskrives det, at forfattere ofte bliver inddelt efter litterære skoler eller retninger. Det betyder, at nogle falder helt uden for de gængse kategorier. Og Jørn Riel er en af dem, der er svær at placere,” skrev Information.

Udstationeret i Grønland

Jørn Riel (født  23. juli 1931) kom første gang til Grønland som navigatør og telegrafist med Lauge Kochs Grønlands-ekspedition i 1951-53 og var de næste ti år udstationeret i Nordøstgrønland.

LÆS OGSÅ: 20 bøger, der vil gavne din bogsamling

Han er siden blevet internationalt anerkendt for sit store forfatterskab, som rummer både romaner, skrøner, rejseskildringer og børnebøger. Han har blandt andet modtaget De Gyldne Laurbær i 1995, Det Danske Akademis Store Pris i 2010 og Otto. B. Lindhardt-prisen i 2014.

Tilbage 60 år efter

Da Jørn Riel kunne fejre et dobbeltjubilæum i 2011 – hvor han fyldte 80 år, og det var 40 år siden, han debuterede som forfatter – deltog han på en grønlandsekspedition. Her vendte han tilbage til de steder, han første gang besøgte 6o år tidligere. Siden fortalte han til forlaget:

Hvordan var det at komme tilbage til det sted, du besøgte første gang for 60 år siden?

Da vi ankom til Ella Ø, var det fuldstændig som dengang. Jeg blev indlogeret på mit gamle kammer i min gamle køje i ekspeditionshuset Ørnereden. Det var pragtfuldt. Det var som at komme 60 år tilbage i tiden – jeg kunne mærke de samme buler i madrassen som dengang. Ryggen indrettede sig med det samme til den.

LÆS OGSÅ: Den 5. Thule-ekspedition fra Grønland til Stillehavet: Hvad er gammel viden værd?

Jeg skrev også i den gamle logbog, som jeg kunne se min egen 60 år gamle optegnelse i. Der er jo så tørt, at ingenting ruster eller forgår. Der var dog blevet bygget et das siden – den slags skrækkelige moderne bekvemmeligheder var der ikke dengang.

Men det her bliver nok min sidste ekspedition. Jeg bliver jo ikke yngre, og jeg kunne mærke, at jeg ikke havde de samme kræfter mere. Man skal kende sine begrænsninger.

Hvad fik I ud af ekspeditionen?

Mig personligt har det givet en vældig forståelse af videnskaben – specielt geologien. Geologerne sled i det og samlede mærkelige sten sammen. Jeg nød bare at suge indtrykkene til mig – der er så smukt om sommeren. Hvordan opfattelsen af vores felt – det kunstneriske – er blevet modtaget, ved jeg ikke, men jeg tror, det er positivt.

LÆS OGSÅ: Anne Knudsen: Jeg er taknemmelig for min fantastiske barndom i Grønland

Vores ankomst til Grønland blev forsinket, fordi fjordene var proppet med is. Vi havde også dårligt vejr først, men isen dæmpede dønningerne, og det lykkedes kaptajnen at sejle inden om isen. Meget dygtigt sejlet i øvrigt. En del af holdet foretrak at blive i Reykjavik for at lade sig flyve ind, men jeg sejlede. Det var en pragtfuld båd.

Hvad er det, der fascinerer dig ved Grønland?

Landet i sig selv, og den kolossale frihed, man føler, ved at være på Grønland. I hvert fald Nordøstgrønland, som jeg fortrækker. Der er så utroligt smukt – naturen er fantastisk, selv om den også kan være en streng herre. Vejret kan være meget barskt.

Jeg har også mange gode minder med befolkningen – de er så umiddelbare og venlige og hjælpsomme. Og så er de stadig dygtige fangere. Jeg mødte desværre ikke så mange af dem på denne rejse.

Hvad er det, du ønsker, dine læsere tager med sig fra dine bøger?

Det har jeg egentlig aldrig tænkt over. Jeg håber blot, at de kan have det lige så godt i selskab med de mennesker på Grønland, som jeg har det.

Jeg begyndte at skrive, da jeg var seks år, så efterhånden er det blevet en naturlig del af mit liv. At jeg først debuterede mange år senere, skyldtes at en bog-kolportør besøgte mig i Grønland og stjal et manuskript. En måned efter fik jeg en meddelelse om, at Hasselbalchs gerne ville udgive min bog. Senere gik forlaget neden om og hjem, men jeg mener nu ikke, at det var min skyld.

Hvorfor har du bosat dig i Malaysia de sidste mange år?

Vi ville gerne bo i troperne efter så mange år på Grønland. Og Malaysia har den bedste infrastruktur, og så tager de livet ret afslappet, hvilket passer os udmærket. Naturen er enestående – frodig og farverig – selv om den selvfølgelig ikke kommer op på siden af Nordøstgrønland.

LÆS OGSÅ: 20 fascinerende romaner om 2. verdenskrig

Vi bor dør om dør med junglen til den ene side, og til den anden side har vi ti minutter til centrum af Kuala Lumpur. Hen mod solnedgang kan cikaderne og oksefrøerne godt give meget lyd fra sig, og aberne kan også godt skrige. Vi har ofte besøg af aber på terrassen på 10. sal.

Fakta om Jørn Riel

  • Siden 1970 har han udgivet over 60 bøger.
  • Hans værker er oversat til 19 forskellige sprog.
  • Hans samlede oplag skal tælles i millioner: Alene hans første trilogi solgte 300.000 eksemplarer pr. bind, lige som de 17 næste bøger solgte flere hundredetusinde pr. stk. gennem bogklubben Union.
  • Riel er også stor i Frankrig, hvor han sammenlagt har solgt 800.000 bøger.
  • Riels arktiske fortælling ’Før morgendagen’ er filmatiseret af et fransk-canadisk filmselskab, mens flere andre filmatiseringer er under forberedelse.
  • De sidste 31 år har han boet i Kuala Lumpur.
  • Gennem 50 år har han været gift med sin svenske kone Anette Britt-Mari.

skrøner, jørn riel

I bogen Skrøner har Jørn Riel samlet og udvalgt 30 skrøner om de udstationerede fangstfolk i Nordøstgrønland.

I Skrøner finder man fortællinger om drikkegilder, kulde, ensomhed og at finde sig selv. Livet er ikke nemt som fanger nord for polarcirklen.

Jørn Riel er elsket for sine varmhjertede skrøner, som kredser om, hvad det vil sige at være kød og blod og sat i livet som et menneske. Disse 30 skrøner er ikke anderledes.

Trods barske omstændigheder er menneskets vilje til at holde sig i live ukuelig. Fortællingerne omhandler liv, død og overlevelse, og naturkraften spiller altid en central rolle.

Du kan købe Skrøner online, eller i din nærmeste boghandel.