Fiktion Jørn Riel

Skrøneforfatter Jørn Riel er død

Jørn Riel

“Jeg håber blot, at mine læsere vil have det lige så godt i selskab med de mennesker på Grønland, som jeg har det.” – Jørn Riel, 1931-2023

Den store danske forfatter Jørn Riel er død. Han blev 92 år.

”Jørn Riel var helt særlig i den danske litteratur. Hans udødelige skrøner vil blive stående for eftertiden,” siger Lindhardt og Ringhofs litterære direktør Sune de Souza Schmidt-Madsen:

“På forlaget havde vi sidste gang besøg af Jørn, da vi i 2016 udgav erindringsbogen Mit livs skrøne, og han var på bogmessen. Her vandt han straks alles hjerter. Jørn var underfundig, skælmsk og helt utroligt nærværende. Når han talte, blev der så stille at man kunne høre en knappenål falde til jorden; det var en levende legende, der talte. Da vi tog afsked, kunne vi ikke vide, at det var sidste gang, vi så ham, men hans sygdom umuliggjorde yderligere besøg. Det kan vi kun begræde, men nu har han fået fred, og vi, der er tilbage, kan kun glæde os over, at vi nåede at møde ham i levende live og blive bekræftet i hans enestående format, menneskelighed og væsen.”

Det Danske Akademis Store Pris

På Jørn Riels 90-års fødselsdag den 23. juli 2021 udkom en stor samling af hans bedste skrøner. Topanmeldelserne stod i kø: “Pragtværk … en monumentalt smuk udgivelse,” skrev Jyllands-Posten og kvitterede med seks stjerner.

Men ellers var det først, da en af Danmarks største fortællere modtog Det Danske Akademis Store Pris i 2010, at han reelt fik den litterære anerkendelse, han fortjener:

”Ifølge Akademiet tilskrives det, at forfattere ofte bliver inddelt efter litterære skoler eller retninger. Det betyder, at nogle falder helt uden for de gængse kategorier. Og Jørn Riel er en af dem, der er svær at placere,” skrev Information.

Internationalt anerkendt

Jørn Riel (født 23. juli 1931) kom første gang til Grønland som navigatør og telegrafist med Lauge Kochs Grønlands-ekspedition i 1951-53 og var de næste ti år udstationeret i Nordøstgrønland.

“Jeg begyndte at skrive, da jeg var seks år, så efterhånden blev det en naturlig del af mit liv. At jeg først debuterede mange år senere, skyldtes at en bog-kolportør besøgte mig i Grønland og stjal et manuskript. En måned efter fik jeg en meddelelse om, at Hasselbalchs gerne ville udgive min bog. Senere gik forlaget neden om og hjem, men jeg mener nu ikke, at det var min skyld,” som Riel fortalte.

Jørn Riel har siden 1970 udgivet over 60 bøger, og hans værker er oversat til 19 forskellige sprog. Hans samlede oplag skal tælles i millioner: Alene hans første trilogi solgte 300.000 eksemplarer pr. bind, lige som de 17 næste bøger solgte flere hundredetusinde per styk gennem bogklubben Union. Riel er også stor i Frankrig, hvor han sammenlagt har solgt 800.000 bøger.

Han er internationalt anerkendt for sit store forfatterskab, som rummer både romaner, skrøner, rejseskildringer og børnebøger. Han har blandt andet modtaget De Gyldne Laurbær i 1995, Det Danske Akademis Store Pris i 2010 og Otto. B. Lindhardt-prisen i 2014.

Vendte tilbage til Grønland

Da Jørn Riel kunne fejre et dobbeltjubilæum i 2011 – hvor han fyldte 80 år, og det var 40 år siden, han debuterede som forfatter – deltog han på en grønlandsekspedition. Her vendte han tilbage til de steder, han første gang besøgte 6o år tidligere. Siden fortalte han til forlaget:

“Da vi ankom til Ella Ø, var det fuldstændig som dengang. Jeg blev indlogeret på mit gamle kammer i min gamle køje i ekspeditionshuset Ørnereden. Det var pragtfuldt. Det var som at komme 60 år tilbage i tiden – jeg kunne mærke de samme buler i madrassen som dengang. Ryggen indrettede sig med det samme til den. Jeg skrev også i den gamle logbog, som jeg kunne se min egen 60 år gamle optegnelse i. Der er jo så tørt, at ingenting ruster eller forgår. Der var dog blevet bygget et das siden – den slags skrækkelige moderne bekvemmeligheder var der ikke dengang.”

Flyttede til junglen

De sidste 35 år af sit liv boede han i Kuala Lumpur sammen med sin svenske kone, Anette Britt-Mari. De har en søn og datter sammen, og Jørn Riel har også en datter fra et tidligere forhold.

“Vi bor dør om dør med junglen til den ene side, og til den anden side har vi ti minutter til centrum af Kuala Lumpur. Hen mod solnedgang kan cikaderne og oksefrøerne godt give meget lyd fra sig, og aberne kan også godt skrige. Vi har ofte besøg af aber på terrassen på 10. sal.”

Jørn Riels interesser i forfatterskabet er gennem årene i Kuala Lumpur blevet varetaget af hans gode ven og kollega, forfatteren Leif Davidsen og hans hustru Ulla.

Når man spurgte Riel, hvad han gerne ville give sine læsere, svarede han: “Det har jeg egentlig aldrig tænkt over. Jeg håber blot, at de kan have det lige så godt i selskab med de mennesker på Grønland, som jeg har det.”

Sune de Souza Schmidt-Madsen siger: “Han var en nær ven af Otto B. Lindhardt, og sammen med Johannes Møllehave og Leif Davidsen blandt forlaget Lindhardt og Ringhofs allerstørste forfattere og med til at tegne en hel generation. Jeg forestiller mig, at Otto og Johannes har efterladt en plads i skyerne, og nu sidder de der og venter og glæder sig til at genhøre Jørns skrøner.”