Aktuelt Fagbøger Historie

IMPERIETS BØRN modtager prisen som Årets Historiske Bog 2021

imperiets børn, anne kirstine hermann, årets historiske bog

IMPERIETS BØRN af Anne Kirstine Hermann modtager prisen som Årets Historiske Bog 2021 på Historiske Dage i Øksnehallen i København.

“Jeg har siddet fuldstændig oprevet over at læse bogen. Jeg blev faktisk ked af, at det land, jeg repræsenterer, har opført sig sådan,” sagde Søren Gadeberg, direktør i Sydbank i København og medlem af priskomiteen, da han overrakte Anne Kirstine Hermann prisen lørdag eftermiddag.

Imperiets Børn er den dramatiske beretning om, hvordan Danmark snød FN og grønlænderne gennem snedigt og højspændt diplomati for beholde Grønland som koloni.

Da FN kom til verden i 1945 oven på Anden Verdenskrig, pålagde det internationale samfund lande at give deres kolonier selvstændighed. Det betød, at Danmark skulle forlade Grønland.

Det skete bare aldrig, og skiftende regeringer førte gennem 40erne og 50erne både grønlænderne og FN bag lyset for at bevare Grønland som en del af Danmark. Det gik hårdt ud over både den grønlandske kultur, det grønlandske sprog og ikke mindst de grønlandske børn.

Skjulte sandheden

For første gang bliver den dramatiske og opsigtsvækkende historie om et af de mørkeste kapitler i dansk kolonihistorie fortalt, som går tæt på, hvad der skete, da politikere og embedsmænd besluttede at fordanske Grønland og gøre øen til en dansk landsdel.

Det skete bl.a. ved at skjule sandheden om FN’s retningslinjer for grønlænderne, ved at gå imod danske topjuristers klare anbefalinger og ved at skabe en række reformer, der skulle gøre grønlænderne mere danske.

Research i FNs arkiver

Fortællingen om Imperiets Børn er blevet til efter omfattende research i Rigsarkivet og Folketingets bibliotek i København, i FN’s arkiver i New York samt rejser i Grønland.

Bogen er derfor også fyldt med øjenvidne-beretninger fra grønlændere, der oplevede danskernes insisteren på at gøre de arktiske folk danske.

Læs mere her: