Aktuelt Fagbøger

Imperiets børn. Danmark vildledte FN for at beholde Grønland som koloni

imperiets born, anne kirstine hermann

Imperiets børn af Anne Kirstine Hermann er den dramatiske beretning om, hvordan Danmark snød FN og grønlænderne gennem snedigt og højspændt diplomati for at beholde Grønland som koloni. Og hvordan de store moderniseringsreformer ændrede det grønlandske samfund.


Da FN kom til verden i 1945 oven på Anden Verdenskrig, pålagde det internationale samfund lande at give deres kolonier selvstændighed. Det betød, at Danmark skulle forlade Grønland.

LÆS OGSÅ: Da Danmark snød verden for at sikre sig Grønland. Læs et uddrag af Imperiets børn

Det skete bare aldrig, og skiftende regeringer førte gennem 40erne og 50erne både grønlænderne og FN bag lyset for at bevare Grønland som en del af Danmark. Det gik hårdt ud over både den grønlandske kultur, det grønlandske sprog og ikke mindst de grønlandske børn.

Vildledte FN og Grønland

For første gang bliver den dramatiske og opsigtsvækkende historie om et af de mørkeste kapitler i dansk kolonihistorie fortalt, som går tæt på, hvad der skete, da politikere og embedsmænd besluttede at fordanske Grønland og gøre øen til en dansk landsdel.


Det skete blandt andet ved at skjule sandheden om FN’s retningslinjer for grønlænderne, ved at gå imod danske topjuristers klare anbefalinger og ved at skabe en række reformer, der skulle gøre grønlænderne mere danske.

Imens kæmpede en dansk embedsmand en indædt kamp i FN for at få ændret betingelserne for, hvornår en koloni opnåede selvstændighed. Fra at betyde komplet adskillelse fik han overbevist de kolonikritiske lande om, at “indlemmelse i moderlandet”, hvis befolkningen ønskede det, var lige så godt. Men grønlænderne blev aldrig fortalt om nogle af disse valgmuligheder.  

Første modtager af legat fra Kim Wall-fonden

Imperiets børn er skrevet af journalist og antropolog Anne Kirstine Hermann. Hun har gravet i historien om Danmark, Grønland og FN med støtte fra blandt andet Kim Wall Fonden, hvor hun blev den første modtager af legat tilbage i marts 2018.

LÆS OGSÅ: Imperiets børn-forfatter: Danskerne opfattede grønlænderne som børn, der skulle opdrages

Fortællingen om Imperiets børn er blevet til efter omfattende research i Rigsarkivet og Folketingets bibliotek i København, i FN’s arkiver i New York samt rejser i Grønland. Bogen er også fyldt med øjenvidneberetninger fra grønlændere, der oplevede danskernes insisteren på at gøre det arktisk folk dansk.


Imperiets børn, Anne Kirstine Hermann, grønland, kolonihistorie, dansk kolonihistorie

“De fortalte mig, fra jeg var ret lille, at de havde betalt min mor med et par pakker cigaretter. Min mor sagde, at hun skrev under med ført hånd.”

Imperiets børn er fortællingen om dengang danske politikere og embedsmænd besluttede at fordanske Grønland og gøre øen til en dansk landsdel. Dette skete til trods for, at det var stik i mod FN’s retningslinjer efter Anden Verdenskrig, som pålagde det internationale samfund at give kolonier selvstændighed.

Bogen er resultatet af omfattende research i både danske og udenlandske arkiver såvel som rejser til Grønland.

Du kan købe Imperiets børn online, fx hos Bog & idé, eller i din nærmeste boghandel.