Fagbøger Grønland Inspirationslister og guides

3 gode bøger om Grønland

Grønland

Er du fascineret af isen og myternes land? Så giver vi dig her tre gode bøger der tager dig med Grønland.

Grønland har både historisk og i moderne tid haft stor betydning for Danmark.

LÆS OGSÅ: Anne Knudsen: Jeg er taknemmelig for min fantastiske barndom i Grønland

Med disse tre bøger kan du blive klog på landet mod nord gennem Jørn Riels fantastiske skrøner, Anne Kirstine Hermanns chokerende bog om kolonitiden på Grønland – og Knud Rasmussens storværk om den 5. thule-ekspedition.

Skrøner

skrøner, jørn riel

I bogen Skrøner har Jørn Riel samlet og udvalgt 30 skrøner om de udstationerede fangstfolk i Nordøstgrønland.

I Skrøner finder man fortællinger om drikkegilder, kulde, ensomhed og at finde sig selv. Livet er ikke nemt som fanger nord for polarcirklen.

Jørn Riel er elsket for sine varmhjertede skrøner, som kredser om, hvad det vil sige at være kød og blod og sat i livet som et menneske. Disse 30 skrøner er ikke anderledes.

Trods barske omstændigheder er menneskets vilje til at holde sig i live ukuelig. Fortællingerne omhandler liv, død og overlevelse, og naturkraften spiller altid en central rolle.

Du kan købe Skrøner online, eller i din nærmeste boghandel.
Imperiets børn

Imperiets børn, Anne Kirstine Hermann, grønland, kolonihistorie, dansk kolonihistorie

“De fortalte mig, fra jeg var ret lille, at de havde betalt min mor med et par pakker cigaretter. Min mor sagde, at hun skrev under med ført hånd.”

Imperiets børn er fortællingen om dengang danske politikere og embedsmænd besluttede at fordanske Grønland og gøre øen til en dansk landsdel. Dette skete til trods for, at det var stik i mod FN’s retningslinjer efter Anden Verdenskrig, som pålagde det internationale samfund at give kolonier selvstændighed.

Bogen er resultatet af omfattende research i både danske og udenlandske arkiver såvel som rejser til Grønland.

Du kan købe Imperiets børn online, fx hos Bog & idé, eller i din nærmeste boghandel.

Læs mere om hvad de grønlandske “eksperimentbørn” kræver af den danske stat her.
Fra Grønland til Stillehavet

Fra Grønland til Stillehavet, Knud Rasmussen

Knud Rasmussens berømte værk om den 5. Thule-ekspedition.

I 2021 er det 100 år siden, at Knud Rasmussen påbegyndte den mest berømte og betydeligste af sine ekspeditioner, nemlig den 5. Thule-ekspedition. Den tre år lange rejse, der foregik med hundeslæde, strakte sig over 18.000 km. Under ekspeditionen indsamlede Knud Rasmussen sagn og myter samt ca. 20.000 genstande, der har dannet grundstammen i Nationalmuseets samling. Knud Rasmussen blev for sin indsats udnævnt til æresdoktor ved Københavns Universitet.

Denne nye luksusudgave af Knud Rasmussens eventyrlige skildring af oplevelserne på den store slæderejse indeholder fantastisk nye illustrationer, kort og optegnelser, som hidtil ikke har været kendt, og i en kvalitet, der aldrig er set før. 

Du kan købe Fra Grønland til Stillehavet online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel.

3 gode bøger om GrønlandHusk du kan finde meget mere læseinspiration her på siden. Se vores liste med de bedste bøger nogensinde.