Bøger til unge Børnebøger 13-15 år CarlsenPuls Caroline O'Donoghue Fantasy til børn og unge Young Adult-romaner

Caroline O’Donoghue: Kender du det, når det at skændes med din bedste ven føles som verdens undergang? I denne bog er det faktisk det

Caroline O'Donoghue, vores skjulte evner, ya, young adult, ungdomsbøger, fantasy, mystery,

Caroline O’Donoghues første ungdomsroman, Vores skjulte evner, handler om venskaber på godt og ondt; dem der er gået i stykker, dem, der langsomt blomstrer.

Hvordan er det egentligt at skrive en bog til unge, når man har to voksenbøger bag sig, hvorfor er repræsentationen i bogen vigtig, og hvad er hendes forhold til tarotkort egentligt? Her kan du komme helt tæt på forfatteren Caroline O’Donoghue!

Hvad fik dig til at skrive til unge efter Promising Young Women og Scenes of a Graphic Nature, der begge er succesfulde voksenbøger?

Det var hele tiden min plan at skrive en young adult-roman på et tidspunkt. Da jeg første gang mødte min agent tilbage i 2015, havde jeg to kladder liggende: den ene var en voksenroman om en kvindelig brevkasseredaktør, og den anden var YA om et magisk Tudor-dynasti, som jeg skrev sammen med en ven. 

Min agent sagde, at YA var et svært marked at slå igennem på, og at historisk YA var særligt svært. Derfor arbejdede jeg på min voksenroman og skabte mig en karriere der. Mange år senere sagde hun til mig: “Jeg tror, tiden er inde til, at du genbesøger YA – jeg tror, du har det, der skal til, for at blive en stor stemme der.” 

Det var al den opmuntring, jeg havde brug for. Jeg havde 20.000 ord af Vores skjulte evner klar til hende en måned senere.

Hvordan vil du beskrive Vores skjulte evner med én sætning?

Kender du det, når det at skændes med din bedste ven føles som verdens undergang? I denne bog er det faktisk det.

Hvor fik du inspirationen til historien?

Inspirationen kom fra flere steder. Jeg tilbragte megen tid hjemme i Cork i forbindelse med min søsters forløb med brystkræft. Pludselig brugte jeg dagene på gåture gennem min hjemby med følelsen af at være seksten igen.

Det gik op for mig, at jeg gerne ville skrive en bog om det Irland, jeg voksede op i, hvor det urbane, kreative grungemiljø overlapper med det gamle Irland og med alle dets traditioner. Jeg kommer fra en stor familie, der alle var samlet igen på grund af min søsters sygdom.

Det, tror jeg, skinner igennem i romanen – dagene efter Lilys forsvinden, hvor alt er gået i stå, og livet på forunderligste vis fortsætter alligevel.

LÆS OGSÅ: Din skæbne står i kortene – tør du få den læst? Læs et uddrag af Vores skjulte evner her

Du har sagt, at denne bog er den mest personlige, du endnu har skrevet. Er der lighedspunkter mellem din og Maeves opvækst?

Jeg har altid følt mig splittet mellem ønsket om at være stærkt selvstændig og populær. Jeg tror, det er en splittelse, som er meget intens for de fleste unge. Som ung teenager hadede jeg især det her med at hænge ud i store grupper på diverse gadehjørner i bidende kulde, imens vi ventede på at drengene skulle komme forbi. 

Jeg sagde altid en masse åndssvage ting i forsøget på at være sjov.

Nogle gange grinte folk, andre gange mente de, at jeg var led eller for underlig. Det hjalp heller ikke, at min storebror var populær, for jeg sammenlignede hele tiden mit sociale liv med hans. Det har nok smittet af på en stor del af Maeves opførsel og handlinger.  

Hvad håber du på, at læserne får ud af at læse Vores skjulte evner?

At mange af de forfærdelige ting, som folk gør, sker, fordi de ikke kan lide sig selv.

Caroline O'Donoghue: Kender du det, når det at skændes med din bedste ven føles som verdens undergang? I denne bog er det faktisk det

Venskab er et stort tema i bogen. Hvad er det ved venskab, du ønskede at undersøge i Vores skjulte evner?

Jeg ville virkelig gerne undersøge relationen til den her person, du er fascineret af og har en fantastisk kemi med i sådan en grad, at det næsten føles som en kærlighedshistorie, men som andre mennesker synes er mærkelig. 

Ikke mærkelig på en charmerende måde, bare mærkelig. Jeg tror, at den slags relationer er nogle af de stærkeste, vi skaber gennem hele livet, og ens jævnaldrende kan være så lede, at de truer med at ødelægge dem. For mig findes der ingen større Romeo og Julie-historie end to piger, der rives fra hinanden på grund af kliker på en pigeskole. 

Hvorfra kom idéen til Husholdersken-kortet? Læser du selv tarotkort?

For mange år siden var jeg med i et band, der hed Greyhounds Greyhounds Greyhounds, og min ven Harry Harris og jeg plejede at mødes en gang om ugen for at skrive sange sammen. To ord kom bare til mig, imens jeg stod og ventede på et tog: Husholder kort, og jeg skrev det hurtigt ned i Noter på min telefon.

Samme uge, mens vi ledte efter idéer til nye sange, genopdagede jeg min note og sagde: “Jeg har den her ting, jeg kalder Husholder-kortet. Jeg ved ikke rigtig, hvad det er.”

Sammen opdigtede vi et folkeminde om kortet, og den originale sangtekst er inkluderet i bogen. Jeg læser selv tarotkort. For at være helt ærlig, gjorde jeg det meget mere før jeg skrev Vores skjulte evner. Nu forbinder jeg det så meget med arbejde, at jeg sjældent læser tarot i min fritid. 

Fortæl os lidt mere om den aktivisme, allyship og LGBTQ+repræsentation, der er i bogen, og hvad det betyder for dig.

Helt fra begyndelsen vidste jeg, at jeg ikke ønskede at fortælle en magisk historie, der udelukkende var hvid, ren heteroseksuel eller med fokus på ciskønnede. Det er min oplevelse, at mange YA-heksehistorier bliver fortalt på den måde, og det føles uærligt. Den magi, der udføres i dagligdagen, praktiseres i virkeligheden mest af queer mennesker, farvede og andre minoritetsgrupper. 

Det er ikke et tilfælde. Det er de grupper af mennesker, der er mest udsat for vold, de mest oversete i samfundet og dem, der har mindst beskyttelse i vores infrastruktur. Folk begynder at praktisere magi, fordi det er en nem måde at føle sig i kontrol på. 

LÆS OGSÅ: Vores skjulte evner er til dig, der elsker nervepirrende spænding og mysterier

Da jeg havde sat disse rammer for verdenen i Vores skjulte evner havde jeg brug for en virkelig skurk, som rækker ud over Husholdersken, der kidnapper Lily. Jeg var meget strategisk her: Hvad ville så stor en kraft gøre ved magien i deres verden? Hvordan ville den helt konkret se ud? Hvad er det modsatte af magi?

Den var ret nem: Det modsatte af magi er organiseret religion. Resten af historien udsprang af dette. 

Der er blevet fortalt så mange fantastiske og diverse kærlighedshistorier i YA på det seneste, så jeg ønskede også at skrive en historie om allyship og om at gøre sit bedste, selvom du ikke altid ved hvordan. 

Hvad betyder magi for dig?

Magi er for mig en anden måde at se verden på. Det handler om at se potentialet i tilværelsen, overdådigheden i dine omgivelser og det gode i mennesker. Det handler om at være forbundet.

Hvilke YA-forfattere er dine favoritter?

Diana Wynne Jones, Margaret Mahy og Leigh Bardugo.

LÆS OGSÅ: Shadow and Bone hitter på Netflix – Alina kan blive landets redning eller dets undergang

Hvad kan vi forvente af bog to?

I bog to kommer Maeve, Roe, Fiona og Lily til at kæmpe med efterdønningerne af det ritual, de udfører og vægten af deres nyopdagede evner. Pigerne tager hul på deres sidste skoleår, og Roe er på college, så Maeve er bekymret for, om hun er ved at miste dem. Samtidig begynder St Bernadette at forandre sig. Brigids Børn er mere populære end nogensinde før, og de har et tilbud til Maeve.


Caroline O’Donoghue: Vores skjulte evner

vores skjulte evner

Maeve er et udskud, som ingen venner har. Men en dag finder hun en pakke tarotkort i et skab på skolen, som hun har talent for at læse.

Alle på skolen vil have læst deres fremtid af Maeve. Hendes popularitet begynder at stige, lige indtil hun ser noget foruroligende i klassekammeraten Lilys kort – og dagen efter forsvinder Lily sporløst.

Politiet er bar bund, og Maeve må ty til kortene.

Det bliver begyndelsen på en farefuld og indviklet efterforskning, som bliver endnu mere kompliceret, da Maeve begynder at falde for Roe, som er Lilys søskende og har en flydende kønsidentitet.

Du kan købe Vores skjulte evner online, fx på Gucca.com, eller i din nærmeste boghandel.

Se bogtraileren


Vores delte evner

vi er uundgåelige, gamle forman

Vores delte evner er efterfølgeren til Vores skjulte evner, der udkom i 2021.

Maeve og hendes venner gør alt, de kan, for at forbedre og udvikle deres nyopdagede overnaturlige evner – og samtidigt nyde at de har et år tilbage før de er færdige med high school.

Men da der sker mystiske ting på skolen, og gamle fjender dukker op på ny, bliver det snart tydeligt, at deres evner tiltrækker uheldig opmærksomhed. Det varer ikke længe, før Maeves magiske talent begynder at fortage sig.

Nogen – eller noget – undslipper hendes synske blik …

Du kan købe Vores delte evner online, eller i din nærmeste boghandel.


Om forfatteren

Caroline O’Donoghue er irsk forfatter og journalist, som blandt står bag den prisvindende podcast Sentimental Garbage. Hun har skrevet to romaner for voksne, og Vores skjulte evner er hendes deburoman for unge. Caroline blev født i Cork, men bor nu i London sammen med sin partner og en terrier. Du kan læse mere om hende på på www.czaroline.com.