CarlsenPuls Young Adult-romaner

Sådan holder du dine boglige nytårsforsæt

læsemål, ya, young adult, ungdomsbøger

Hvis du drømmer om at holde dine boglige nytårsforsæt, men ikke ved, hvordan du skal gribe dem an, får du her en guide, der kan hjælpe dig på vej.

Har du også svært ved at holde dine nytårsforsæt? Her får du fem tips til, hvordan du rent faktisk kan holde dine boglige nytårsforsæt og kommer i mål med dem.

1: Læg en plan

via GIPHY

Med en plan ved du præcis, hvad du vil opnå. Det skaber overblik og visualiserer dine drømme. Måske er dine læsemål blot at få læst mere i hverdagen, et bestemt antal bøger eller deltage i specifikke læseudfordringer.

Du sætter kursen for dit læseår og bestemmer helt selv, hvordan dine læsemål skal se ud, og hvor omfattende de skal være.

LÆS OGSÅ: New year, new me – spark året i gang med den genre, der passer til dig

2: Vær realistisk

via GIPHY

Hvis du ved, at du ikke er et A-menneske og pludselig forventer at få læst en masse inden dagene rigtigt tager fat, så er der stor sandsynlighed for, at det ikke lykkes.

Sæt i stedet realistiske mål for, hvordan du får læst de bøger i 2021, som du gerne vil. Vær realistisk: Hvis du er B-menneske, skal du måske sætte tid af til at læse, inden går i seng. Gør det, der virker for dig.

3: Gør det til en vane

via GIPHY

Det kan også være en god idé at gøre læsningen til en vane. På den måde er du sikker på rent faktisk at få læst noget. Måske kan snige lidt læsning ind på farten, på din gåtur eller inden sengetid.

Det vigtigste er bare, at du får læst, og hvis du får gjort det til en vane, er du godt på vej til at nå dine læsemål.

4: Tilpas målene undervejs

via GIPHY

Måske har du hørt nogen sige: “pick a goal and stick to it”. Hvis du kan det, er vi all for it, men det er også helt okay at tilpasse sine læsemål undervejs.

Der er ikke noget forkert i at fravælge bestemte bøger, som du ellers havde sat dig for at læse, hvis lysten ikke er til det, ligesom det heller ikke er forkert at øge dit læsemål, hvis det går rigtig godt. You do you, boo!

LÆS OGSÅ: Nye bøger fra CarlsenPuls du kan glæde dig til at læse i 2021

5: Det er okay at fejle

via GIPHY

Og hvad så hvis det ikke lykkes med dine boglige nytårsforsæt? Det er helt okay! Se det i stedet som noget, du kan lære af til næste år.

Måske var du ikke realistisk nok med målene, måske var der for mange, eller måske prioriterede du det ikke helt så meget, som du havde håbet? Det vigtigste er, at du læser og ikke hvor meget, eller hvorvidt du lykkes med dine læsemål.


Bøger du kan sætte på din læseliste

Sarah Engell: Det øjeblik du tvivler

Det øjeblik du tvivler Sarah Engell

Vigga er skater, en rigtig dygtig skater, og som ung kvinde i en mandesport skal man være hårdfør. Så Vigga har droppet dating og træner intensivt for at bevise, at kvinder er lige så gode til at skate som mænd. Lige indtil hun uventet forelsker sig.

Han er lækker, han er cool, han er skarp. Han ser ind under Viggas hårde ydre og vil gøre alt for at passe på hende. Også da hun pludselig begynder at modtage ubehagelige trusler.

Men truslerne og de ækle beskeder fortsætter. Og de bliver værre og værre. Nu skal Vigga for alvor til at passe på, for den, der står bag, har ikke tænkt sig at lade hende slippe.

Du kan købe Det øjeblik du tvivler online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Ditte Wiese: Og så drukner jeg …

all the feels, Og så drukner jeg, ditte wiese, provinspis, forventningspres, prestige, perfektionisme, angst, eksamen,

Hvis ikke du præsterer perfekt, er du en taber! Sådan tænker den 18-årige Josephine, der forsøger at være lige så perfekt og dygtig som sine venner. Hun har lagt en plan for sit liv. Hun har valgt en fornuftig uddannelse, den rigtige kæreste og den korrekte diæt. Det er godt, og det er perfekt.

Men der er noget, der sitrer i hende. Små bølger af noget forkert, der presser på og holder hende vågen. Det borer sig ind i hendes hjerne og larmer. Får hende til at glemme ting. Glemme at trække vejret.

Hun kan slet ikke få luft, men hun tør ikke råbe om hjælp. For hvis ikke hun kan alting, er hun jo ingenting.

Du kan købe Og så drukner jeg … online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Adam Silvera: Evighedssøn

Adam Silvera, evighedssøn, infiinity son, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, fantasy

Brødrene Emil og Brighton er vokset op i New York og har altid set op til en gruppe magikere, Spell Walkerne, som har svoret at bekæmpe Specterne, som tilegner sig magiske evner på bekostning af andre magiske væsner.

Brighton ville ønske, han selv var en Spell Walker, så han kunne tilslutte sig kampen mod de onde.

Emil ønsker bare, at kampene skal stoppe. En dag viser det sig dog, at han har magiske evner, som placerer ham midt i kampens hede. Det slår revner i forholdet til broren. Broderskab, kærlighed og loyalitet bliver sat på prøve, og ingen slipper uskadt fra kampene.

Du kan købe Evighedssøn online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Patrick Ness: Burn

Burn, Patrick Ness, YA

Verden ender i flammer, og det begynder med en drage, en profeti og en helt almindelig pige.

Sarah Dewhurst og hendes far lever en fattig tilværelse som outsidere i den lille by Frome. Tilværelsen tvinger dem til at hyre en drage til at hjælpe til på gården, noget som kun de allerfattigste gør.

Da Kazimir lander på gården, vækker hans Sarahs nysgerrighed. Drager bør ikke have en sjæl, men den insisterer på at beskytte hende. Kazimir ved noget, Sarah ikke ved. Han er ankommet til gården med viden om en profeti. En profeti, der involverer en snigmorder, en dragetilbedende kult, to FBI-agenter og Sarah selv.

Du kan købe Burn online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Katharine McGee: American Royals

american royals, katharine mcgee, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, ya-bøger

Siden Amerika vandt Uafhængighedskrigen, som gjorde George Washington til konge, har Washington familien siddet solidt på tronen.

Til at overtage tronen er prinsesse Beatrice, der er modsat sin festglade og rebelske søster Samantha, er den perfekte tronfølger. Hun ved nemlig, at tronen altid kommer i første række.

På den anden side står Daphne og Nina, som ikke har blåt blod i årene, men som alligevel vil gøre alt for at træde ind den royale familie. De fire unge kvinder må kæmpe sig gennem drama, sladder, intriger og hed romantik i verdens mest glitrende royale familie.

Du kan købe American Royals online, fx hos Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Holly Black: Prinsen af ondskab

holly black, fantasy, magi, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, serier, serie, ya-bøger

Da Judes forældre bliver brutalt myrdet, bliver hun og tvillingesøsteren bortført til elvernes magiske verden.

De kæmper en hård kamp mod den arrogante adel, der finder de to menneskebørn latterlige og grimme. Især Jude står for skud.

Med livet som indsats forsøger hun at modsætte sig deres nedværdigende blikke. Hun tager til genmæle, og i sin kamp for at opnå respekt, får hun magtfulde fjender.

Men Jude er ikke uden evner, og hun finder snart ud af, hvordan hun opnår det, hun tørster allermest efter: magt.

Du kan købe Prinsen af ondskab i Bog & idé eller i din lokale boghandel.