læsemål, ya, young adult, ungdomsbøger

Hvis du drømmer om at holde dine boglige nytårsforsæt, men ikke ved, hvordan du skal gribe dem an, får du her en guide, der kan hjælpe dig på vej.

Har du også svært ved at holde dine nytårsforsæt? Her får du fem tips til, hvordan du rent faktisk kan holde dine boglige nytårsforsæt og kommer i mål med dem.

1: Læg en plan

via GIPHY

Med en plan ved du præcis, hvad du vil opnå. Det skaber overblik og visualiserer dine drømme. Måske er dine læsemål blot at få læst mere i hverdagen, et bestemt antal bøger eller deltage i specifikke læseudfordringer.

Du sætter kursen for dit læseår og bestemmer helt selv, hvordan dine læsemål skal se ud, og hvor omfattende de skal være.

LÆS OGSÅ: New year, new me – spark året i gang med den genre, der passer til dig

2: Vær realistisk

via GIPHY

Hvis du ved, at du ikke er et A-menneske og pludselig forventer at få læst en masse inden dagene rigtigt tager fat, så er der stor sandsynlighed for, at det ikke lykkes.

Sæt i stedet realistiske mål for, hvordan du får læst de bøger i 2021, som du gerne vil. Vær realistisk: Hvis du er B-menneske, skal du måske sætte tid af til at læse, inden går i seng. Gør det, der virker for dig.

3: Gør det til en vane

via GIPHY

Det kan også være en god idé at gøre læsningen til en vane. På den måde er du sikker på rent faktisk at få læst noget. Måske kan snige lidt læsning ind på farten, på din gåtur eller inden sengetid.

Det vigtigste er bare, at du får læst, og hvis du får gjort det til en vane, er du godt på vej til at nå dine læsemål.

4: Tilpas målene undervejs

via GIPHY

Måske har du hørt nogen sige: “pick a goal and stick to it”. Hvis du kan det, er vi all for it, men det er også helt okay at tilpasse sine læsemål undervejs.

Der er ikke noget forkert i at fravælge bestemte bøger, som du ellers havde sat dig for at læse, hvis lysten ikke er til det, ligesom det heller ikke er forkert at øge dit læsemål, hvis det går rigtig godt. You do you, boo!

LÆS OGSÅ: Nye bøger fra CarlsenPuls du kan glæde dig til at læse i 2021

5: Det er okay at fejle

via GIPHY

Og hvad så hvis det ikke lykkes med dine boglige nytårsforsæt? Det er helt okay! Se det i stedet som noget, du kan lære af til næste år.

Måske var du ikke realistisk nok med målene, måske var der for mange, eller måske prioriterede du det ikke helt så meget, som du havde håbet? Det vigtigste er, at du læser og ikke hvor meget, eller hvorvidt du lykkes med dine læsemål.


Bøger du kan sætte på din læseliste

Caroline O’Donoghue: Vores skjulte evner

vores skjulte evner

Maeve er et udskud, som ingen venner har. Men en dag finder hun en pakke tarotkort i et skab på skolen, som hun har talent for at læse.

Alle på skolen vil have læst deres fremtid af Maeve. Hendes popularitet begynder at stige, lige indtil hun ser noget foruroligende i klassekammeraten Lilys kort – og dagen efter forsvinder Lily sporløst.

Politiet er bar bund, og Maeve må ty til kortene.

Det bliver begyndelsen på en farefuld og indviklet efterforskning, som bliver endnu mere kompliceret, da Maeve begynder at falde for Roe, som er Lilys søskende og har en flydende kønsidentitet.

Du kan købe Vores skjulte evner online, fx på Gucca.com, eller i din nærmeste boghandel.


Boris Hansen: Den usynlige krig

Sådan holder du dine boglige nytårsforsæt

Olivia er del af en gruppe agenter, som rejser ind i historier for at redde handlingen og ikke mindst verdensfreden mod ondsindede magter.

Det er en hård tjans, og holdet af umage helte har deres egne problemer at kæmpe med – men da flere af deres missioner saboteres, begynder et dystert billede at tegne sig af en magtkamp, der hurtigt kan koste dem alle livet, og holdet må finde ud af at arbejde sammen, hvis de skal finde og destruere fjenden i tide.

Med humor, spænding og stor indlevelse fortæller Boris Hansen en historie om korrupte statsmagter, fantastiske bøger og enestående venskaber.

Du kan købe Tavse verdener (1) – Den usynlige krig online, fx hos Gucca.com, eller hos din lokale boghandler.


Inez Gavilanes: Måske i morgen

Inez Gavilanes, måske i morgen, ya, young adult, ungdomsbog, realisme, ungdomsbøger

Lulu bor med sin psykisk ustabile mor i en forstad til København. Men hun kæmper med en sort ensomhed, der synes at gribe mere og mere om sig, og da det en dag slår klik for hendes mor, flygter Lulu ud af lejligheden. Hun skal bare lige have en pause. Væk fra sin mor og kritikken, der hagler ned over hende.

Men så møder Lulu en flok piger, der ser hende, og som giver hende en opmærksomhed, hun er uvant med. Lulu føler sig som et menneske igen, og hun bliver snart en del af gruppen. Men tilhørsforholdet kommer med en pris, og da spillereglerne viser sig at være svære, ender Lulu snar som en brik i et spil, der kan få fatale konsekvenser.

Du kan købe Måske i morgen online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Blackout

Blackout, Dhonielle Clayton, Tiffany D. Jackson, Nic Stone, Angie Thomas, Ashley Woodfolk, Nicola Yoon, ungdomsbøger

To piger, der leder efter et vigtigt fotografi og ender med at finde noget endnu større.

To drenge, der er fanget i undergrunden, og som bliver tvunget til at forholde sig til deres følelser for hinanden.

To bedste venner, som bliver spærret inde på et bibliotek, hvor de leder efter alletiders største kærlighedshistorie.

Tre unge på skoleudflugt til New York, som sidder fast i bussen, hvor de prøver at få styr på deres indbyrdes trekantsdrama. To fremmede, der mødes i en taxa, hvor de kommer til at diskutere identitet som filosofisk begreb.

Du kan købe Blackout online, fx på Gucca.com, eller i din nærmeste boghandel.


Val Emmich: Vi går imod strømmen


Gayle Forman: Vi er uundgåelige

vi er uundgåelige, gamle forman

Aaron plejede at elske bøger. Men ikke længere. Hverdagen er svær, nu hvor alle han kender er rejst, og han sidder fast i en faldefærdig boghandel i en flække af en by, hvor ingen virker til at læse længere.

Så da Aaron får muligheden for at sælge butikken, tøver han ikke. Men pludselig vækkes kærligheden til bøgerne hos Chad, hans overoptimistiske ven, og byens håndværkere. Og så er der Hannah, som han ikke havde regnet med at møde.

De kommer alle til at spille en vigtig rolle for Aarons erkendelse af, hvad han har mistet, og hvad han har fundet.

Du kan købe Vi er uundgåelige online, fx på Gucca.com, eller i din nærmeste boghandel.