Amerikanske YA-forfattere Bøger til unge Børnebøger 13-15 år CarlsenPuls Fantasy til børn og unge Young Adult-romaner

Lad din yndlings BTS-sang vælge din næste læseoplevelse – vi guider dig her!

BTS, k-pop, kpop, musik, bøger, læsning, boganbefaling

Bøger og BTS – kan det blive meget bedre? Vi kombinerer det bedste fra begge verdener og giver dig et bud på din næste store læseoplevelse baseret på din all time yndlings BTS-sang.


Den koreanske boyband-succes BTS har taget verden med storm. De har slået utallige rekorder, har blandt andet sunget sammen med Nicki Minaj, Halsey og Coldplay, og fået os til at sige ting som aegyo, bak bak og oppa.

Der er ingen tvivl om, at BTS er kommet for at blive og we are here for it. Hvis du heller ikke kan få nok af den storhittende gruppe, får du her en boganbefaling baseret på din BTS-yndlingssang, bare fordi we purple you.

ON – Og så drukner jeg …

Handler om at kæmpe imod setbacks og smerte. Vi er sikre på at Josephine ville kunne genkende sig selv i denne sang og hører den på repeat.

all the feels, Og så drukner jeg, ditte wiese, provinspis, forventningspres, prestige, perfektionisme, angst, eksamen,

Hvis ikke du præsterer perfekt, er du en taber! Sådan tænker den 18-årige Josephine, der forsøger at være lige så perfekt og dygtig som sine venner. Hun har lagt en plan for sit liv. Hun har valgt en fornuftig uddannelse, den rigtige kæreste og den korrekte diæt. Det er godt, og det er perfekt.

Men der er noget, der sitrer i hende. Små bølger af noget forkert, der presser på og holder hende vågen. Det borer sig ind i hendes hjerne og larmer. Får hende til at glemme ting. Glemme at trække vejret.

Hun kan slet ikke få luft, men hun tør ikke råbe om hjælp. For hvis ikke hun kan alting, er hun jo ingenting.

Du kan købe Og så drukner jeg … online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Butter – Kragens kald

Smooth like butter, like a criminal undercover … Sig ikke, at sangteksten ikke får dig til at tænke på Ketterdams kriminelle krager.

Kragens kald, Leigh Bardugo, YA, fantasy, ungdomsbøger

Det kriminelle geni Kaz har en drøm om at lede Ketterdams underverden, men han er ung og savner de andre banders respekt. Derfor påtager han sig en livsfarlig opgave, som ingen af de andre kriminelle vil.

Til at hjælpe sig sammensætter Kaz et højst usædvanligt hold af forbrydere, som hver især besidder særlige talenter. De begiver sig ud på en farefuld færd for at befri et gidsel fra en uindtagelig fæstning.

De seks forbrydere er det eneste, der står mellem verden, som de kender den, og den enorme trussel, som de skal forhindre i at udfolde sig. Hvis de altså ikke slår hinanden ihjel først …

Du kan købe Kragens kald online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Fra grin til gråd – 10 YA-bøger der giver dig all.the.feels.

IDOL – On the Come Up

Præcis som titlen antyder, handler Idol om at være nogens idol. Bri er vores helt store idol, hun kæmper nemlig for at slå igennem som rapper.

YA, Young adult, On the come up, Angie Thomas, ungdomsbog, the hate u give

Bri drømmer om at blive en stor rapper, og som datter af en legendarisk rapper, der døde, inden han slog igennem, har hun et hul at udfylde.

Da Bris mor mister sit job, begynder ubetalte regninger og frygten for at miste deres hjem at fylde alt. Det går op for Bri, at hun ikke bare kan gå og drømme om at slå igennem på hip hop-scenen.

Hun SKAL slå igennem.

On the Come Up er den længe ventede 2’er fra Angie Thomas, hvis stærke debut The Hate U Give blev en international bestseller, som også er blevet filmatiseret. 

Du kan købe On the Come Up online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Not Today – Måske i morgen

No pun intended men Not Today får os til at tænke på Måske i morgen. Sangen handler nemlig om at stå imod, kæmpe til det sidste trods svær modgang, og det er lige præcis det, som Måske i morgen handler om.

Inez Gavilanes, måske i morgen, ya, young adult, ungdomsbog, realisme

Lulu bor med sin psykisk ustabile mor i en forstad til København. Men hun kæmper med en sort ensomhed, der synes at gribe mere og mere om sig, og da det en dag slår klik for hendes mor, flygter Lulu ud af lejligheden. Hun skal bare lige have en pause. Væk fra sin mor og kritikken, der hagler ned over hende.

Men så møder Lulu en flok piger, der ser hende, og som giver hende en opmærksomhed, hun er uvant med. Lulu føler sig som et menneske igen, og hun bliver snart en del af gruppen. Men tilhørsforholdet kommer med en pris, og da spillereglerne viser sig at være svære, ender Lulu snar som en brik i et spil, der kan få fatale konsekvenser.

Du kan købe Måske i morgen online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Anpanman – Valget

Hvem er Anpanman, spørger du måske? Han er en populær japansk superheltefigur, der er lavet af brød. Han er inspirationen til denne sang, da han ikke har typiske superheltekræfter, men i stedet giver en del af sig selv til dem, der har brug for det.

Og med teksten I’m a new generation Anpanman, kommer vi til at tænke på Xenia i Valget. Det være hende, sangen handler om. Vi nægter at tro andet.

valget, sarah engell, ya, young adult, ungdosmbog, ungdombsbøger

Hvor meget ville du ofre for at hjælpe en fremmed?

18-årige Xenia er godt på vej til at blive frontfigur for Etisk Parti, hvor hun både kan få indfriet egne ambitioner og forhåbentlig gøre den forskel i verden, som hun brænder så meget for.

Men da hun møder en lille pige, der er flygtet fra Syrien alene til Danmark, bliver hun sat i et svært dilemma, for det viser sig hurtigt umuligt at vælge både succes og samvittighed. Skal hun opgive sin drøm for at hjælpe en fremmed, eller fokusere på at realisere den, når hun nu er så tæt på?

Situationen spidser til, og tidspunktet, hvor hun må træffe et uundgåeligt valg rykker tættere på …

Du kan købe Valget online eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: 20 fantastiske YA-bøger der kan streames lige nu

Dynamite – Prinsen af ondskab

Hvis der er nogen, der vil light it up like dynamite er det helt sikkert Jude og Cardan i Prinsen af ondskab. Det slår både gnister imellem dem og i elvernes rige.

holly black, fantasy, magi, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, serier, serie, ya-bøger

Da Judes forældre bliver brutalt myrdet, bliver hun og tvillingesøsteren bortført til elvernes magiske verden.

De kæmper en hård kamp mod den arrogante adel, der finder de to menneskebørn latterlige og grimme. Især Jude står for skud.

Med livet som indsats forsøger hun at modsætte sig deres nedværdigende blikke. Hun tager til genmæle, og i sin kamp for at opnå respekt, får hun magtfulde fjender.

Men Jude er ikke uden evner, og hun finder snart ud af, hvordan hun opnår det, hun tørster allermest efter: magt.

Du kan købe Prinsen af ondskab i Bog & idé eller i din lokale boghandel.


Permission to Dance – Sådan lærer du at danse

Behøver vi at sige mere? Vi mistænker Nicola Yoon for at have skamlyttet til Permission to Dance, da hun skrev Sådan lærer du at danse, og vi er vilde med det.

nicola yoon, sådan lærer du at danse, kærlighed, young adult, ungdomsbog, bøger til unge

Da Evies forældre skal skilles, stopper hun med at tro på kærligheden. Derfor skiller hun sig af med alle sine kærlighedsbøger på en byttecentral, hvor hun møder en mystisk kvinde, der synes at have en mærkelig påvirkning på Evie.

For da hun tager hjem, kan hun pludselig se udfaldet af alle forelskelser, hun er vidne til, og de ender alle ulykkeligt. 

Hendes manglende tro på kærligheden ændrer sig heller ikke, da hun møder op til en dansetime, og bliver sat til at danse med X. Måske er det ikke alle andre, der ikke forstår Evies syn, måske er det Evie selv, der skal lære at forstå …

Du kan købe Sådan lærer du at danse online, fx på Gucca.com, eller i din nærmeste boghandel.


DNA – Den usynlige krig

Ikke nok med at der er en lignende musikgruppe med i én af de bøger, som Olivia og hendes hold af litterære agenter rejser ind i i Den usynlige krig, så får BTS-sangen DNA os også til at tænke på det, bogen ellers handler om: kærlighed på tværs af universer. For er det ikke netop, hvad bøger er?

Lad din yndlings BTS-sang vælge din næste læseoplevelse – vi guider dig her!

Olivia er del af en gruppe agenter, som rejser ind i historier for at redde handlingen og ikke mindst verdensfreden mod ondsindede magter.

Det er en hård tjans, og holdet af umage helte har deres egne problemer at kæmpe med – men da flere af deres missioner saboteres, begynder et dystert billede at tegne sig af en magtkamp, der hurtigt kan koste dem alle livet, og holdet må finde ud af at arbejde sammen, hvis de skal finde og destruere fjenden i tide.

Med humor, spænding og stor indlevelse fortæller Boris Hansen en historie om korrupte statsmagter, fantastiske bøger og enestående venskaber.

Du kan købe Tavse verdener (1) – Den usynlige krig online, fx hos Gucca.com, eller hos din lokale boghandler.


Boy with Luv – Blackout

Love is nothing stronger / than a boy with love. Intet er større og mere kraftfuldt end kærlighed, og hvis du også er fan af kærlighed, er Blackout bogen du skal læse.

Blackout, Dhonielle Clayton, Tiffany D. Jackson, Nic Stone, Angie Thomas, Ashley Woodfolk, Nicola Yoon, ungdomsbøger

To piger, der leder efter et vigtigt fotografi og ender med at finde noget endnu større.

To drenge, der er fanget i undergrunden, og som bliver tvunget til at forholde sig til deres følelser for hinanden.

To bedste venner, som bliver spærret inde på et bibliotek, hvor de leder efter alletiders største kærlighedshistorie.

Tre unge på skoleudflugt til New York, som sidder fast i bussen, hvor de prøver at få styr på deres indbyrdes trekantsdrama. To fremmede, der mødes i en taxa, hvor de kommer til at diskutere identitet som filosofisk begreb.

Du kan købe Blackout online, fx på Gucca.com, eller i din nærmeste boghandel.


Blood, Sweat and Tears – Midnatssol

Mon Edward Cullen er ARMY? Det må han næsten være med denne sangtekst: Kiss me on the lips a secret between just the two / deeply poisoned by the jail of you.

Stephenie Meyer, Twilight, Twilight sagaen, YA, young adult, vampyr, kærlighed, ungdomsbog

Den populære historie tager en ny og mørkere drejning, når den fortælles af Edward.

Mødet med Bella er både det mest skræmmende og det mest fascinerede, han har oplevet som vampyr, og efterhånden som flere fængslende detaljer gives om Edwards fortid og om hans dybeste tanker, forstår vi endnu bedre, hvorfor dette er hans livs største kamp. Hvordan kan han retfærdiggøre at følge sit hjerte, når det betyder, at han samtidig udsætter Bella for fare?

Midnatssol tager Stephenie Meyer os tilbage til den verden, der har betaget millioner af læsere og giver os en episk roman om udødelig kærlighed

Du kan købe Midnatssol online, fx hos Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: 10 kærlighedsbøger, der giver sommerfugle i maven

Black Swan – Vi er uundgåelige

Da vi møder Aaron i Vi er uundgåelige er han i sorg over sit liv. Det passer ret godt til teksten i Black Swan.

vi er uundgåelige, gamle forman

Aaron plejede at elske bøger. Men ikke længere. Hverdagen er svær, nu hvor alle han kender er rejst, og han sidder fast i en faldefærdig boghandel i en flække af en by, hvor ingen virker til at læse længere.

Så da Aaron får muligheden for at sælge butikken, tøver han ikke. Men pludselig vækkes kærligheden til bøgerne hos Chad, hans overoptimistiske ven, og byens håndværkere. Og så er der Hannah, som han ikke havde regnet med at møde.

De kommer alle til at spille en vigtig rolle for Aarons erkendelse af, hvad han har mistet, og hvad han har fundet.

Du kan købe Vi er uundgåelige online, fx på Gucca.com, eller i din nærmeste boghandel.Jeg er kommunikationsmanager og PA hos Forlaget Carlsen og flittig skribent på bog.dk. Jeg er også en håbløs bogsamler, die-hard YA-læser, og jeg stoppede med at tælle mine bøger, da jeg nåede til 1.000. Derfor er jeg også altid klar med en boganbefaling eller to.