Leigh Bardugo

Når ulve hersker af Leigh Bardugo, den eksplosive finale på King of Scars, er ude nu, og endelig er der mulighed for at dykke ned i Grishaverset igen! I denne Q&A deler Dronning Leigh detaljerne omkring sin skriveproces, udvikling af karakterer, og hvad hun arbejder på nu.

Hvor meget vidste du om Grishaverset, da du begyndte at skrive Shadow and Bone

Jeg ville ønske, at jeg kunne fortælle dig, at jeg havde alt planlagt i årevis, men det er ikke rigtig tilfældet. Mit eneste mål, da jeg satte mig ned for at skrive Shadow and Bone, var langt om længe at færdiggøre en roman.

Men så, halvvejs igennem, gik det op for mig, at jeg ikke kunne komme derhen, hvor jeg ville i én bog, så jeg begyndte at tage noter og skitsere, hvad jeg ville med resten af trilogien. Men jeg vidste ikke, om jeg ville være heldig nok til at få en bog udgivet – og da slet ikke tre.  

LÆS OGSÅ: “Jeg må indrømme, at da jeg endelig skrev scenen, føltes det lidt som at smide en bombe og gå fløjtende derfra” – Leigh Bardugo

Da jeg nåede til slutningen af trilogien, vidste jeg, at jeg gerne ville fortælle Nikolais historie som konge af Ravka, men jeg ville også gerne tage en pause fra Grishaverset for at skrive noget nyt. Så fik jeg idéen til Six of Crows, og den satte sig fast. I det tilfælde sagde jeg til min redaktør:

Jeg ved simpelthen ikke, om det her er en enkelt bog eller to. Jeg har brug for at skrive for at finde ud af det. Men, selvfølgelig, da de to bøger først var færdige, så havde jeg en meget anderledes vision for den historie, som jeg gerne ville fortælle i King of Scars og Når ulve hersker.

Jeg skitserer alting; jeg er nødt til at planlægge. Men jeg tænker i forhold til, hvorvidt det skal være en, to eller tre bøger. De er alle puslespilsbrikker. 

Hvordan har Nikolai, Nina og Zoya udviklet sig i løbet af bøgerne?

Altså, jeg tror, at nogle folk gerne ville have, at Nikolai bare forblev, som han var – glat som en ål, modig, uendeligt selvsikker. Og den søfarende prins er der helt sikkert stadig. Men da jeg fortalte hans historie, vidste jeg, at jeg gerne ville vise, hvad det var for en pris, han betalte for altid at være den person, som folk gik til for at få løsninger og håb.

Det slider på en, og jeg ville gerne vise det på en ærlig måde, idet Nikolai kæmpede med de nye udfordringer ved at være konge og håndterede de ubehagelige konsekvenser af borgerkrigen. Så han er virkelig blevet moden, men jeg tror ikke, at han nogensinde har mistet sin tro på at – med nok tid – så kan hans vidunderlige hjerne løse ethvert problem. 

LÆS OGSÅ: 5 grunde til hvorfor du skal læse Six of Crows

Zoya startede med at være en helt igennem ondskabsfuld pige. Jeg havde ingen store planer for hende, da hun først valsede ind på siden. Hun var bare en arketype – ond, smålig og til for at gøre livet elendigt for vores heltinde.

Men da jeg nåede til Den sorte kætter, så var Zoya allerede begyndt at afsløre sig selv lidt mere, som en soldat, som en fortabt pige, som endnu en af The Darklings elever, som er blevet manipuleret og forrådt. De venskaber hun begynder at danne i Skyggernes trone, og det ansvar Alina giver hende ved at gøre hende til medlem af triumviratet, ændrer virkelig hendes livs kurs.

Hun har så meget at lære i løbet af de her bøger – om hvem hun er og om forskellen mellem sårbarhed og frygt. 

LÆS OGSÅ: Bring the light – Shadow and Bone vender tilbage på Netflix med en ny sæson

Og min stakkels Nina. Jeg har ladet hende gennemgå så meget. Hun har oplevet så meget tab og sorg, og dog har hun aldrig mistet sin vilje til at kæmpe. Men jeg tror, at den vildskab begynder at lave rod i hendes sans for rigtigt og forkert. Hendes moralske kompas er meget mere slingrende, end da vi først mødte hende i Six of Crows.

Hun er sulten efter hævn og desperat efter at finde en måde at hjælpe sit folk, og det gør hende dumdristig. Der er en pris, som alle de her karakterer betaler, for at prøve at gøre, hvad de tror på er rigtigt, og for at overleve i en voldelig verden, og de kan på ingen måde gøre det alene. 

Hvad ligger der nu i kortene for dig?

Jeg arbejder på fortsættelsen til Ninth House, og det kommer til at opsluge al min tid i en periode. Men jeg har nogle nye projekter i støbeskeen, som jeg håber, jeg snart kan dele med jer. Jeg vil bare gerne blive ved med at skrive bøger og dyrke min rolle som kvarterets excentriker. 

Interviewet er blevet bragt på Leigh Bardugos Grishaverse.com

Se Netflix-traileren til Shadow and Bone


Bøger i Leigh Bardugos Grishaverse

King of Scars (1) – Den besatte konge

all the feels, den besatte konge, king of scars, nikolai lantsov, grisha, grishaverse, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, bog, bøger, læs, læsning, ungdomsroman, leigh bardugo

Nikolai Lantsov er en hemmelighedsfuld prins. Ingen kender til de rædsler, han gennemgik under borgerkrigen i hans land. Og han har ingen planer om at afsløre dem for nogen.

Nikolai er tvunget til at søge nye alliancer, da en voksende trussel mod den svækkede Grisha-hær nærmer sig.

Imens kæmper Nikolai selv med en mørk magi, der spreder sig inden i ham dag for dag, og som truer med at tilintetgøre det, han har kæmpet for.

Men nogle hemmeligheder bør forblive hemmelige, og nogle sår kan aldrig heles.

Du kan købe Den besatte konge online eller i din nærmeste boghandel. 

Se bogtraileren


King of Scars (2) – Når ulve hersker

King of Scars, Leigh bardugo, ya, young adult, fantasy

Nikolai Lantsov kæmper stadig en kamp med den dæmon, der har besat ham, og som truer med at tage livet af ham. Men i sin evige kamp oplever Nikolai også styrker hos dæmonen, som måske kan anvendes mod fjenden, der rykker nærmere.

Nikolai får hjælp af sin hærfører og gode ven, den viljestærke Zoya, der er blevet beriget med en evne, hun skal lære at acceptere og håndtere. Og til sidst er der Nina, der planlægger at infiltrere hovedstaden.

En konge, en general og en spion. Sammen skal de skabe en fremtid i mørket. Eller se deres land gå til grunde.

Du kan købe Når ulve hersker online, eller i din nærmeste boghandel.


Six of Crows (1) – Kragens kald

Kragens kald, Leigh Bardugo, YA, fantasy, ungdomsbøger

Det kriminelle geni Kaz har en drøm om at lede Ketterdams underverden, men han er ung og savner de andre banders respekt. Derfor påtager han sig en livsfarlig opgave, som ingen af de andre kriminelle vil.

Til at hjælpe sig sammensætter Kaz et højst usædvanligt hold af forbrydere, som hver især besidder særlige talenter. De begiver sig ud på en farefuld færd for at befri et gidsel fra en uindtagelig fæstning.

De seks forbrydere er det eneste, der står mellem verden, som de kender den, og den enorme trussel, som de skal forhindre i at udfolde sig. Hvis de altså ikke slår hinanden ihjel først …

Du kan købe Kragens kald online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

Se bogtraileren


Six of Crows (1) – Kragens kald

Six of crows, Det korrupte rige, Leigh Bardugo

Kaz og hans hold har gennemført århundredets mest dristige kup – og er kommet ud af det med livet i behold. Men i stedet for at nyde frugten af deres hårde arbejde, må de kæmpe for deres liv. De er blevet snydt og svækket , og holdets gejst og ressourcer er ved at nå et nulpunkt.

Magtfulde kræfter fra hele verden samles i Ketterdam for at finde hemmeligheden bag det farlige stof jurda parem, og på samme tid udfordre Kaz på hans evner og ikke mindst hans holds skrøbelige loyalitet.

En krig ulmer i byens mørke og krogede gader – en kamp om genoprejsning og hævn, som vil afgøre Grisha-verdenens skæbne.

Du kan købe Det korrupte rige online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel. 


Tornenes sprog – Midnatsfortællinger

tornenes sprog, midnatsfortællinger, tornenes sprog - midnatsfortællinger, leigh bardugo, six of crows, kragens kald, det korrupte rige, ya, young adult, fantasy

Der var engang … og det er IKKE for børn!

Denne dystre eventyrsamling fører læseren ind i en magisk verden med blodtørstige uhyrer, hekse og magiske væsner, der higer efter magt, hævn og kærlighed.

Det er fortællinger om unge, stærke piger, der ikke lader sig vente på en, der er stærkere end dem selv, for at klare sig..

Her tager pigerne sagen i egne hænder og begiver sig ud på farlige rejser, der meget vel kan koste dem livet, men som også kan få afgørende betydning for deres liv og lykke.

Og de er ikke alle rene af hjertet …

Du kan købe Tornenes sprog – Midnatsfortællinger online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.