Young Adult-romaner Bøger til unge CarlsenPuls Fantasy til børn og unge

“Jeg må indrømme, at da jeg endelig skrev scenen, føltes det lidt som at smide en bombe og gå fløjtende derfra” – Leigh Bardugo

All the feels, leigh bardugo, six of crows, king of scars, den besatte konge, kragens kald, det korrupte rige, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, fantasy

Foto: Taili Song Roth

Kom helt tæt på forfatteren i denne Q&A-session, hvor Leigh Bardugo fortæller historien om den unge konge Nikolai, hærføren Zoya og hjerteknuseren Nina i Den besatte konge, der fortsætter hendes imponerende Grishaverse.

Q: Den besatte konge er blevet kaldt en fortsættelse af Nikolai historie, men faktisk er det også en fortsættelse af Zoyas og Ninas historie. Var det hele tiden planen?

A: Da Nikolai gjorde sin entré i Den sorte kætter havde jeg ingen idé om, hvad jeg var ved at rode mig ud i. Han var den første karakter jeg skrev, som overtog historien, og den første karakter, som jeg virkelig var nødt til at lægge bånd på – for ellers ville jeg ende med at skrive dialoger til ham dagen lang.

Jeg vidste hele tiden, hvordan Nikolais historie skulle begynde og ende, men jeg tror også, at hvis jeg var begyndt at skrive den lige efter trilogien, ville det være en helt anden historie og ikke en bedre en af slagsen. Historien havde brug for tid til at modnes, og jeg havde brug for tid til at finde ud af, hvad jeg ville med bøgerne. Lidt efter lidt begyndte jeg at forstå den rejse, som den unge fyr fra Ravka skulle på, og vigtigst af alt, at historien ikke kun tilhørte ham.

Q: Zoya var ikke en hovedperson i Grisha-trilogien, men det er hun i denne bog. Hvorfor valgte du at inkluderes hendes historie?

A: Jeg griner ved tanken om, hvad Zoya ville sige til ikke at være en hovedperson. Hun er hærfører, en del af triumviratet, og en af de vigtigste personer i kampen for at sikre Ravkas overlevelse, så derfor har hun hele tiden skulle spille en stor rolle i Den besatte konge.

Zoya startede ud med at være lidt af en mean girl, men da jeg var halvvejs i trilogien, havde jeg forelsket mig i hende.

Jeg elsker hendes nådesløshed. Jeg er vild med hendes vovemod. Hun har virkelig kæmpet for sin styrke, og hun har ikke i sinde at opgive den. Den største overraskelse var at dykke ned i hendes historie – gamle sorger og dårlige beslutninger. Jeg elskede at være i hendes hoved, men det var også hjerteskærende.

Q: Handlingen i Grisha-trilogien og Six of Crows overlappet i Den besatte konge. Hvordan var det at sammenflette dissei én og samme bog?

A: Det føltes uundgåeligt. Nogle gange, når jeg skriver – mest på de gode dage – er jeg ikke nødt til at forholde mig til synspunktet i et bestemt kapitel eller øjeblik. Jeg har en fornemmelse af, hvor jeg er på vej hen. At vælge hvilken bog i Grishaverset, jeg skal skrive som den næste, føles lidt på samme måde. Derfor føltes Den besatte konge som en naturlig vej at gå. Der er uafsluttede problemer i Ravka, Fjerda og Shu Han, og jeg ønskede at skrive om den indvirkning, som Six of Crows havde på de lande. Og jeg er virkelig vild med tanken om, hvor meget én lille bande kan påvirke de nationer.

LÆS OGSÅ: Velkommen til Grishaverset – her er skuespillerne til Netflix-serien

Q: Tornenes sprog er eventyr fra Grishaverset. Skriver du tit historier, der skal hjælpe med grundhistorien eller den genrellte worldbuilding?

A: Meget, meget sjældent. Da jeg skrev Den sorte kætter var der referencer til historien om Den lidt for kløgtige ræv, men jeg havde kun en meget vag forestilling om, hvordan den historie egentlig var. Det var en måde, hvorpå jeg kunne introducere Sturmhond og give os indblik i, hvorfor Alina opfatter ham, som hun gør.

Jeg vidste ikke, præcis hvad ræven havde gjort, eller hvilken fælde han var gået i, førend jeg skrev hans historie. Men måden en kultur forstår sig selv på gennem historier, kan fortælle os meget om verdenen. Hvordan opstår en legende? Hvornår bliver sandheden fordrejet? Hvordan kan vi forstå koncepterne magi og magt? Så jeg efterlader brødkrummer i universets religiøse tekster som for eksempel Sikurian Psalms, børnebøger som Istorii Sankt’ya eller i eventyrerne som udgør Tornenes sprog.

De giver os et glimt af en større verden og steder, som jeg ville elske at vende tilbage til, når jeg har muligheden for det.

Q: Den besatte konge ender med en cliffhanger. Vidste du hele tiden, at det ville ende sådan, eller kom slutningen også bag på dig?

A: Jeg har vidst, hvordan bogen ville slutte, lige siden jeg første gang forestillede mig at skrive Nikolais historie. Men jeg må indrømme, at da jeg endelig skrev scenen, føltes det lidt som at smide en bombe og gå fløjtende derfra. En fra min skrivegruppe læste manuskriptet, mens vi var ude at rejse sammen. Jeg gav hende de sidste kapitler og gik ud for at tage et bad, og pludselig hører jeg et skrig fra værelset, fulgt af ”HVAD FANDEN SKETE DER LIGE DER?!”. Der var jeg utroligt tilfreds. Lige indtil hun sagde, at jeg ikke måtte komme ud fra badeværelset, før jeg havde fortalt hende, hvad der ville ske i næste bog.

Q: Grisha-trilogien og Six of Crows bliver til en samlet Netflix-serie. Hvad kan du ellers fortælle os om serien?

A: Jeg kan desværre ikke sige så meget. Jeg mødtes med Eric Heisserer, og han gav mig grundplanen for hele første sæson, og vi talte om nogle af de vigtige ting, som er nødt til at ske før indspilningen begynder.

Det var ærlig talt første gang, hele projektet føltes virkeligt, og jeg har ikke været til at skyde igennem siden.

Jeg vil ikke gå for meget i detaljer, for jeg ønsker, at Eric og de andre manuskriptforfattere får frihed til at skabe det bedst mulige resultat. Men ja, for nu er planen at vise Dregs, som banden var, før hændelserne i Kragens kald. Tænk på det som en prequel, fyldt med svindel, kup og udfordringer.

Q: Det er sjældent, at forfattere har indflydelse på castingen af skuespillere, når deres bøger filmatiseres, men er der én karakter, hvor du har en særlig skuespiller i tankerne?

A: Nej, overhovedet ikke. Altså, jeg elsker et godt pinterest board lige så meget som alle andre, men at sammensætte et helt hold af skuespillere handler om så meget mere, end bare hvordan jeg tilfældigvis forestillede mig personen. Det handler ikke engang om en enkelt persons talent eller karisma, eller kemien mellem to forskellige skuespillere, men om hvordan hele gruppen arbejder og fungerer sammen. Jo mere jeg taler om det, jo mere intimiderende lyder det, og jeg er virkelig glad for, at alt det ikke er min opgave. 


King of Scars (1) – Den besatte konge

den besatte konge, king of scars, nikolai lantsov, grisha, grishaverse, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, bog, bøger, læs, læsning, ungdomsroman, leigh bardugo

Nikolai Lantsov er en hemmelighedsfuld prins. Ingen kender til de rædsler, han gennemgik under borgerkrigen i hans land, og han har ingen planer om at afsløre dem for nogen.

Hans land er truet af fjender udefra, og Nikolai er tvunget til at søge nye alliancer, da en voksende trussel mod den svækkede Grisha-hær nærmer sig. Imens kæmper Nikolai selv med en mørk magi, der spreder sig inden i ham dag for dag, og som truer med at tilintetgøre alt det, han har kæmpet for.

Men nogle hemmeligheder bør forblive hemmelige, og nogle sår kan aldrig heles.

King of Scars er en selvstændig serie i Grishaverset. Læs et uddrag af bogen her.

Køb Den besatte konge online her eller hos din lokale boghandler.


Andre bøger af Leigh Bardugo

Six of Crows (1) – Kragens kald

kragens kald, six of crows, leigh bardugo

Det kriminelle geni Kaz har en drøm om at lede Ketterdams underverden, men han er ung og savner de andre banders respekt.

Derfor påtager han sig en livsfarlig opgave, som ingen af de andre kriminelle tilsyneladende vil røre ved. Kaz sammensætter et højst usædvanligt hold af mindre respektable forbrydere fra underverdenen.

Kaz og hans lille hold er de eneste, der står mellem verden, som de kender den, og den enorme trussel, som de skal forhindre i at udfolde sig. Hvis de altså ikke slår hinanden ihjel først …

Læs det første kapitel af Kragens kald eller køb bogen online her.

Se bogtraileren her


Six of Crows (2) – Det korrupte rige

Six of crows, Det korrupte rige, Leigh Bardugo

Kaz og hans hold har gennemført århundredets mest dristige kup – og overlevet det. Men i stedet for at læne sig tilbage og nyde frugten af deres hårde arbejde, må de kæmpe for deres liv igen. De er blevet snydt og svækket, og holdets gejst og ressourcer er ved at nå et nulpunkt.

Magtfulde kræfter fra hele verden samles i Ketterdam for at finde hemmeligheden bag det farlige stof jurda parem, og på samme tid udfordre Kaz på hans evner og ikke mindst hans holds loyalitet. En krig ulmer i byens mørke og krogede gader – en kamp om genoprejsning og hævn, som vil afgøre Grisha-verdenens skæbne.

Læs det første kapitel af Det korrupte rige eller køb bogen online her.


Tornenes sprog – Midnatsfortællinger

tornenes sprog, mitnatsfortællinger, tornenes sprog - midnatsfortællinger, leigh bardugo, six of crows, kragens kald, det korrupte rige, ya, young adult, fantasy

Tornenes sprog – Midnatsfortællinger er dystre eventyr om en magisk verden med blodtørstige uhyrer, hekse og prinser, der tørster efter magt, hævn og kærlighed. Det er fortællinger om unge, stærke piger, der trodser den klassiske forestilling om, at de skal vente på en, der er stærkere end dem selv, for at klare sig gennem en ondskabsfuld verden.

Her tager pigerne sagen i egne hænder og begiver sig ud på farlige rejser, der meget vel kan koste dem livet, men som også kan få afgørende betydning for deres liv og lykke. Og de er ikke alle rene af hjertet …

Læs et uddrag af Tornenes sprog eller køb bogen online her.