Børnebøger Børnebøger 6-9 år Carlsen Sjove børnebøger

De 120 ord – ord, du ikke kan undvære

hele herligheden, marianne iben hansen, 120 ord

Siden 70’erne har danske skolebørn været præsenteret for de 120 ord, de ord, som man hyppigst bruger i det danske skriftsprog. Læs mere om ordene, som vi alle sammen bruger hele tiden, men ikke giver så meget opmærksomhed, når vi først har lært dem at kende.


Måske er du ikke bekendt med begrebet de 120 ord? Men ordene kender du helt sikkert, fordi det er de ord, vi alle sammen bruger allermest. Det er ord, der ikke er til at komme udenom fordi uden dem, kunne vi ikke skrive særlig meget på en meningsfyldt måde.

LÆS OGSÅ: Marianne Iben Hansen: Jeg har stor kærlighed til den sprælskhed, der er i børn

Det er ord som for eksempel: jeg, om, hvor, kunne, hende, alt, dem, kommer – ord, der binder vores sprog sammen, og som gør os i stand til at skrive historier.

De 120 ord – ord, du ikke kan undvære
Listen over ord, som skolebørn kan blive præsenteret for (www.gratisskole.dk)

De 120 hyppigste ord er rent praktisk en dynamisk liste over de hyppigst forekommende ord i det danske skriftsprog, og listen er baseret på ordoptælling i skrevne tekster.

Siden 70’erne har man opereret med fænomenet de 120 hyppigste ord i undervisningssammenhænge, og de har været en fast bestanddel af sprog- og staveundervisningen.

LÆS OGSÅ: Se de nye børnebøger, der er på vej

Det er ikke en nagelfast liste, da det afhænger af, hvilke tekster man medtager, når man laver sin optælling. Men uanset, hvordan man tæller – om man laver sin optælling ud fra børnebøger, magasiner og aviser, danske romaner og så videre – så er der en rigtig stor fællesmængde på de forskellige udgaver af listen.

Småord, der er som en slags kit

De 120 ord er ikke ord, der gør et stort nummer ud af sig selv, som de mere spændende navneord, pågående udsagnsord eller sanselige tillægsord, der kan vække opsigt og farvelægge en tekst og gøre den personlig.

LÆS OGSÅ: Klar, parat, læs! Sådan får dit barn den bedste læsestart

Nej, det er mere de små undseelige ord, som vi alle bruger hele tiden og som er uundværlige uanset, om man skriver en mail til en ven, en roman, en artikel til avisen eller en stil i skolen. Småord, hvis funktion er at være en slags kit, der holder de mere indholdstunge ord sammen.

Ordgenkendelse afgørende for nye sprogbrugere

Ordene vil alle skolebørn hurtigt møde i deres skoletid, allerede i 0. klasse vil de møde de første af dem. Målet er, at børnene bliver opmærksomme på, at nogle af de ord, som de møder rigtig tit, skrives på en helt anden måde end de lyder.

De 120 hyppigste ord er en samling af både lydrette og ikke lydrette ord, og især de ikke-lydrette kan volde problemer. De ikke-lydrette er ord, der staves anderledes, end de lyder, og det er især vokalerne med variationer i deres lyde, der er en udfordring for nye sprogbrugere.

LÆS OGSÅ: De bedste børnebøger til både store og små

For eksempel er det besværligt, at et ord som dem udtales dæm eller sig udtales sai – man skal derfor have set ordet tilstrækkeligt mange gange, før man kan vide, at sådan staves dette ord. Det er genkendelsen, der er det afgørende i begyndelsen, frem for regler man kan tilegne sig.

Sprogleg gør det sjovt at lære

Siden 70’erne har de 120 ord fået særlig opmærksomhed i den første undervisning i skolen og er noget, der leges med og undervises i på forskellige kreative måder. Træner man de 120 ord, så kommer man langt i sin læsning og skrivning. Det er det solide sproglige fundament, som man kan bygge videre på for at blive en mere avanceret sprogbruger.

LÆS OGSÅ: Nye børnebøger fra Carlsen du kan glæde dig til i 2022

Netop legen med sproget er også fokusset for den nye bog Hele herligheden – 120 rim om 120 ord om 120 ting mellem himmel og jord af den uforlignelige rimsmed Marianne Iben Hansen. Her har hvert eneste af de 120 uundværlige småord fået et (næsten) lige så uundværligt rim.

Som det rim til småordet hele, der har lagt navn til bogen:

Hele herligheden
har jeg lige her.
Bøgetræer, bare tæer,
fuglesang og sommervejr
og min ukulele.
Tænk at ha’ det hele.


Hele herligheden

De 120 ord – ord, du ikke kan undvære

I Hele herligheden finder du 120 sprudlende rim om de 120 mest almindelige danske ord.
 
Ord som AT, DER, HELE, HVAD og FORDI skænker vi sjældent en tanke, selvom vi hele tiden bruger dem. Men små almindelige ord kan noget særligt, og jo bedre børn kender dem, jo nemmere er det at lære at læse og skrive.
 
Gå på opdagelse i de 120 ord, som får sjæl og karakter igennem Niels Bo Bojesens tegninger og Marianne Iben Hansens leg med sproget. 

Fra ca. 6 år.

Du kan købe Hele herligheden online, eller i din nærmeste boghandel.Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.