Billedbøger Børnebøger Børnebøger 6-9 år Sjove børnebøger

Marianne Iben Hansen: Jeg har stor kærlighed til den sprælskhed, der er i børn

marianne iben hansen, hele herligheden, 120 ord, niels bo bojesen

De fleste danske børn møder i deres første skoleår en liste med 120 ord, som er særligt afgørende – det er nemlig de ord, vi bruger allermest. Ordene har forfatter Marianne Iben Hansen leget med, og det er blevet til bogen Hele herligheden, der – sammen med illustrationerne af Niels Bo Boyesen – sprudler af sprogglæde.


EFTER, AF, END, NOK, VÆRE, AT, FAR, NÅR, HJEM, DA, FIK, SIG, HVAD.

Ja, hvad?

Det er nogle af de ord, der er at finde på listen over de 120 hyppigste ord i dansk, som dansklærere siden 70’erne har trænet eleverne i i den tidlige sprogundervisning. Da forfatteren og rimelskeren Marianne Iben Hansen blev præsenteret for ordene, følte hun sig ikke umiddelbart inspireret til at lave et rim for hvert ord på listen, som opgaven lød på.

Marianne Iben Hansen: Jeg har stor kærlighed til den sprælskhed, der er i børn

LÆS OGSÅ: De 120 ord – ord, du ikke kan undvære

”Jeg syntes, de så virkelig kedelige ud … men så fik jeg den ide, at jeg skulle indlede hvert enkelt rim med ordet, og så blev det straks sjovt for mig. For mig er et benspænd en hjælp.

Pludselig havde jeg en ramme på de 120 ord, og en regel om at skulle begynde med ordet, men derudover vidste jeg ikke, hvor det ville ende. Jeg begyndte bare med ordet, og så hvor det så sendte mig hen.”

En bog fuld af glæde ved sproget

Læseren behøver dog ikke kende til de 120 ord fra skolen for at få glæde af Hele herligheden, og det har faktisk også været en vigtig pointe for Marianne Iben Hansen:

”Jeg har først og fremmest et håb om, at bogen kan sprede glæde ved sproget, for det er den fuld af. Det har virkelig været både skønt og sjovt at lave den, og det håber jeg, man kan mærke. Og det er et vigtigt budskab: at det er fint med sprogstimulerende materialer fra skolen, men prøv også selv at holde en fest med sproget derhjemme – så sker der noget fedt.”

Kærlighed til børns sprælskhed

I Hele herligheden er der rim om alt muligt: Hættemåger, planeter, anemoner, citronsommerfugle, superhelte, lektier, is, venner, bonus-brødre, fiskefrikadeller – og vi er i Tisvilde, Tarm, Ribe og på Månen i en skønsom blanding af noget konkret og noget abstrakt og noget, der umiddelbart giver mening og noget, der bare er ren sprogleg.

LÆS OGSÅ: Se de nye børnebøger, der er på vej

Nogle rim er små livskloge betragtninger, andre er ren gak og løjer med ord, der tager udgangspunkt i en barnlig undren, eller i børns krøllede tankegang.

Marianne Iben Hansen: Jeg har stor kærlighed til den sprælskhed, der er i børn
Marianne Iben Hansen (fotograf: Simon Knudsen)

”Min erfaring siger mig, at de voksne godt kan lide det, man bliver rørt af, og som er lidt eftertænksomt. Børn kan som regel også rigtig godt lide det mere fjollede og pjattede. Og det er vigtigt for mig, at der er noget til alle, det lå mig rigtig meget på sinde, da jeg skrev bogen.”

LÆS OGSÅ: Klar, parat, læs! Sådan får dit barn den bedste læsestart

“Jeg har stor kærlighed til den sprælskhed, der er i børn. Alt det fis og ballade, som vi nogle gange kan komme til at køre lidt henover i vores iver efter at lære dem at forstå, at tolke, at være empatiske og det ene og det andet.

Og det er der jo i sig selv ikke noget galt i! Men det, der får børn til at hoppe og op ned på stedet, det synes jeg også, der skal skrives noget til,” forklarer Marianne Iben Hansen.  

Rim mellem kaos og stramhed

Formen på bogens rim er ret løs, så nogle rim er på to linjer, andre er længere fortællinger på flere vers. Der er også forskellige rytmer, og der er sågar et par rim, der ikke rimer, men fremstår som små digte.

Og når man spørger til arbejdsprocessen, og hvor ideerne er kommet fra, så er det ikke lige til at svare på for Marianne Iben Hansen, hvis hjerne er et rummeligt sted: 

”Ordene har i sig selv været springbræt. Jeg har lyttet efter ordets lyd og klang og ladet mig inspirere af det. Og så har jeg gået mange ture, hvor ordene kunne få lov at samle sig til ideer, mens jeg bare satte den ene fod foran den anden.”

LÆS OGSÅ: De bedste børnebøger til både store og små

“Der jo det med rim, at de ofte genererer ideer, som vores konventionelt tænkende hjerne ikke umiddelbart ville finde på. For eksempel når jeg har skrevet: Skal skaldepanden Polle, så er det rimet, der bestemmer, at næste linje bliver: koges i en kasserolle.

Marianne Iben Hansen: Jeg har stor kærlighed til den sprælskhed, der er i børn

Det er uforudsigeligt, og ideerne stikker af i alle retninger, men samtidig er den rimede form jo alt andet end kaotisk. Det spænd mellem kaos og stramhed er så inspirerende for mig.

Og selvom 120 rim er mange, har hele processen faktisk være meget, meget legende for mig.”

Alle kompetencer starter med kærlighed

Marianne Iben Hansen har rimet lige siden hun som 8-9-årig fandt ud af, at hun havde flair for det, og simpelthen syntes, det var sjovt. Det ligner en særlig gave hun har fået?

LÆS OGSÅ: Marianne Iben Hansen om KOM: “Når det bliver vigtigere at være populær end at være sig selv”

”Alle kompetencer starter med kærlighed. At rime er en særlig kærlighed til en bestemt måde at gå til sproget på, som adskiller den disciplin fra andre måder at skrive på.

Når det kommer til rim er indholdet underordnet musikken i sproget. Hvis du tænker indhold før formen, så bliver du dårligere til at rime. Det gælder om at flytte fokus.”

”Da Halfdan Rasmussen på et tidspunkt blev spurgt om, hvorfor han ikke skrev sine erindringer, så svarede han: ”Åh nej, det er alt for mange ord”. At rime er kærlighed til det korte og det komprimerede. Og så elsker jeg matematikken i det. At få det til at gå op. Jeg bider mig fast, som var det en ligning, jeg skulle løse. Jeg elsker også at spille Tetris, det er lidt af det samme.

Når man rimer, er der en facitliste, og på et tidspunkt går det op, og så er det bare sådan: Yes! Ikke pille mere ved det!,” siger hun synligt begejstret.

Marianne Iben Hansen: Jeg har stor kærlighed til den sprælskhed, der er i børn

Hilsen til Halfdan

Apropos Halfdan Rasmussen, så aner man en vis kærlighed til rimmesteren og manden bag klassikeren Halfdans ABC. Der er også deciderede hilsner til ham i Hele herligheden – blandt andet optræder ordene himmelhumperdinke og himmelkrusedulle.

LÆS OGSÅ: Halfdan Rasmussen. Mød manden bag den ikoniske ABC og mange flere uforglemmelige rim og remser

Marianne Iben Hansen smager på himmelhumperdinke og smiler stort:

”Jamen, det er bare gode ord. De er skideskægge at sige. Jeg har en stor bunke af ord, jeg godt kan lide. Duppeditter er en klar favorit. Oggenok er et andet af mine yndlingsord. Det er jo et ord, som man kan forstå, hvad betyder, uden at man har fået det forklaret.

‘Sikke en oggenok’; man kan man jo høre, hvad det betyder.”

Det handler om at mærke sproget

Ud over en række roste billedbøger på rim har Marianne Iben Hansen også skrevet sangtekster og tidligere spillet guitar. Selv betegner hun sig som musikalsk, men er bare ikke udøvende. Men at rime er beslægtet med musik og er en både musikalsk og kropslig affære.

LÆS OGSÅ: Når virkeligheden rammer. Kom er en flow-rimet fortælling om venskab

”Min store kærlighed til lækre ord handler i høj grad om ord, der gør sproget musikalsk og sprællende. Når jeg rimer, går jeg tit rundt, og der kommer mange ideer, når jeg går.

Jeg har en fornemmelse af, at når jeg sidder stille for længe, så dør det indeni. Så skal kroppen ruskes. Rim er noget kropsligt. Det er bevægelse og noget man mærker.”

Marianne Iben Hansen: Jeg har stor kærlighed til den sprælskhed, der er i børn

”Jeg siger også tingene højt, fordi der er forskel på at tænke noget og sige det. Jeg tror på, at rim går ind på en anden måde.

Det skal svinge, og det handler om at mærke sproget og tage det ind i sig gennem sin krop, hvilket børn har så udpræget let ved. Jeg tror også, at man bedre kan huske noget, når det er rim.”

Rim kan få sproget til at danse

”Jeg bliver tit spurgt om, hvad det er, rim kan. Og jeg tror, at nu forventer folk, at jeg siger noget klogt om, at rim er gode til at stimulere børns sprog og den slags. Men det er jo ikke mit felt.

For mig kan rim få sproget til at danse. Tilføre en ekstra dimension. Og det er en måde at komprimere sproglig leg, humor, dybde og musik. Hvis man kan lide rim, så kan de åbne en ny dør ind i sproget, men hvis man ikke kan lide rim, kan de nok ikke ret meget.

LÆS OGSÅ: Nye børnebøger fra Carlsen du kan glæde dig til i 2022

Så det jeg helst vil svare er: Læs Hele herligheden, hvis du har lyst. Læs den, som du har lyst til at læse den. Hvis læsningen er en god og sjov oplevelse, så får man måske lyst til at lege videre med sproget selv. Man kan begynde med at lytte til lydene, bare lege og se, hvad der sker, hvis man ikke tager sproget så højtidligt.

Min yndlingsforestilling er, at nogen lærer rimene udenad og vil gå og sige dem til hinanden. Det gad jeg da godt!.”


Hele herligheden

Marianne Iben Hansen: Jeg har stor kærlighed til den sprælskhed, der er i børn

I Hele herligheden finder du 120 sprudlende rim om de 120 mest almindelige danske ord.
 
Ord som AT, DER, HELE, HVAD og FORDI skænker vi sjældent en tanke, selvom vi hele tiden bruger dem. Men små almindelige ord kan noget særligt, og jo bedre børn kender dem, jo nemmere er det at lære at læse og skrive.
 
Gå på opdagelse i de 120 ord, som får sjæl og karakter igennem Niels Bo Bojesens tegninger og Marianne Iben Hansens leg med sproget. 

Fra ca. 6 år.

Du kan købe Hele herligheden online, eller i din nærmeste boghandel.Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.