Billedbøger Børnebøger Børnebøger 0-2 år Børnebøger 3-5 år Carlsen Halfdan Rasmussen Klassiske børnebøger

Halfdan Rasmussen. Mød manden bag den ikoniske ABC og mange flere uforglemmelige rim og remser

Halfdan Rasmussen

De fleste kan huske et eller flere rim af den danske forfatter Halfdan Rasmussen (1915-2002). Rytmen og ordene printer sig ind i hukommelsen som barndommens sommerferieminder. Men hvorfor er hans bøger blevet så populære?

Det, der er så kendetegnende ved Halfdan Rasmussens bøger, er ikke udelukkende hans hyldest til fantasien, men også måden han værner om omsorg, nærvær og menneskelighed. Om det blide og det vilde i os alle.

Det kommer blandt andet til udtryk i dette børnerim fra rim og remse-bogen Mariehønen Evigglad:

“Hvis du vil være blid og smuk / så skal du drikke morgendug / og spise aftenrøde / og drysse stjerner i dit hår / og gnide dine tynde lår / med måneskin og fløde.” Som fortsætter: “Men vil du være vild og varm / med hængerøv og kæmpebarm / og fuld af narrestreger, / så skal du kigge i et spejl / og elske alle dine fejl / og være som du plejer!”/ (‘Hvis du vil være blid’)

Halfdan Rasmussen. Mød manden bag den ikoniske ABC og mange flere uforglemmelige rim og remser
Illutration fra Halfdans ABC af Halfdan Rasmussen

Forfatteren, som blev født i 1915, skrev ud over sine berømte børnerim også digtsamlinger, rejsebøger, enkelte noveller til voksne og rigtig mange tekster til sange, der nu er en del af den danske sangskat for børn.

Det er for eksempel Halfdan Rasmussen, der har skrevet teksten til Den lille frække Frederik, Lille sky gik morgentur, Tyggegummikongen Bobbel, Godmorgen sol (til musik af vennen Benny Andersen), Hundred’ mus med haler på, Dyrene i Afrika og Jeg er en papegøje, hvoraf de sidste to er oversættelser af norske Thorbjørn Egner, hvis bøger Halfdan også oversatte.

Under 2. verdenskrig var Halfdan desuden en del af den danske modstandsbevægelse, hvor han skrev for illegale blade. Men i sidste ende var det de lyse og muntre tekster, han blev bredt kendt for. Som Halfdan selv udtrykte det i et digt:

Jeg skriver sjove digte. / Jeg skriver også triste. / De første læser andre folk. / Selv læser jeg de sidste./

Halfdan Rasmussen. Mød manden bag den ikoniske ABC og mange flere uforglemmelige rim og remser
Illustration fra Halfdans ABC af Halfdan Rasmussen

Halfdans ABC , med ikoniske illustrationer af Ib Spang Olsen, bliver betragtet som en alfabetklassiker såvel som et hovedværk i dansk litteratur og har siden 1970erne været at finde på utallige bogreoler over hele landet.

Ud over at give børn kendskab til alfabetet, lærer bogen dem også, hvor sjovt det er at lege med bogstaverne og sproget. De fleste kan nikke genkendende til rimene om Bennys brændende bukser, de hundrede høns i hønsegården og Kanonkongen Knold, hvor bogstaver, rim og illustrationer går op i en højere enhed.

Halfdan Rasmussen. Mød manden bag den ikoniske ABC og mange flere uforglemmelige rim og remser
Illustration fra Mariehønen Evigglad af Halfdan Rasmussen

På samme måde er Mariehønen Evigglad  (med undertitlen ‘Rim for børn og barnlige sjæle’) en klassisk titel, der også er rigt illustreret af Ib Spang Olsen og fyldt med skønne rim om to tykke damer, en børnehave hvor alle pigerne har englehår og selvfølgelig mariehønen, der går tur på et rabarberblad og forelsker sig i Søren Snegl.

Ved Halfdans begravelse i 2002, blev hans kiste desuden båret ud af kirken til lyden af 30 børn, der sang Mariehønen Evigglad.

Halfdan Rasmussen. Mød manden bag den ikoniske ABC og mange flere uforglemmelige rim og remser
Illustration fra Mariehønen Evigglad af Halfdan Rasmussen

Så hvad er det, der gør, at børnerimene i Mariehønen Evigglad og Halfdans ABC forbliver højtelskede generation efter generation? Måske er det kombinationen af vildskab og varme, de skønne billeder og de finurlige ord. Eller måske er det bare det helt unikke ved Halfdan, som er lige så smukt og sanseligt som morgendug og aftenrøde.


LÆS OGSÅ: Fem ting du måske ikke vidste om Halfdan Rasmussen

Halfdans Abc, Halfdan rasmussen, børnebog, abc, forlaget carlsen, carlsen, nostalgi

Den folkekære forfatter Halfdan Rasmussen og den ligeså folkekære tegner Ib Spang Olsens alfabet er en smuk bog, som er kendt og elsket af børn i mange generationer.

Det er en vaskeægte klassiker, som siden 1967 har lært danske børn (og voksne), hvor sjovt det er at lege med sproget.

Hvert bogstav har en finurlig remse, og tegningerne er søde og sjove.

Fra ca. 2 år.

Du kan købe Halfdans ABC online her eller i din nærmeste boghandel


Halfdan Rasmussen, Mariehønen Evigglad, børnebog, børnebøger, rim og remser, remser til børn, børnerim, børneremser

Folkekære Halfdan Rasmussen står også bag rim-bogen Mariehønen Evigglad, der ligesom Halfdans ABC er flot illustreret af Ib Spang Olsen.

Udover skønne rim og remser, der helt sikkert nok skal frembringe smil på læberne, er der også en medfølgende CD med 14 sange på.

Fra ca. 2 år.


Du kan købe Mariehønen Evigglad online eller i din nærmeste boghandel. 


Find et udvalg af Halfdan Rasmussens sange + mange flere i Carlsens store sangbog

Carlsens store sangbog, Carlsen

Både hos store og små skaber sang glæde og nærvær.

Derfor har Carlsen samlet 100 sange for hele familien. I Carlsens store sangbog finder I både godnatsange, julesange, fagtesange, gamle sange og nye sange. En bog der formår at binde alle generationerne sammen.

Carlsens store sangbog indeholder 100 børnesange med noder og becifringer. Den er fuld af fine illustrationer af Lea Letén hele vejen igennem.

Fra ca. 12 mdr.

Du kan købe Carlsens store sangbog online, eller i din nærmeste boghandel.Bøger er det bedste. Her på Bog.dk skriver jeg artikler om skønlitteratur for børn, unge og voksne, dykker ned i forfatterskaber og laver lister, der forhåbentlig kan inspirere dig til din næste store læseoplevelse.