Florence McLean True crime

Ondskabens psykologi: Florence McLean afslører seriemorderes hemmeligheder

Ondskabens psykologi, Florence McLean, true crime, seriemordere

Florence McLean er en dansk ekspert indenfor psykologisk profilering, criminal profiling og seriemordere. Hendes seneste bog, Ondskabens psykologi – Profiler af seriemordere, analyserer forbrydelser begået af seriemordere og ser på mordernes baggrund ved hjælp af criminal profiler-redskaber.


McLean stiller spørgsmålet om, hvad der gør et menneske til seriemorder, og tror ikke på, at der findes onde mennesker. Hun mener, at seriemorderne har begået onde handlinger, som gennemsyrer dem som personer, men at det er nødvendigt at se mennesket bag ondskaben for at kunne forstå, hvorfor de begår disse handlinger og for at forebygge dem.

LÆS OGSÅ: Florence McLean ved, hvad der gør mennesker til seriemordere

I sin første bog, Seriemorder – Mennesket bag monsteret, interviewede McLean 34 seriemordere og brugte denne unikke, empiriske viden som grundlag for bogen.

Florence McLean,  fotokreditering Thomas A Ondskabens psykologi
Florence McLean fotokreditering Thomas A Ondskabens psykologi

I Ondskabens psykologi gennemgår McLean konkrete cases, herunder The Backpacker Killer, The Eye Ball Killer, den kvindelige wrestler fra Mexico City, Dennis Rader (alias BTK – Bind, Torture, Kill) og den danske seriemorder Thor Nis Christiansen, også kendt som The Hitchhiker Slayer, og viser, hvordan hun bruger criminal profiler-redskaber til at analysere sagerne.

McLean håber, at hendes forskning og indsigt kan bidrage til at forhindre grusomme forbrydelser i fremtiden.

Ondskabens psykologi – Profiler af seriemordere udkommer den 10. maj.
Florence McLean: Ondskabens psykologi

Ondskabens psykologi: Florence McLean afslører seriemorderes hemmeligheder

Som Danmarks førende ekspert indenfor psykologisk profilering, ‘criminal profiling’ og seriemordere fortæller Florence McLean om nogle af de værste serieforbrydere fra hele verden. Hun forklarer, hvad profiling er, og gennemgår de værktøjer, en profiler benytter for at beskrive en gerningsmand. Det er f.eks. gerningsstedsanalyse, personligheds- og adfærdsanalyse og geografisk profilering. Hun fortæller også om, hvordan man arbejder med forskellige typer af ofre, og hvad de kan afsløre om en morder. 

Florence McLean interviewede i forbindelse med sit speciale 34 primært amerikanske seriemordere, og nogle af dem har hun kontakt med den dag i dag. Vi møder bl.a. Dennis Rader (alias BTK – Bind, Torture, Kill), som selv virker interesseret i at forstå, hvorfor han blev seriemorder. Han blev idømt ti gange livstid for lige så mange mord. Florence McLean stiller spørgsmålet, om vi gennem forskning i seriemordere kan blive bedre til at forebygge og dermed forhindre nogle af de mest grusomme forbrydelser.

Du kan købe Ondskabens psykologi i din nærmeste boghandel eller online fx hos Bog og idé.
Nysgerrig på mere? Læs med her, så kan du lære Florence McLean bedre at kende.