Krimi Fagbøger Hans Petter Hougen Historie Inspirationslister og guides True crime

True crime. 12 bøger om forbrydelser fra virkelighedens verden

True crime

True crime, som er nonfiktionens pendant til krimigenren, er populært som aldrig før. Dyk ned i 12 af de bedste bøger fra genren.


Langt hen ad vejen synes true crime og krimigenren at være to alen af et stykke. Der er dog en række vigtige forskelle, som alle tager udgangspunkt i det faktum, at true crime – i modsætning til krimigenren – er baseret på virkelige hændelser.

Netop fordi genren er baseret på virkelige hændelser, behøver historien ikke følge krimiens vanlige skabelon. I stedet kan handlingen gang på gang tage uforudsete drejninger. Ligeledes behøver forbryderen i true crime-fortællinger ikke have et åbenlyst motiv for at begå forbrydelsen. I stedet viser genren, at der i nogle mennesker findes rendyrket ondskab, som driver dem til at begå de mest forfærdelige forbrydelser. Sidst men ikke mindst behøver disse fortællinger ikke at være troværdige. Ligegyldigt hvor utrolig og usandsynlig en historie måtte synes, ændrer det ikke på, at der er tale om en virkelig historie.

Sager om drab og andre forbrydelser fra den virkelige verden er ofte nervepirrende og hårrejsende læsning, som langt overstiger, hvad selv den bedste krimiforfatter kunne forestille sig.

Nedenfor har vi samlet en række bøger, der dykker ned i nogle af de mest makabre mordgåder og andre utrolige kriminalsager fra virkelighedens verden.Florence McLean: Ondskabens psykologi

True crime. 12 bøger om forbrydelser fra virkelighedens verden

Som Danmarks førende ekspert indenfor psykologisk profilering, ‘criminal profiling’ og seriemordere fortæller Florence McLean om nogle af de værste serieforbrydere fra hele verden. Hun forklarer, hvad profiling er, og gennemgår de værktøjer, en profiler benytter for at beskrive en gerningsmand. Det er f.eks. gerningsstedsanalyse, personligheds- og adfærdsanalyse og geografisk profilering. Hun fortæller også om, hvordan man arbejder med forskellige typer af ofre, og hvad de kan afsløre om en morder. 

Florence McLean interviewede i forbindelse med sit speciale 34 primært amerikanske seriemordere, og nogle af dem har hun kontakt med den dag i dag. Vi møder bl.a. Dennis Rader (alias BTK – Bind, Torture, Kill), som selv virker interesseret i at forstå, hvorfor han blev seriemorder. Han blev idømt ti gange livstid for lige så mange mord. Florence McLean stiller spørgsmålet, om vi gennem forskning i seriemordere kan blive bedre til at forebygge og dermed forhindre nogle af de mest grusomme forbrydelser.

Du kan købe Ondskabens psykologi i din nærmeste boghandel eller online fx hos Bog og idé.

Du kan læse mere om Florence Mclean på hendes hjemmeside lige her.
Hans Petter Hougen: 117 måder at dø på

True crime. 12 bøger om forbrydelser fra virkelighedens verden

Gennem et langt liv som retsmediciner har Hans Petter Hougen set lidt af hvert – både indenfor naturlige og mindre naturlige måder at komme af dage på. I denne bog gennemgår han de drabsmetoder, der findes: Skud, kvælning, skarp vold eller stump vold. Dertil kommer mere sjældne, men også spektakulære måder som for eksempel gift, rovdyr og eksplosioner.

Gennem bogen kommer Hans Petter Hougen med eksempler fra sit arbejde på Retsmedicinsk Institut i København og fra sin oplæring i Miami. Han tager os med ud til findesteds- og gerningsstedsundersøgelser og svarer på spørgsmål som: Hvordan finder retsmedicineren frem til en dødsårsag? Hvordan kan retsmedicinerens konklusioner hjælpe politiets efterforskning? Kan et drab kamufleres som ulykke eller naturlige årsager, og hvordan afslører retsmedicineren det?

Du kan købe 117 måder at dø på online fx Gucca eller i din nærmeste boghandel.
Bent Hytholm Jensen: Djævlen ligger i detaljenSager fra en kriminalteknikers liv

True crime. 12 bøger om forbrydelser fra virkelighedens verden

Hvordan er det at finde den lille detalje, som fælder en drabsmand?

Hvordan er det at overse noget på et gerningssted, som kunne have været afgørende?

Hvordan er det at stå overfor talrige, uskyldige ofre efter branden på Scandinavian Star eller efter tsunamien i Thailand?

Bent Hytholm har gennem 32 år som kriminaltekniker været tættere på det mest modbydelige end de fleste. I bogen inviterer han læseren indenfor i en verden af gerningssteder, hvor det handler om at gennemsøge alle detaljer minutiøst for at finde de brikker, der skal til for at løse en forbrydelse. 

Du kan finde Djævlen ligger i detaljen som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek.
Torben Vigh: Mine 30 år som livvagt

True crime. 12 bøger om forbrydelser fra virkelighedens verden

Få et unikt indblik i Torben Vighs arbejde med personbeskyttelse – for politikere, Muhammed-kritikere og ikke mindst det danske kongehus. Bogen dykker ned i en periode, hvor måden at lave personbeskyttelse på ændrede sig i stor grad.

Torben Vigh tiltrådte i 1987 som livvagt i PET og blev der i 30 år. De sidste 30 år har budt på store forandringer i Danmark og verden omkring os.

Angrebet på World Trade Center, Muhammed-krisen og terrorangrebet ved Krudttønden og synagogen i 2015 har været centrale begivenheder for livvagtsstyrken.

Du kan købe Mine 30 år som livvagt online, eller i din lokale boghandler.Bent Isager-Nielsen: I lovens navn – Drab, dilemmaer og et liv i dansk politi

true crime, i lovens navn

Bent Isager-Nielsen svarer på danskernes mange spørgsmål om lov, orden og kriminalsager til foredrag og i ugebladet Ude og Hjemme. Denne bog rummer nogle af de bedste spørgsmål og Bent Isager-Nielsens svar under en række temaer, som han herefter uddyber. Bent Isager-Nielsen trækker på sine egne erfaringer som efterforsker, drabs- og Rejseholdschef samt politiinspektør og fortæller om sager, han har været med til at opklare, eller som han har fulgt fra sidelinjen helt op til i dag.

“Engang var det altid mig, der stillede spørgsmålene. Men jeg skal love for, at rollerne i dag er byttet rundt … Jeg tror, det hænger sammen med det basalt menneskelige i, at vi alle både frygter og fascineres af det menneskelige mørke. Men grundlæggende hersker der bare en dyb interesse for faget.”

Du kan købe I lovens navn online, fx hos Bog og Ide her, eller i din foretrukne boghandel.Lone Theils: Britiske seriemordere 2

True crime. 12 bøger om forbrydelser fra virkelighedens verden

Den danske journalist og forfatter Lone Theils har lige siden barnsben været fascineret af true crime og seriemordere. Hvorfor slår folk ihjel igen og igen? Skyldes det ren ondskab? Eller er der andre faktorer på spil? Disse spørgsmål forsøger forfatteren at finde svar på i denne anden bog i serien om britiske seriemordere, hvor hun tager fat på nogle af de mest gruopvækkende sager fra Storbritannien.

Lone Theils fortæller om den nekrofile seriemorder Dennis Nilsen, der blev opdaget ved en tilfældighed, om pædofile Robert Black, som begik sit livs fejl, da han kidnappede en politikonstabels datter samt om dødens doktor Harold Frederick Shipman, der kendes skyldig i 15 mord.

Du kan købe Britiske seriemordere 2 af Lone Theils fx hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.


Hans Petter Hougen og Sidsel Rogde: Med døden på arbejde

True crime. 12 bøger om forbrydelser fra virkelighedens verden

De to erfarne retsmedicinere Hans Petter Hougen og Sidsel Rogde beskriver ærligt deres mange år med døden på arbejde.

Gennem knap tre årtiers brevudveksling har de to kollegaer søgt hinandens råd og sommetider trøstende skuldre, når behovet opstod. Både sammen og alene har de oplevet vold og katastrofer, der overgår fantasien.

I bogen beskrives blandt andet terrorangrebet i 2011 på Oslo og Utøya, tsunamien i Thailand i 2004 og branden på Scandinavian Star i 1990 gennem deres fælles bearbejdning og beskrivelse af forløbene.

Du kan købe Med døden på arbejde online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

De to retsmedicinere Hans Petter Hougen og Sidsel Rogde fortæller i bogen Med døden på arbejde om de største sager fra deres karrierer. Heriblandt terrorangrebet på Utøya. Det kan du læse mere om i et uddrag fra bogen her.

Du kan også læse mere om Hans Petter Hougens arbejde i hans bog Udenfor skinner solen. Læs mere her.
Ove Pedersen & Stine Bolther: Kommissæren – Mit liv som efterforsker

True crime. 12 bøger om forbrydelser fra virkelighedens verden

Efter et langt liv som kriminalkommissær ser Ove Pedersen tilbage på nogle af sit professionelle livs største og mest grusomme sager.

Sagerne tæller blandt andet dobbeltdrabet på Femøren, mordet på rockerpræsidenten Makrel og sagen om pigen fra Kundby, der ville bombe sin skoleklasse i islams navn.

Gennem tre årtiers arbejde får man hele Ove Pedersens historie fra bunden af karrierestigen til chef for personfarlig kriminalitet i sin politikreds.

Du kan købe Kommissæren – Mit liv som efterforsker online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Hans Petter Hougen: Udenfor skinner solen

True crime. 12 bøger om forbrydelser fra virkelighedens verden

Hans Petter Hougens uddannede sig til retsmediciner i USA, hvor han fra start kom i berøring med mange skudofre og narkorelaterede dødsfald.

Siden har hans lange karriere bragt ham alverdens tragedier blandt andet det krigshærgede Balkan i 1999, et tsunami-ramt Thailand i 2004 og et smadret Gaza i 2014, som er noget af det værste, retsmedicineren har oplevet.

I bogen fortæller Hans Petter Hougen om sagerne og reflekterer samtidig over livets skyggesider, der har præget hans eget så meget.

Du kan købe Udenfor skinner solen hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.Kristian Corfixen: Sygeplejersken

True crime. 12 bøger om forbrydelser fra virkelighedens verden

Da en sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus en tidlig forårsmorgen i 2015 ringer til politiet med mistanke om, at hendes nære sygeplejerskekollega bevidst dræber patienter, bliver det startskuddet til en drabssag, som aldrig før er set i dansk retshistorie.

I denne dokumentariske beretning rekonstrueres den nattevagt, der i sidste ende førte til, at sygeplejersken blev idømt 12 års fængsel for flere drabsforsøg.

Her fremlægges hele politiets efterforskning, der giver nye indsigter, som ikke tidligere har været kendt af offentligheden, samt interviews med sagens nøglepersoner.

Netflix-serien Sygeplejersken er baseret på journalist Kristian Corfixens bestseller, der udkom i 2019 til fremragende anmeldelser. ”Et bemærkelsesværdigt stykke retshistorie,” skrev Jyllands-Posten i anmeldelsen og uddelte fem stjerner, mens Berlingske kaldte den ”medrivende og forbilledlig sober”.

Du kan købe Sygeplejersken online, eller i din nærmeste boghandel.Markil Gregersen & Tommy Heisz: Dødens årsag

Dødens årsag, Markil Gregersen, Tommy Heisz, true crime

Siden 1600-tallet har obduktioner spillet en nøglerolle i at opklare og afgøre drabssager, men samtidig kan obduktioner også give et sjældent indblik i danskeres liv og daglige udfordringer – altså de bagvedliggende årsager for, at mennesker vælger at begå den ultimative forbrydelse: at slå ihjel.

I Dødens årsag giver Markil Gregersen og Tommy Heisz, hhv. pensioneret statsobducent og professor i Retsmedicin, læseren 300 års true crime samlet i en fortælling. Det er historier om aftægtsdrab, giftmord og vold samt den fascinerende opfindsomhed, helt almindelige mennesker udviser, når det gælder om at slå ihjel.

Du kan købe Dødens årsag online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Bent Isager-Nielsen, Hans Petter Hougen & Stine Bolther: De 7 dødssynder

True crime. 12 bøger om forbrydelser fra virkelighedens verden

Forfatter Stine Bolther har sat de rutinerede herrer, retsmedicineren Hans Petter Hougen og efterforskeren Bent Isager-Nielsen, stævne i De 7 dødssynder til en række samtaler, om hvorfor ondskab findes i os alle.

Det er samtaler om, hvordan hovmod, griskhed, begær, misundelse, fråseri, vrede og dovenskab kan være med til at forklare, hvorfor mennesker begår de værste forbrydelser.

Bogen er samtidig et unikt indblik i, hvordan store sager herhjemme og i udlandet gribes an af folkene bag efterforskningsarbejdet.

Du kan købe De 7 dødssynder online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel.
true crime