#LRlæser2020 – Nye bøger der gør dig klogere

Vær med i Lindhardt og Ringhofs store læseudfordring #LRlæser2020. Månedens udfordring er ‘nye bøger der gør dig klogere’.

Vi har i 2020 en ambition om at læse minimum 12 bøger. Men ikke hvilke som helst. Hver måned byder vi nemlig på en ny læseudfordring, som vi deler med dig. I denne måned udfordrer vi dig til at læse en bog, der gør dig klogere – hvad end det er på noget, du allerede interesserer dig for, eller på et emne, du ikke vidste noget om i forvejen.

Er du i tvivl om, hvad du skal blive klogere på? Eller mangler du hjælp til at finde nye bøger der gør dig klogere? For at give inspiration har vi samlet en liste med nye bøger, vi selv er blevet klogere af at læse.

Du kan læse mere om, hvordan du kan være med i månedens udfordring her. Du kan også finde ud af, hvordan du nemt kan dele det med os på Facebook og Instagram – sådan når vi i mål sammen.

nye bøger der gør dig klogere, #LRLÆSER 2020

Den sære historie om Venus’ måne

Bliv klogere på: Naturvidenskaben og opdagelser, der har vendt op og ned på vores forestillinger om verden

Den sære historie om Venus' måne, Helge Kragh, naturvidenskab, videnskabens historie

I Den sære historie om Venus’ måne fortæller videnskabshistoriker Helge Kragh om nogle af de vigtigste opdagelser inden for fysik, kemi og astronomi.

Fælles for dem alle er, at de på et eller andet tidspunkt har været med til at skabe vores teorier om, hvordan verden hænger sammen.

Det er historien om berømte videnskabsmænd som Galileo, Newton, Darwin, Bohr og Einstein – og om en lang række videnskabelige fodfolk, som ingen husker i dag.

Du kan købe Den sære historie om Venus’ måne online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

LÆS OGSÅ: Helge Kragh om videnskabens historie: I 1600-tallet troede forskerne i fulde alvor, at de havde forstået alting


Afhopperne

Bliv klogere på: 2. verdenskrig og benhård overlevelse i totalitære regimer

Afhopperne, Jan Rocek, Jesper Clemmensen, Anden verdenskrig, 2. verdenskrig

Afhopperne er den sande historie om Jan Rocek og hans kone, svigermor og to små drenge, der hopper over rælingen på en østtysk færge i Gedser Havn den 24. juli 1960. Familiens gode venner gjorde senere det samme, og det markerer afslutningen på årtiers undertrykkelse af to jødiske familier i Østeuropa.

Familierne havde overlevet uhyrligheder, man næsten ikke kan forestille sig: Nazisternes udryddelseslejr Auschwitz og at blive fanget bag jerntæppet i et kommunistisk Prag. Springet ud i den danske havn var deres eneste mulighed for et bedre liv – og deres foretagende lykkedes kun, fordi heltemodige danskere forhindrede den østtyske færges mandskab i at stoppe familiernes flugt.

En storslået fortælling baseret på interviews med bl.a. Jan Rocek og grundig arkivresearch.

Du kan købe Afhopperne online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

LÆS OGSÅ: Afhopperne – om to familiers dramatiske flugt til Danmark. Smuglæs her


Jagten på sejr

Bliv klogere på: Triatleternes verden og jagten efter at præstere

#LRlæser2020 – Nye bøger der gør dig klogere

Jagten på sejr er til alle, der vil have indsigt i triatleternes verden med svømning, cykling og løb – og en inspirerende bog til alle, der arbejder med at skulle præstere igen og igen.

Helle Frederiksen var med VM-guld, OL-deltagelse og mange andre store internationale sejre på cv’et, én af verdens bedste kvindelige triatleterinden i mange år, inden hun stoppede som professionel i sommeren 2019.

I Jagten på sejr går hun tæt på livet som elitesportskvinde og fortæller ærligt og indsigtsfuldt om en karriere med kolossale op- og nedture på grund af styrt og skader. Det er en fortælling om aldrig at stikke af og give op, når tingene ikke går, som man ønsker, og i stedet stå ansigt-til-ansigt med problemerne – og blive en bedre udgave af sig selv på grund af netop det.

Du kan købe Jagten på sejr online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

LÆS OGSÅ: Stjernetriatlet Helle Frederiksen: Jeg har været så tæt på at kaste håndklædet i ringen


500 citater af Dronning Margrethe

Bliv klogere på: Danmarks dronning

#LRlæser2020 – Nye bøger der gør dig klogere

500 af de sjoveste og skarpeste citater fra taler, bøger og interviews – fra 1960’erne og frem til i dag. I anledning af dronning Margrethes 80-års fødselsdag har Jens Andersen opdateret og udbygget sin unikke samling af dronningecitater.

Dronning Margrethe er kendt for at have ordet i sin magt og for at kunne spidde enhver situation med en overraskende sproglig vending. Ikke bare i de hundredvis af nøje gennemarbejdede taler, hun har skrevet og holdt gennem 40 år, men også i mere uhøjtidelige interview- og samtalesituationer. Citaterne er samlet under emner, som indledes med abdikation og slutter med ånd.

Du kan købe 500 citater af Dronning Margrethe online, fx hos Bog&idé, eller hos din lokale boghandler.

LÆS OGSÅ: Jens Andersen har udvalgt 500 af Dronningens skarpeste og sjoveste citater


Barndom på landet

Bliv klogere på: Hvordan det var at vokse op på landet i efterkrigstidens Danmark

Barndom på landet, Helle Juhl,

Tag med til en tid, hvor hverken daginstitutioner eller forældreintra fandtes, og hvor børn levede et helt andet liv, end de gør i dag.

Journalist og forfatter Helle Juhl har interviewet ti repræsentanter fra de første efterkrigsgenerationer – fælles for dem alle er, at de er født og opvokset på landet. Med en kollage af anekdoter og fotografier tegner bogen et tidsbillede af, hvad det indebar at vokse op på landet efter krigen med alt hvad det indebar af roehakning, jordbærplukning, korporlig afstraffelse, høstballer, kælketure, en barndom med højt til himlen og meget andet.

Bogens medvirkende er Arne Rolighed, Nina Smith, Bente Scavenius, Johannes Værge, Connie Kruckow, Carsten Knudsen, Bodil Glistrup Thomsen, Erik Haldan, Bente Falk Svensson og Arne Jeppesen.

Du kan finde Barndom på landet som e-bog eller på dit nærmeste bibliotek.

LÆS OGSÅ: De voksede op efter krigen – med roehakning, spanskrør og smagen af den første banan


Dødens årsag

Bliv klogere på: True crime gennem 300 år af Danmarkshistorien

Dødens årsag, Markil Gregersen, Tommy Heisz, true crime

Siden 1600-tallet har obduktioner spillet en nøglerolle i at opklare og afgøre drabssager, men samtidig kan obduktioner også give et sjældent indblik i danskeres liv og daglige udfordringer – altså de bagvedliggende årsager for, at mennesker vælger at begå den ultimative forbrydelse: at slå ihjel.

I Dødens årsag giver Markil Gregersen og Tommy Heisz, hhv. pensioneret statsobducent og professor i Retsmedicin, læseren 300 års true crime samlet i en fortælling. Det er historier om aftægtsdrab, giftmord og vold samt den fascinerende opfindsomhed, helt almindelige mennesker udviser, når det gælder om at slå ihjel.

Du kan købe Dødens årsag online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

LÆS OGSÅ: Hvad kan døden sige om livet? Ikke så lidt viser det sig i Dødens årsag


Det er genialt, det der

Bliv klogere på: De største fodboldkampe, stadioner og stjerner

Det er genialt, det der De største kampe, stadioner og stjerner af Carsten Werge & Svend Gehrs & Flemming Toft, sportsbøger

Tre af landets bedste fodboldkommentatorer gennem sammenlagt mere end fem årtier tager os med til deres største oplevelser med fodbold.

I Det er genialt, det der fortæller Svend Gehrs, Flemming Toft og Carsten Werge om minderige kampe, om møderne med de største stjerner, og de tager os med bag kulisserne på de bedste og de værste stadioner.

De diskuterer også deres helt særlige fælles arbejde, udviklingen inden for både teknik og professionel fodbold, deres forberedelse og egen unikke stil – og fordele og ulemper ved at have en medkommentator!

Du kan købe Det er genialt, det der online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

LÆS OGSÅ: Huttelihut! Legenderne Flemming Toft, Carsten Werge og Svend Gehrs om, hvad det er, en god kommentator kan


Plant for honningbierne

Bliv klogere på: Honningbier og hvordan du kan hjælpe til at bevare biodiversiteten i Danmark

Plant for honningbierne, Sarah Wyndham Lewis, honningbier, honningbierne

Honningbierne medvirker til bestøvning af et meget stort antal vilde plantearter. Og vi har brug for mange flere bier i Danmark.

I Plant for honningbierne guider Sarah Wyndham Lewis til, hvordan man ganske enkelt kan være med til at bevare biodiversiteten – ligegyldigt om man har en altankasse, en tagterrasse eller en have på flere tusind kvadratmeter.

Bogen giver læseren viden om honningbier og hvorfor, vi skal passe bedre på dem. Samtidig giver den konkrete forslag til, hvordan vi kan gøre livet lettere for de små bestøvere.

Du kan finde bogen på dit lokale bibliotek.

LÆS OGSÅ: Plant for honningbierne og bevar biodiversiteten i Danmark


Præsidenter

Bliv klogere på: USA’s præsidenter – fra Washington til Trump

Præsidenter, amerikanske præsidenter, Rasmus Dahlberg, Philip Chr. Ulrich,

Den person, som sætter sig i stolen som USA’s præsident, har verdens vigtigste embede – og en utrolig magt. At varetage dette erhverv kræver derfor en stærk overbevisning og en urokkelig selvtillid, og særligt Donald Trumps tid som USA’s leder har understreget vigtigheden af en præsidents personlighed.

I bogen Præsidenter – fra Washington til Trump giver historikerne Rasmus Dahlberg og Philip Chr. Ulrich et dybdegående indblik i amerikansk politik og historie ved at stille skarpt på de første 44 mænd i Det Hvide Hus.

Du kan købe Præsidenter – fra Washington til Trump online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

LÆS OGSÅ: Test dig selv: Har du styr på USA’s præsidenter – fra Washington til Trump?


Limfjorden

Bliv klogere på: Det smukke jyske fjordlandskab

Limfjorden

Limfjorden er Jyllands enestående hjerte.

Et smukt og snørklet stræde, der strækker sig fra Thyborøn i vest til Hals i øst og forbinder to af Danmarks have, Vesterhavet og Kattegat.

Bogens skribenter og fotografer som Ghita Nørby og Lotte Kirkeby tager i ord og billeder læseren med fra de vindblæste bredninger nær Vesterhavet, gennem det betagende, bakkede istidslandskab med stille fjorde og vige, ø-perler og købstæder – til smeltediglen Aalborg, hvor gammel industri og arbejderklasse møder moderne turisme og storbystemning.

Du kan købe Limfjorden online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.

LÆS OGSÅ: Limfjorden: Giv et smukt stykke af Danmark i gave

Husk også at følge med på vores Facebook og Instagram, hvor vi opdaterer dig på vores næste læseudfordring!