Fagbøger

Om et år indsættes USA’s næste præsident. Dyk ned i landets dramatiske politiske historie med disse bøger

usa valg

Når amerikanerne går til valg, følger hele verden med. I denne artikel klæder vi dig på til den kommende valgkamp med nogle af de stærkeste bøger om amerikansk politik.

”Det amerikanske demokrati er i krise, og det kommende præsidentvalg er i sandhed et skæbnevalg, hvor udfaldet bliver både afgørende og historisk,” siger Anders Agner Pedersen, der er chefredaktør på Kongressen.com og forfatter til en række bøger om amerikansk politik.

Han er lige nu aktuel med Kampen om Det Hvide Hus, hvor han stiller skarpt på afgørende øjeblikke i USA’s valghistorie gennem de sidste 100 år –  fra radioens gennembrud som massemedie til Donald Trumps voldsomme forsøg på at omgøre sit nederlag.

Ifølge Anders Agner Pedersen er Trump årsagen til, at valget i år bliver særligt afgørende.

“Trump har sagt i interviews, at han vil være diktator første dag, når han vinder, og indsætte sine egne folk på centrale poster i statsadministrationen. Han har fortsat ikke anerkendt sit nederlag i 2020 og i stedet fået millioner af amerikanere til at tro på løgnen om valgsvindel,” forklarer han.

LÆS OGSÅ: 30 romaner til dig der elsker USA

Som altid kommer præsidentkandidaternes retoriske evner til at spille en stor rolle i valgkampen. Man skal nemlig have talegaverne i orden og være i stand til at levere overbevisende budskaber, hvis man vil have en chance for at nå Det Hvide Hus.

I Anders Agner Pedersens De største taler kan du læse om de vigtigste amerikanske præsidenttaler – og blandt andet få historien bag Ronald Reagans ikoniske sætning “Mr. Gorbatjov, tear down this wall!”

Fra ‘The Founding Fathers’ til i dag

Har du ikke helt styr på den amerikanske præsidentrække, kan du varme op til det kommende valg med Præsidenter af historikerne Rasmus Dahlberg og Philip Chr. Ulrich. De leverer i bogen et portræt af USA’s præsidenter fra ’The Founding Fathers’ og frem til i dag.  

I bogen gør de op med en række udbredte forestillinger om præsidenterne – for eksempel at Bill Clinton skulle have været en særligt succesfuld præsident.

”Når man snakker med danskere om amerikanske præsidenter, hører man ofte rosende toner om præsident Clinton, og indimellem ser man ham listet på danskeres lister over de all time bedste præsidenter. Men Præsident Clinton var velsignet af at sidde i Det Hvide Hus i en tid med globalt økonomisk opsving og relativ fred. 1990’erne var en periode, hvor den generelle verdenssituation betød, at hvis præsidenten holdt en nogenlunde stille hånd på rorpinden, så kunne han sejle ind med middelmådige resultater trods en fjendtlig Kongres, rigsretsag og borgerkrig på Balkan,” skriver Philip Chr. Ulrich.

Stærke portrætter

Vil du helt tæt på en af de mest ikoniske præsidenter i nyere tid, kan du samle Barack Obamas selvbiografi, Det forjættede land, op. Den anmelderroste bog er en dybt personlig fortælling om Obamas vej til magten og årene i Det Hvide Hus.

“Barack Obama sætter helt ny standard for politisk litteratur i sine erindringer, der bibringer fornyet tro på demokratiets kraft i en tid, hvor verden har brug for det,” skrev Politikens chefredaktør Christian Jensen og kvitterede med seks hjerter.

LÆS OGSÅ: 5 afgørende øjeblikke i Barack Obamas første præsidentperiode

Du kan også blive klogere på den dramatiske historie om Kennedy-familien, der blev forfulgt af ulykker; både præsident John F. Kennedy og hans lillebror, senator Robert F. Kennedy, blev myrdet i 1960’erne, mens en række andre familiemedlemmer døde alt for tidligt i tragiske uheld.

Indflydelsesrige førstedamer

Det er ikke kun præsidenterne, der har været definerende for USA’s historie. Også landets førstedamer har sat deres tydelige præg på præsidentperioderne. I Førstedamer dykker journalisterne Kirstine Biltoft-Knudsen og Agnete Wismer ned i den ofte oversete rolle, præsidentfruerne har spillet.  

“Da vi researchede og læste op på historien, blev vi selv overraskede over, hvor stor indflydelse førstedamerne har haft; ikke kun på præsidentskabet men også på hele det amerikanske samfund,” fortæller Kirstine Biltoft-Knudsen.

”Et eksempel er Eleanor Roosevelt, som var præsidentfrue fra 1933 til 1945. Hun rejste rundt som sin mands, den delvist lammede Franklin D. Roosevelts, forlængede politiske arm og besøgte blandt andet soldaterne under Anden Verdenskrig. Hun var dybt engageret i kvindesagen, i sortes rettigheder og i Franklin D. Roosevelts reformprogram New Deal, som skulle bringe USA ud af den økonomiske krise.”

Der er altså nok at gå i gang med, hvis du slet ikke kan vente på efterårets amerikanske valgkamp.


Dyk ned i de bedste bøger om amerikansk politik:

Kampen om Det Hvide Hus

Om et år indsættes USA’s næste præsident. Dyk ned i landets dramatiske politiske historie med disse bøger

Når amerikanerne vælger deres præsident, følger hele verden med. For det har global betydning, hvem der ender med at vinde den politiske post over dem alle. Kampen om det hvide hus stiller skarpt på afgørende øjeblikke i kampen om magten i USA gennem de sidste 100 år – fra radioens gennembrud som massemedie og politisk virkemiddel til Donald Trumps voldsomme forsøg på at omgøre sit nederlag. Det er politisk historieskrivning fyldt med spændende og væsentlige fortællinger – blandt andet om, hvordan et fravalg af makeup kostede Richard Nixon dyrt i en tv-debat mod John F. Kennedy. Eller om Theodore Roosevelt, der overlevede et skudattentat, fordi han havde en tyk tale i inderlommen. Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com og en af landets mest benyttede USA-analytikere i både radio og tv. Han har dækket flere præsidentvalg fra nærmeste hold og formidler med sans for fascination, dramatik og afgørende detaljer, men også med et analytisk blik bag kulisserne i den største politiske manege. Bogen viser den mere kyniske side af politik, hvor simple budskaber, effektive strategier og bissetricks spiller rolle.

Du kan købe Kampen om det hvide hus fx. hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.


De største taler

Om et år indsættes USA’s næste præsident. Dyk ned i landets dramatiske politiske historie med disse bøger

Når den amerikanske præsident gennem tiden er gået på talerstolen med ekstra vigtige beskeder og budskaber til både den amerikanske befolkning og mennesker over hele verden, er der blevet lyttet særligt godt efter.

For præsidentens ord kan ændre verden og svinge historien i en ny retning. Kennedy talte om Peace in our time under Den Kolde Krig, Reagan bad Gorbatjov om at tear down this wall for at ende selvsamme krig – og Obama sang Amazing Grace for at forene et race-splittet Amerika.

Men hvad er egentlig historien bag præsidenternes allervigtigste taler? Og hvordan blev de til? I denne bog går USA-ekspert Anders Agner Pedersen tæt på syv af de vigtigste præsidenter i nyere tid og fortæller om én bestemt tale i deres tid som præsident.

Du kan købe De største taler online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Præsidenter

Præsidenter, amerikanske præsidenter, Rasmus Dahlberg, Philip Chr. Ulrich,

Den person, som sætter sig i stolen som USA’s præsident, har verdens vigtigste embede – og en utrolig magt. At varetage dette erhverv kræver derfor en stærk overbevisning og en urokkelig selvtillid, og særligt Donald Trumps tid som USA’s leder har understreget vigtigheden af en præsidents personlighed.

I bogen Præsidenter – fra Washington til Trump giver historikerne Rasmus Dahlberg og Philip Chr. Ulrich et dybdegående indblik i amerikansk politik og historie ved at stille skarpt på de første 44 mænd i Det Hvide Hus.

Du kan købe Præsidenter – fra Washington til Trump online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Et forjættet land

Et forjættet land, Barack Obama, Obama,

♥♥♥♥♥♥ “Sætter helt ny standard for politisk litteratur” Politiken
★★★★★ “Et must read for alle, der interesserer sig for USA”
Berlingske
★★★★★ – Altinget
★★★★★ – Kristeligt Dagblad

Barack Obama fortæller i Et forjættet land den utrolige historie om en ung, søgende mand, der ender som leder af den frie verden.

Det er en hudløst ærlig beretning om Barack Obamas politiske dannelse og om de største milepæle i den første periode af hans historiske præsidentskab – en periode præget af dramatiske forandringer og turbulens.

Obama reflekterer over præsidentembedet og giver en enestående og tankevækkende analyse af både betydningen af og begrænsningerne i en præsidents magt – såvel som indblik i den dynamik, der er i amerikansk politik og i internationalt diplomati.

Samtidig beskriver han den svære balancegang, der er, når man som sort amerikaner stiller op til et offentligt embede. Om de moralske overvejelser, man har, når der skal tages beslutninger, der involverer de højeste risici. Han fortæller om de kræfter, der modarbejdede ham både hjemme og i udlandet, han er åben omkring, hvordan det at bo i Det Hvide Hus påvirkede hans hustru og døtre, og modig nok til at afsløre skuffelser og tvivl på egne evner.

Et forjættet land er det første af to bind.

Du kan købe Et forjættet land online, fx på Gucca, eller i din nærmeste boghandel.


Kennedy – Historien om USA’s største politiske dynasti

Kennedy, historien om usas største politiske dynasti, anders agner pedersen

Selvom mange har hørt om Kennedy-familien, er det de færreste, som kender den samlede historiske familiens unikke plads i amerikansk historie. Ingen anden amerikansk familie har fascineret folk over hele verden som Kennedyerne.

Dynastiet har i over 100 år leveret nogle af de største koryfæer som præsident John F. Kennedy og hans hustru Jackie. Anders Agner Pedersen, en af Danmarks dygtigste USA-formidlere, samler for første gang på dansk historien om den magtfulde familie, fra dynastiets begyndelse og frem til 2021.

Det er en fortælling om en jagt på magt, om kæmpe succeser og enorme nedture, om de tragiske dødsfald og om familiens mange hemmeligheder.

Køb Kennedy – historien om USA’s største politiske dynasti online, eller i din nærmeste boghandel.


Trump bag facaden

Trump bag facaden, Donald Trump, Michael Kranish, March Fisher, præsident, amerikansk præsident

Der gik kun ganske kort tid, før Donald Trump som nyvalgt præsident udstedte dekreter, der rystede politikere og medier i deres grundvold. I dag har verden vænnet sig til, at indehaveren af klodens mægtigste embede har en anderledes og ofte mere kontroversiel tilgang til jobbet end hans forgængere, men ikke desto mindre formår Donald Trump gang på gang at chokere sine modstandere og henrykke sine tilhængere.

Men hvad er historien om USA’s 45. præsident egentlig? Trump bag facaden er den en dybdegående beskrivelse af Donald Trumps liv frem til den tirsdag i november, hvor han mod al forventning vandt det amerikanske valg.

Bogen er baseret på research af tyve journalister, to faktatjekkere og tre redaktører fra Washington Post.

Du kan købe Trump bag facaden online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Førstedamer

Om et år indsættes USA’s næste præsident. Dyk ned i landets dramatiske politiske historie med disse bøger

En fascinerende fortælling om kvinderne i Det Hvide Hus. De har fulgt amerikanske præsidenter gennem opsving, omvæltninger, krige, kriser og beslutninger, der har skabt forandringer kloden rundt. Men hvad ville lederne af den frie verden egentlig være uden deres bedre halvdel?

Bogen giver et interessant indblik i rollen som præsidentfrue, der har eksisteret siden USAs første nationale valg i 1789. Førstedamerne har altid været nødvendige, når mænd kæmpede for at vinde og beholde magten i Guds eget land. Med tiden har titlen som førstedame fået en langt større betydning i det politiske spil omkring præsidenten og ikke mindst for popularitetsmålingerne. 

Efter et spændende historisk overblik kommer man i dybden med 10 udvalgte førstedamer, der på hver deres måde har været fremtrædende eller opsigtsvækkende.

Du kan købe Førstedamer online fx hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.


Min historie

Michelle Obama, Min historie, biografi

Michelle Obama var USA’s første afroamerikanske førstedame og er i dag rollemodel for kvinder og piger verden over.

Min historie fortæller Michelle Obama varmt og åbenhjertigt om sit liv.

Det er både fortællinger om tiden i Det Hvide Hus, hvor hun og manden Barack Obama skrev sig ind i historien som det første afroamerikanske præsidentpar nogensinde, men det er også fortællinger fra hendes liv før og efter årene på verdens mest berømte adresse.

Du kan købe Min historie online, fx hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.