Biografier

5 afgørende øjeblikke i Barack Obamas første præsidentperiode

5 afgørende øjeblikke i Barack Obamas første præsidentperiode

I erindringerne Et forjættet land giver den tidligere amerikanske præsident Barack Obama et unikt indblik i sin tid på posten. Vi har her samlet fem afgørende øjeblikke fra Obamas første fire år som præsident.


At være præsident for USA – et utrolig mangfoldigt land som samtidigt er en global supermagt – er ikke noget nemt job. Barack Obama fortæller ærligt og åbenhjertigt om de op- og nedture, han mødte som præsident i den nye bog Et forjættet land.

Vi har samlet fem afgørende øjeblikke fra Barack Obamas første præsidentperiode her.1. Da Barack Obama tiltrådte embedet som USA’s 44. præsident

Barack Obama, Et forjættet land, Obama
Foto: Pete Souza/Det Hvide Hus

Den 20. januar 2009 blev Barack Obama indsat som USA’s 44. præsident efter at have vundet over republikaneren John McCain og fået det hidtil største antal stemmer nogensinde ved et præsidentvalg (nu overgået af både Joe Biden og Donald Trump ved præsidentvalget 2020).

Obama er USA’s første sorte præsident, og han bestred posten fra 2009-2013 og igen fra 2013-2017.

LÆS OGSÅ: Da Michelle mødte Barack. Eksklusivt uddrag fra Min historie af Michelle Obama

Det var ikke en opgave, som Obama tog let på. I Et forjættet land beskriver han ovenstående billede således: “Et hav af amerikanere. Når deres flag viftede i solen, lignede det bølger på et hav. Jeg lovede mig selv, at jeg ville gøre mit allerbedste for dem.”

2. Beslutningen om at sende flere amerikanske tropper til Afghanistan

5 afgørende øjeblikke i Barack Obamas første præsidentperiode
Foto: Pete Souza/Det Hvide Hus

Her ses præsident Obama hilse på amerikanske tropper på Bagram Air Base i Afghanistan den 28. marts 2010.

I et forsøg på at bekæmpe den sprængfarlige situation i Afghanistan, hvor den afghanske regering var i fare for at kollapse til fordel for et talebansk styre, besluttede Obama at sende flere amerikanske soldater til landet i 2009. Ifølge ham selv var beslutningen om at sende flere unge mennesker i krig en af de hårdeste, han skulle tage som præsident.

3. Vedtagelsen af sundhedsreformen Affordable Care Act

Barack Obama, Obama, Et forjættet land, Affordable Care Act
Foto: Pete Souza/Det Hvide Hus

Den 21. marts 2010 blev sundhedsreformen Affordable Care Act – i folkemunde kendt som Obamacare – vedtaget. Her ses præsident Obama sammen med vicepræsident Joe Biden og andre ledende medarbejdere i Rooseveltværelset, da reformen bliver vedtaget i Repræsentanternes Hus.

LÆS OGSÅ: 5 afgørende øjeblikke i Michelle Obamas liv

For Barack Obama var sundhedsreformen ikke blot en politisk sejr, det var også en personlig sejr: “Jeg tænkte på min mor, som døde af kræft, og på alle de amerikanere i samme situation, der havde ventet på en reform så længe.”

4. Beslutningen om at trække amerikanske tropper ud af Irak

Barack Obama, Obama, Et forjættet land
Foto: Pete Souza/Det Hvide Hus

Her ses Barack Obama ved sit skrivebord den 31. august 2010, kort før han bekendtgjorde, at kamphandlingerne i Irak skulle ophøre. Han sidder ved samme skrivebord, hvor præsident Bush i sin tid bekendtgjorde, at de amerikanske tropper skulle i krig.

Hele vejen igennem havde det været Obamas hensigt at ende krigen i Irak: “Det var længe undervejs, men jeg holdt mit løfte.”

5. Militæroperationen mod Osama bin Laden

5 afgørende øjeblikke i Barack Obamas første præsidentperiode
Foto: Pete Souza/Det Hvide Hus

Siden december 2001 havde det været et mysterium, hvor Osama bin Laden, som blandt andet stod bag angrebene på World Trade Center den 11. september 2001, helt præcis befandt sig.

Så da amerikanerne fik nys om en lokation, hvor Osama bin Laden mentes at være, gav præsident Obama grønt lys til en militæroperation dybt inde i Pakistan den 1. maj 2011.

LÆS OGSÅ: Yes we can! Eksklusivt uddrag fra Barack Obamas erindringer Et forjættet land

Her ses Obama sammen med det nationale sikkerhedsteam, som så operationen udfolde sig i realtid. En operation der endte med “enemy killed in action”.Barack Obama: Et forjættet land

Et forjættet land, Barack Obama, Obama,

♥♥♥♥♥♥ “Sætter helt ny standard for politisk litteratur” Politiken
★★★★★ “Et must read for alle, der interesserer sig for USA”
Berlingske
★★★★★ – Altinget
★★★★★ – Kristeligt Dagblad

Barack Obama fortæller i Et forjættet land den utrolige historie om en ung, søgende mand, der ender som leder af den frie verden.

Det er en hudløst ærlig beretning om Barack Obamas politiske dannelse og om de største milepæle i den første periode af hans historiske præsidentskab – en periode præget af dramatiske forandringer og turbulens.

Obama reflekterer over præsidentembedet og giver en enestående og tankevækkende analyse af både betydningen af og begrænsningerne i en præsidents magt – såvel som indblik i den dynamik, der er i amerikansk politik og i internationalt diplomati.

Samtidig beskriver han den svære balancegang, der er, når man som sort amerikaner stiller op til et offentligt embede. Om de moralske overvejelser, man har, når der skal tages beslutninger, der involverer de højeste risici. Han fortæller om de kræfter, der modarbejdede ham både hjemme og i udlandet, han er åben omkring, hvordan det at bo i Det Hvide Hus påvirkede hans hustru og døtre, og modig nok til at afsløre skuffelser og tvivl på egne evner.

Et forjættet land er det første af to bind.

Du kan købe Et forjættet land online, fx på Gucca, eller i din nærmeste boghandel.


Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.