Fagbøger Bestsellere Biografier Bøger om sport Digtsamlinger Inspirationslister og guides Obama

Ægte rollemodeller: 7 bøger med kendte, du kan se op til

Vi elsker at læse om fascinerende personligheder, der har bedrevet noget, vi læsere kan lade os inspirere af. Hvad enten det er deres iværksætteri, deres sårbarhed, deres kreativitet, deres succes eller deres ærlighed. Der er masser af bøger om betagende rollemodeller, og vi har samlet en liste med syv af dem.


rollemodelMichelle Obama: Min historie

Min historie er en usædvanlig personlig beretning fra en kvinde med sjæl og substans, der utrætteligt har overgået alle forventninger – og hvis historie inspirerer andre til at gøre det samme.

Michelle Obama er en af vor tids mest ikoniske og spændende kvinder. Som USA‘s førstedame – og den første afroamerikanske af slagsen – var hun med til at skabe det mest imødekommende og rummelige Hvide Hus i historien, samtidig med at hun etablerede sig som en stærk fortaler for kvinder og piger i USA og rundt omkring i verden.

Hun har været med til på afgørende vis at ændre den måde, familier stræber efter et sundere og mere aktivt liv, og hun stod ved sin mands side, da han førte Amerika gennem nogle af de mest dramatiske øjeblikke.

Find Min historie her eller hos din foretrukne boghandel.

LÆS OGSÅ: Da Michelle mødte Barack. Eksklusivt uddrag fra Min historie af Michelle Obama


RollemodelSofie Linde: Fårking gravid

Hun er bundærlig, hamrende humoristisk og filtrerer ikke i virkeligheden, når hun deler ud af sig selv på de sociale medier.

Skal man kunne lide at være gravid? Det ser sådan ud, når man konsulterer de fleste bøger, blogs og foredrag om den søde ventetid. Men hvad gør man så, når man virkelig hader det?

Det skriver en af Danmarks mest populære tv-værter Sofie Linde åbent og ikke mindst humoristisk om i Fårking gravid – en fremmed flytter ind.

Bogen er blevet til ud fra Sofie Lindes ærlige, lattervækkende og nogle gange tåkrummende pinlige dagbogsnotater fra et liv med stor mave.

Fårking gravid er en sjov fortælling om at glæde sig til at blive mor, men at hade den graviditet, der følger med – og at turde sige det højt. Bogen er gennemillustreret med Sofie Lindes egne, sjove billeder fra Instagram fra sin graviditet.

Find Fårking gravid her eller hos din foretrukne boghandel.

LÆS OGSÅ: Sofie Linde: Jeg vejede næsten 0,1 ton…! Smuglæs i ‘Fårking gravid’


Puk Elgård: Se mor, jeg danser

Puk Elgård fortæller historien om at komme til verden som ‘erstatningsbarn’, om at kæmpe med angst og om den livsvigtige beslutning om at bryde tavsheden.

Da Puk Elgårds forældre mistede deres syvårige datter Pia var lægernes eneste råd: “Få et andet barn med det samme.” Lige efter begravelsen blev Puk undfanget.

Selvom Puk kun var seks år, da hun opdagede sandheden om sin søster, forstod hun langsomt familiens tab og påtog sig opgaven at forsøge at holde forældrene på fode.

Men hendes opvækst var præget af forældrenes store sorg og deres forbrug af alkohol og piller, af farens ludomani og morens skrøbelige psyke – og den tavshed, sorgen havde lagt over familien.

Puk Elgård har gennem hele sit liv været fast besluttet på at være en mønsterbryder. På en rejse til New Mexico får hun muligheden for at gennemgå nogle ældgamle og hemmelighedsfulde indianerritualer. Under trommedans og fuldmåne kommer minderne krybende frem, og pludselig er hun tættere på tragedien end nogensinde før.

Se mor, jeg danser udkommer den 16. januar. Den kan forudbestilles her.


William Kvist: Jagten på frihed

KendteJagten på frihed er William Kvists åbenhjertige beretning om livet på fodboldens førsteklasse på godt og ondt.

Selv om han er en af de mest rutinerede på det danske landshold, har spillet i både Bundesligaen og Premier League og i dag er anfører i FCK, har han undervejs mange gange overvejet, om han overhovedet passede ind i en verden med store lønninger, koleriske trænere, dyre spilleragenter og machokulturer.

I bogen tager han læseren med ind i sin verden og deler ud af opskriften på, hvordan han har arbejdet med at optimere sig selv – både som fodboldspiller og menneske -når han skulle finde sin plads i den store fodboldmaskine.

Samtidig inviterer han ind i en ellers lukket verden og fortæller ærligt om store nedture og tvivl, beretter om vigtige sejre og mødet med nogle af verdens bedste fodboldspillere.

Find Vejen til frihed her eller i din fortrukne boghandel.

LÆS OGSÅ: William Kvist og jagten på det sidste punktum


Lone Krogsholm: Dristig som en mand

Op gennem 1800-tallet, hvor kvinder primært var henvist til hjemmet, kødgryderne og børnepasningen, gik Renna Hauch (1811-1896) den modsatte vej og blev en af landets første, markante kvindesags-forkæmpere.

Hun udfordrede den almene holdning i samfundet til, hvad mænd kunne, og hvad kvinder ikke kunne – og overtrådte gerne normerne.

Hun svømmede i den lokale skovsø, droppede krinolinen, der holdt nederdelen ude, lod sine unge døtre spadsere alene i skoven med unge mænd og var frisindet i forhold til børneopdragelse, seksualitet og identitet.

Dristig som en mand – som hendes ægtefælle, digteren Carsten Hauch beskrev hende i et digt – er fortællingen om en kvinde, der ikke lod nøje med den rolle, der var hende givet og i stedet kæmpede for noget mere og bedre.

Dristig som en mand er en historisk biografi, der sætter nogle af nutidens emner om ligestilling, kvindeoprør og identitet i et nyt lys med fortællingen om en kvinde, der på alle måder var forud for sin tid og lod sig opsluge af det moderne gennembrud og dets muligheder.

Dristig som en mand købes her.


Jesper Nøddesbo: YES MAN

KendteYES MAN er Jesper Nøddesbos ærlige og nærværende historie om at skabe plads til sig selv i international tophåndbold, når man samtidig slås med en grundlæggende usikkerhed og tvivl på sig selv.

YES MAN diskuterer den macho-kultur, som elitesporten er præget af, og sætter ord på, hvad der foregår bag facaden. Bogen viser, hvordan Nøddesbo gør op med sin egen lyst til at please og behage og i stedet via bevidste valg blandet med coaching og individuel samtale kæmper sig tilbage til toppen af hierarkiet i FC Barcelona, hvor han ellers var blevet fyret og bedt om ikke at møde op igen.

Find YES MAN her eller hos din foretrukne boghandel.


Anne Nørkjær Bang: Modeskaber

Op gennem 60’erne og 70’erne satte især én kvinde sit præg på dansk mode og livsstil for en hel generation: Margit Brandt.

Modeskaber fortæller den utrolige historie om den skrædderuddannede danske kvinde, der kom i lære hos Pierre Balmain og Louis Fraud i Paris og vendte hjem og skabte et designimperium i eget navn, som revolutionerede den danske modeverden.

Hun designede alt fra avanceret modetøj og pelse til undertøj, ure og briller, og sammen med sin mand, Erik Brandt, tog hun mærket ud i verden og solgte tøj i London, Paris, Barcelona, Tokyo og New York.

Margit Brandt blev hyldet som en af de mest anerkendte modeskabere i verden på det tidspunkt. Og ægteparret Brandt levede et celebert jetset-liv, ikke mindst i miljøet omkring den berømte New York-klub Studio 54, hvor de hang ud med berømtheder som Andy Warhol, Mick Jagger og Jack Nicholson.

Margit Brandt døde i 2011, og det er første gang, at der kommer en bog om hendes virke. Modeskaber, der er rigt illustreret, er blevet til gennem interviews med familie, venner, forretningsforbindelser og eksperter.

Find Modeskaber her eller i din foretrukne boghandel.

LÆS OGSÅ: Første biografi om dansk modeikon: Hendes historie handler om os alle