Bogen samler tankerne

“Et bibliotek i verdens allerældste lillebitte bindingsværkshus” – forlagsdirektør Cliff Hansen

"Et bibliotek i verdens allerældste lillebitte bindingsværkshus" - forlagsdirektør Cliff Hansen

BOGEN SAMLER TANKERNE

Hvorfor læser du? Hvad er dit første minde om læsning? Og dit bedste?

Lindhardt og Ringhof slår et slag for læsning. Under overskriften BOGEN SAMLER TANKERNE har vi bedt en lang række mennesker med et forhold til bøger fortælle om, hvad læselyst og læseglæde betyder for dem.

Læs med – og vær med i samtalen om, hvad læsning betyder for dig, for os og for vores samfund.


Af Cliff Hansen, direktør for Danmarks største undervisningsforlag, Alinea

Jeg læser for at blive klogere. Klogere på mig selv, klogere på andre mennesker, klogere på den verden, vi er del af. Og så læser jeg for at blive klogere på en masse meget, meget mindre ting: Hvordan en dims mon virker, hvad et regnskab fortæller, hvilken film, vi skal se. Og selvfølgelig for at blive underholdt imens.

Allerbedst er det, når jeg glemmer tiden og forsvinder ind i en historie, som får mig til at tænke i retninger, jeg aldrig selv var nået til. Historier som tør tage fat om de allerstørste etiske og moralske problemer, og som ikke kommer med svar, men som tager dem op, vender og drejer dem og tvinger til overvejelse og forståelse. Og nogle gange til valg.

Sådan blev jeg en læser

Min første klare erindring om mig selv som læser må være fra 3. eller måske 4. klasse. Jeg husker helt tydeligt, hvordan jeg opdagede skolebiblioteket som en kæmpemæssig skattekiste med hyldevis af bøger om dyr, om planter, om planeter og mærkelige sten. Inspirationen til at tage dem ned fra hylderne, husker jeg som spontan, men i eftertanken ved jeg godt, at den er kommet af ugentlige besøg på Køge børnebibliotek – der lå i verdens allerældste lillebitte bindingsværkshus, og som mine forældre tog mine søskende og mig med ned på en gang om ugen. I hvert fald om vinteren. Og af en vildt dygtig dansklærer som syntes, det gik noget trægt med Lille-Hansen, men som troede på projektet og blev ved. Bøger var dyre og ikke på tilbud i supermarkederne, så de kom mest fra bibliotekerne. Kommunens og skolens.

Alle børn skal knække læsekoden

Som direktør for Alinea har læsning også en helt anden dimension for mig. På Alinea udgiver vi læremidler til alle fag – og alle fag er vigtige hver for sig. Men uden at knække læsekoden, bliver det ikke for alvor til noget i nogen af fagene.

Læsning har derfor en helt særlig vigtig plads hos os på forlaget og netop til skolestart i år lancerer vi et nyt dansksystem, Molevitten, som har et særligt fokus på litteraturdelen af læseindlæringen. Selvfølgelig skal børn lære bogstaverne, deres lyde etc. Men læsning læres også ved at læse og lytte til tekster, som er skrevet i øjenhøjde med børnene og deres hverdag. Sådanne tekster får de for fulde gardiner i Molevitten.  

Det er så vigtigt, at vi voksne læser med børnene. Både i skolen og derhjemme. At vi inspirerer dem til at læse – og læser højt for dem.

Alt kan læses højt: Fra boligannoncer til Steinbeck

Sidst jeg selv læste højt for nogen, var den anden dag, da jeg igen faldt over en af de der helt tosset formulerede boligannoncer, hvor man fornemmer intentionen, men udfordres af de forholdsvis tilfældigt sammensatte ord. Det var for min hustru.

Sidst jeg læste sådan rigtigt højt, var også for hende. For et par somre siden var vi i Monterey. Jeg kom selvfølgelig til at tænke på Steinbecks Cannery Row fra for tusind år siden og fandt den i et antikvariat. Og læste store passager op; den er smuk og rørende og helt fantastisk godt skrevet. Og så meget værd at dele. 


LÆS MERE OM BOGEN SAMLER TANKERNE HER

"Et bibliotek i verdens allerældste lillebitte bindingsværkshus" - forlagsdirektør Cliff Hansen