Bogen samler tankerne Ole Sønnichsen

“Fordybelse, fællesskab og fortælling bliver fremtidens guld” – Ole Sønnichsen

Ole Sønnichsen, Bogen samler tankerne, læsning, læsekampagne

BOGEN SAMLER TANKERNE

Hvorfor læser du? Hvad er dit første minde om læsning? Og dit bedste?

Lindhardt og Ringhof slår et slag for læsning. Under overskriften BOGEN SAMLER TANKERNE har vi bedt en lang række mennesker med et forhold til bøger fortælle om, hvad læselyst og læseglæde betyder for dem.

Læs med – og vær med i samtalen om, hvad læsning betyder for dig, for os og for vores samfund.


Af Ole Sønnichsen, forfatter og forlagschef i Storyhouse

Min morfar var landmand i Sønderjylland.

Når han havde knoklet i marken, fodret dyrene og spist sin aftensmad, satte han sig i en stor øreklapstol i den lille aftægtsbolig og hvilede ud. Ved siden af stolen stod en middelstor sportstaske af imiteret læder fyldt med bøger. Den brugte han og min mormor til at fragte bøger frem og tilbage fra det lokale bibliotek, så der altid var nye fortællinger til rådighed. Og når aftenmørket så faldt på, forsvandt min morfar for en stund ud af virkeligheden og ind i bøgerne.

Det er mit første minde om fortællingens magi, den der fornemmelse af at der var noget anderledes og dragende nede i den taske, noget der kunne tryllebinde.

Den første bog, jeg selv husker at have læst, var en letlæselig udgave af Onkel Toms Hytte, og jeg lå på skibsbriksen i børneværelset i Nordborg på Als og græd over den grusomme skæbne, der overgik Tom og hans familie.

Min læselyst blev understøttet på det lokale bibliotek, hvor dygtige og oprigtigt nysgerrige bibliotekarer var en gave til en sulten læser. De guidede kyndigt og hjalp mig med tiden over mod de høje, lange reoler i voksenbiblioteket, hvor de helt store fortællinger ventede.

Min mor kæmpede i de år med alvorlig sygdom og måtte slippe livet, da jeg var 11 år gammel. I de år blev bøgerne og biblioteket en flugt fra virkeligheden. Her kunne jeg glemme bekymringer og sorger og rejse frit i tid og sted, drømme mig til andre steder og til andres liv og bare lade mig opsluge af den gode historie.

Paradoksalt nok kom jeg selv til at leve af at skrive om netop den virkelighed, jeg gerne ville væk fra. Jeg blev journalist og senere forfatter og har skrevet både biografier og historiske værker. Men også de repræsenterer et alternaiv til ens eget liv, hvad enten de inspirerer, chokerer, provokerer eller bare gør én klogere.

For mig er bogen derfor stadig en kærkommen flugt fra virkeligheden, og der findes ikke noget mere fantastisk end at lade sig opsluge af side efter side, mens minutter bliver til timer, og man bare lader virkeligheden køre videre uden at blande sig i den.

I en tid, hvor alting går hurtigere og hurtigere, hvor digitaliseringen buldrer derudad, hvor real news slås med fake news, og hvor det handler om at være på og skille sig ud konstant, bliver fordybelse, fællesskab og fortælling fremtidens guld. Det bliver det, vi drømmer om, det vi higer efter – og det vi forkæler os selv med, når vi har tid. Og det er lige præcis det, bogen tilbyder.

God læselyst!


LÆS MERE OM BOGEN SAMLER TANKERNE HER

"Fordybelse, fællesskab og fortælling bliver fremtidens guld" - Ole Sønnichsen