Biografier Blandede bøger Fagbøger Fiktion Inspirationslister og guides Skønlitteratur

5 bøger om mønsterbrydere, du ikke må gå glip af

bøger om mønsterbrydere

I samtidslitteraturen har flere forfattere sat fokus på, hvordan det er at være mønsterbryder og bryde med sin families sociale arv. Vi har samlet 5 bøger om mønsterbrydere, der stiller skarpt på hvordan det er at skille sig ud fra det, der står en nærmest.

En mønsterbryder er defineret som en “person som bryder med sin socialt belastede arv og følger et andet mønster end forventet” ifølge Den Danske Ordbog. At følge et andet mønster, at gå en anden vej, eller at kæmpe for en anden fremtid, er blot nogle af de tematikker, som bøger om mønsterbrydere beskæftiger sig med.

LÆS OGSÅ: 7 bøger om mental sundhed, som du bør læse

At være mønsterbryder kan komme til udtryk på mange måder. Om det er at opnå et højere uddannelsesniveau end sine forældre eller at bryde med en dysfunktionel social arv eller vanskelige vilkår, så er en mønsterbryder én, der formår at bane sin egen vej. I bøgernes verden bliver mønsterbrydere både fremstillet i stærke personlige fortællinger, men baner sig også vej i fiktive værker.

LÆS OGSÅ: 12 bøger med vilde historier fra virkeligheden

Der findes flere bøger med utrolige fortællinger, som du ikke må gå glip af. Derfor har vi samlet 5 bøger om mønsterbrydere, der både er inspirerende, barske, medrivende og smukke. Se vores liste med bøger om mønsterbrydere her.




Bøger om mønsterbrydere:

Oliver Lovrenski: Da vi var yngre

Oliver Lovrenski, Da vi var yngre,

Da vi var yngre er Oliver Lovrenskis debut; en rå coming-of-age roman fra moderne Oslo. 

De er unge, fulde af angst, piller, håb og kærlighed. Forældrene er magtesløse, politiet er forhadte og børneforsorgen har ingen kontrol. Ivor og hans bedste venner Marco, Jonas og Arjan er seksten år gamle og falder længere og længere ned i en verden fyldt med rus, vold og kriminalitet. Men centralt for dem er også deres fællesskab, som er et ubrydeligt bånd mellem dem.

Da vi var yngre er en roman om venskab og håb, om at vokse op for hurtigt og at længes efter noget, man aldrig har haft. Romanen følger drengenes daglige liv gennem noter og længere passager, hvor Ivor deler sine tanker og følelser frit på siderne. Det er en hård historie, som er gennemsyret af vold og kriminalitet såvel som varme og kærlighed.

Du kan købe Da vi var yngre online, f.eks. hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel.




Thomas Korsgaard: Tue-trilogien

5 bøger om mønsterbrydere, du ikke må gå glip af
Trilogien om Tue indeholder alle tre romaner om Tue af Thomas Korsgaard

Trilogien om Tue er en samlet udgave af de populære bøger om Tue, der vokser op på en gård for enden af verdens længste grusvej i Nørre Ørum.

Faren skylder sin bror så mange penge, at han må sælge sin guldtand, og han er mere optaget af sine hunde end sine børn. Moren sidder helst i et mørkt rum hele dagen og spiller poker på nettet.

Tue beslutter sig for at prøve lykken i København. Men byen er ikke helt lige til, når man kommer fra Jylland, ikke kender nogen og slet ikke har mulighed for forældrekøb.

Du kan købe Trilogien om Tue online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.




Andreas og Sune Gylling Æbelø: De fortabte sønner

5 bøger om mønsterbrydere, du ikke må gå glip af

I De fortabte sønner fortæller brødrene Sune og Andreas Gylling Æbelø om at vokse op i det vestjyske bibelbælte som unge og homoseksuelle under missionens skarpe øje. Om skyld og skam over ikke at passe ind, forsøg på ”helbredelse” og svigt fra kristne institutioner og autoriteter, der betragter kærlighed mellem mænd som en synd. Det er også en bog om frelse, frisættelse og forsoning. Om at bære rundt på en hemmelighed, finde hinanden som brødre, følge sit hjerte og blive sig selv og sin tro bekendt.

Du kan købe De fortabte sønner online fx hos Saxo eller i din nærmeste boghandel.




Malte Tellerup: Mestrene

5 bøger om mønsterbrydere, du ikke må gå glip af

Nomineret til DR Romanprisen.

“Et fint, rørende, meget gennemreflekteret portræt af forfatteren som ung sportsmand” – Information

★★★★★ “Fremragende” – Jyllands-Posten

★★★★★ Kristeligt Dagblad

Mestrene er en autobiografisk roman om at vokse op i et sportsmiljø. Det er en roman om familie, håndbold, halkultur, om at være queer i et maskulint domineret fællesskab og om vindermentalitet i 00’erne. Malte er en forfatter sidst i 20’erne. Han er vokset op i ”en rigtig håndboldfamilie” og bliver i en ung alder en del af en gylden årgang i håndboldklubben Bolbro. Men da han som 17-årig står over for muligheden for en professionel karriere som håndboldspiller, smuldrer det hele mellem fingrene på ham. Men hvad skete der? Malte går på opdagelse, ikke bare i sin egen fortid, men også i håndboldspillets historie og i de danske håndboldklubbers udvikling.

Du kan købe Mestrene online fx hos Bog&idé eller i din nærmeste boghandel.




Puk Elgård: Se mor, jeg danser

Puk Elgård, Se mor jeg danser,

Da Puk Elgårds forældre mistede deres syvårige datter Pia, rådede lægerne dem til at få et nyt barn med det samme. Lige efter begravelsen blev Puk undfanget.

Som 6-årig opdagede Puk forældrenes hemmelighed, og hun påtog sig opgaven med at holde familien på ret køl. Alligevel var opvæksten præget af misbrug, farens ludomani, morens skrøbelige psyke og den tavshed, sorgen havde lagt over familien.

I Se mor, jeg danser fortæller Puk Elgård om at komme til verden som erstatningsbarn, om at kæmpe med angst og om den livsvigtige beslutning om at bryde tavsheden. Dermed minder hun os om, at man kan vælge sin egen vej på trods af en udfordrende barndom.

Du kan købe Se mor, jeg danser online, fx hos Bog & idé, eller i din nærmeste boghandel.