Biografier

Da danskerne mødte Barack Obama

Da danskerne mødte Barack Obama

Tre kendte danskere har mødt Barack Obama. Hvert møde er en god historie i sig selv.


Barack Obama har tidligere besøgt Danmark, mødtes med danske politikere rundt om i verdenen og inviteret flere danskere til statsmiddag i Det Hvide Hus. Få nogle af historierne, om da danskerne mødte Obama.

Helles selfie

Da danskerne mødte Barack Obama
Det var ikke alle amerikanske nyhedsmedier, der kunne genkende den danske statsminister, og beskrev hende som en ‘uidentificeret embedsmand’.
Foto: Roberto Schmidt/AFP

Det mest omtalte møde for en dansker med Barack Obama var, da den daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt, til mindehøjtideligheden for Nelson Mandela i Sydafrika i 2013, tog en selfie med sine to sidemænd, Barack Obama, og daværende britiske premierminister, David Cameron.

Seancen blev fanget af en fotograf, og gik viralt både i danske såvel som internationale medier, da mange fandt billedet upassende på grund af omstændighederne.

LÆS OGSÅ: Udgivelsen af Barack Obamas erindringer Et forjættet land er en international begivenhed

Helle Thorning-Schmidt udtalte efterfølgende til DR, at hun ikke så nogle problemer i det. Hun forklarede dengang, at stemningen til mindehøjtideligheden ikke var alvorlig, og at regeringscheferne havde det sjovt sammen.

”Det er en fordel at have et godt forhold til den amerikanske præsident. Det ville først være et problem for Danmark, hvis jeg havde siddet stiv og ikke sagt et ord i to til tre stive timer ved siden af præsident Obama. Men sådan var det ikke”, fortalte Helle Thorning-Schmidt dengang til DR i forbindelse med Året der gik 2013.

Først fem år senere offentliggjorde Helle Thorning-Schmidt det meget omtalte billede, i forbindelse med sin bogudgivelse.

Claus Meyer på et hængende hår i Det Hvide Hus

Da danskerne mødte Barack Obama
Claus Meyer blev udvalgt til at deltage i statsmiddagen, pga. sit madeventyr og et velgørenhedsprojekt for udsatte borgere i Brooklyn.
Foto: Privat.

Claus Meyer blev i 2016 inviteret til Det Hvide Hus, i anledning af en statsmiddag for de nordiske lande. Sammen med to-tre andre danskere var han særligt udvalgt af den danske ambassade i USA og den amerikanske ambassade i Danmark til at deltage i middagen.

“Det sekund eller to, man fik lov til at hilse på ham, formåede især han at kigge på én, så man følte sig som det vigtigste menneske i hele verden. Det var som om, at han havde ventet på det her øjeblik i hele sit liv! Da jeg stod der, skulle jeg ikke kæmpe for noget, jeg kunne bare stå der og nyde det, inden jeg skulle gå videre i en fart,” siger Claus Meyer.

Mødet var tæt ved ikke at blive til noget, da Claus Meyer havde glemt sit pas, hvilket var nødvendigt for at komme ind i Det Hvide Hus. Datteren måtte overtale togpersonalet til at sende passet med eksprestoget til Washington, der ankom blot 20 minutter inden middagen startede.

Løkke på slap line

Da danskerne mødte Barack Obama
Ved det amerikansk-nordisk topmøde, 2016, blev Lars Løkke Rasmussen udpeget til at holde tale på vegne af de nordiske gæster.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Tilbage i 2016 gav den daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen den som komiker, da han skulle holde tale i forbindelse med det amerikanske-nordiske topmøde. Han indledte med at citere det danske hit ’7 years’ af Lukas Graham.

”Hr. præsident, førstedame, kære kolleger fra mine nabolande, ærede gæster, damer og herrer. Once I vas seven years old, my mama told me: Go make yourself some friends or you’ll be lonely,” og henviste til det venskabelige forhold mellem de nordiske lande og USA.

LÆS OGSÅ: Fem afgørende øjeblikke i Michelle Obamas liv

Talen bød også på drillerier, blandt andet med dette gode råd:

”Når jeg bliver frustreret, falder jeg ned igen ved at lave mad. Og det kan jeg anbefale at gøre. Og hvis du lytter til mit råd, kan du lade dig inspirere af det nye nordiske køkken, som allerede indeholder spiselige sjældenheder som mos, bark og levende myrer, men måske kan du være behjælpelig med at finde en opskrift på lame duck,” sagde Løkke til salens store begejstring.

Lame duck kan på dansk bedst oversættes til en vingeskudt and, og i den politiske verden dækker betyder det, en valgt politiker, der står til snart at måtte træde tilbage, hvorfor han eller hun kun har begrænset politisk indflydelse.

LÆS OGSÅ: Fra Hemingway til Lauren Groff: Obamas Yndlingsbøger

Obama måtte dog også indrømme, at de nordiske lande på mange måder var misundelsesværdige, men der var dog også gange, hvor amerikanerne måtte tage sig til hovedet.

”Nogle gange kan de nordiske lande ende i ophedede diskussioner om, hvilket land, der er det lykkeligste. De ender også i diskussioner om, hvem der har de bedste ishockeyspillere, indtil USA stjæler dem. De skændes også om, hvem der har æren af at være julemandens hjemby. Det er alvorlige diskussioner, der finder sted blandt vores nordiske lande”, sagde den amerikanske præsident til stor jubel.Barack Obama: Et forjættet land

Et forjættet land, Barack Obama, Obama,

♥♥♥♥♥♥ “Sætter helt ny standard for politisk litteratur” Politiken
★★★★★ “Et must read for alle, der interesserer sig for USA”
Berlingske
★★★★★ – Altinget
★★★★★ – Kristeligt Dagblad

Barack Obama fortæller i Et forjættet land den utrolige historie om en ung, søgende mand, der ender som leder af den frie verden.

Det er en hudløst ærlig beretning om Barack Obamas politiske dannelse og om de største milepæle i den første periode af hans historiske præsidentskab – en periode præget af dramatiske forandringer og turbulens.

Obama reflekterer over præsidentembedet og giver en enestående og tankevækkende analyse af både betydningen af og begrænsningerne i en præsidents magt – såvel som indblik i den dynamik, der er i amerikansk politik og i internationalt diplomati.

Samtidig beskriver han den svære balancegang, der er, når man som sort amerikaner stiller op til et offentligt embede. Om de moralske overvejelser, man har, når der skal tages beslutninger, der involverer de højeste risici. Han fortæller om de kræfter, der modarbejdede ham både hjemme og i udlandet, han er åben omkring, hvordan det at bo i Det Hvide Hus påvirkede hans hustru og døtre, og modig nok til at afsløre skuffelser og tvivl på egne evner.

Et forjættet land er det første af to bind.

Du kan købe Et forjættet land online, fx på Gucca, eller i din nærmeste boghandel.