Bogen samler tankerne Indefra

I Danmarks største litteraturklub er der fokus på både bøger og fællesskab

Litteraturklubben

Margit Hedelund oprettede i 2008 Facebook-gruppe Litteraturklubben, for at skabe et fællesskab om litteraturen. I dag har gruppen 25.000 medlemmer, der dagligt diskuterer og anbefaler bøger.


Danmarks største digitale litteraturklub blev oprettet for 12 år siden af Margit Hedelund. Da ingen af hendes venner eller kollegaer endnu var på Facebook, måtte hun bruge det nye medie til noget andet.

”Jeg interesserede mig meget for at læse, derfor var det oplagt, at jeg lavede en litteraturklub. Her kunne jeg mødes med andre, der delte min interesse for at læse og diskutere bøger,” siger Margit Hedelund.

Interessen for gruppen er så stor, at hun lukker omkring 20 nye medlemmer ind i gruppen hver dag.

Den første Facebook-roman

I 2008 forslog Margit Hedelund Litteraturklubbens medlemmer, at de sammen kunne skrive en roman. Kort efter var de fem medlemmer, der sammen begyndte at skrive Danmarks første Facebook-roman

“Vores første møde var til krimimessen, da vi fik overrakt vores bog på scenen,” siger Margit Hedelund, der både blev fulgt af TV2, Jyllands-Posten og Ekstra Bladet på dagen.

Læs også: 20 virkelig gode bøger du kan streame fra Mofibo og Saxo Premium til efteråret

For Margit var det stort ikke blot at få udgivet romanen, men også at være omgivet af nogle af landet største forfattere til krimimessen og de hundredevis af interesserede læsere.

“Der var så stor en interesse, at vi fik hovedsigneringsscenen til messen. Det var vildt, da nogle af Danmarks største forfattere måtte vige pladsen for os,” siger Margit Hedelund.

Siden da, har nogle af gruppens medlemmer endnu en gang fundet sammen og skrevet et nyt manuskript.

Et bogligt fællesskab

Hver dag er mange af gruppens medlemmer aktive i gruppen. De hjælper hinanden med at blive klogere på de forskellige bøger, og de deler deres oplevelser med de forskellige bøger.

”Jeg kan se, at Litteraturklubben betyder meget for mange af medlemmerne. De går op i, at tonen er ordentlig såvel som at indholdet også følger retningslinjerne,” siger Margit Hedelund.

Derfor bruger Margit Hedelund også et par timer hver dag efter arbejde på at administrere gruppen, så det er et godt forum for alle.

De skønlitterære romaner er i fokus

Selvom litteraturen rummer mange genrer, har Margit Hedelund begrænset gruppens indhold.

”Min interesse er romaner, derfor synes jeg også gruppen skal handle om de skønlitterære romaner. Flere vil gerne diskutere digte, børnebøger eller biografier, men gruppen skal heller ikke drukne i opslag,” siger Margit Hedelund.

Læs også: Få inspiration til de bedste bøger til små børn

Der opfordrer hun tit medlemmer med andre interesser til at oprette nye grupper, hvor de kan mødes om disse genrer. For alle skal kunne dele deres interesse for litteratur med andre.