Aktuelt Blandede bøger Fantasy og dystopi Fantasy til børn og unge Prisbelønnede romaner

Forlagets medarbejdere guider til julelæsningen: Det skal vi læse

Forlagets medarbejdere guider til julelæsningen: Det skal vi læse

Juleferien nærmer sig, og her på forlaget glæder vi os til at dykke ned i alle de bøger, vi ikke fik læst i årets løb.

Så er det ved at være tid til at varme gløggen, sætte æbleskiverne i ovnen og synke ned i sofaen under et uldtæppe – selvfølgelig med en god bog!

Vi deler ud af vores julelæselister, og der er noget til enhver smag – uanset om du er til medrivende romaner, stærke personlige beretninger eller lærerige børnebøger.

Læs med her og få inspiration til årets julelæsning fra forlagets medarbejdere.

Glædelig jul!


Det skal jeg læse: Johanne Luise Boesdal, pressekoordinator

Forlagets medarbejdere guider til julelæsningen: Det skal vi læse

Dissing af Jens Folmer Jepsen. Jeg glæder mig til at læse Jens Folmer Jepsens biografi om Povl Dissing, som fortæller om en helt særlig stemme i dansk musikliv.

Bogen tager os med fra barndommen i Stavnsholt og frem til hans død i sommeren 2022. Den giver et indblik i de mange musikalske samarbejder, Povl Dissing havde igennem sit 60-årige musikerliv, med navne som Benny Holst, Peter Thorup – og ikke mindst Benny Andersen. Bogen er blevet til i et samarbejde med Povl Dissing selv og hans kone Pia Dissing Jacobæus.

LÆS OGSÅ: Forfatter til Dissing-biografi: Povl Dissing var en af dem, vores forældre ikke kunne li’

Jeg ser frem til at dykke ned i denne anmelderroste bog, da Jens Folmer Jepsen med Dissing har haft ambitioner om både at fortælle, hvilken unik, generøs og musikalsk person Povl Dissing var – og skabe et indblik i et stykke dansk kultur- og musikhistorie fra 60’erne og frem.


Det skal jeg læse: Marie Hvidt Hyde, redaktør hos Carlsen

Forlagets medarbejdere guider til julelæsningen: Det skal vi læse

Bare numser på camping af Annika Leone og Bettina Johansson. I juleferien glæder jeg mig til at læse den nye Bare numser-bog med min søn. De andre bøger i serien har været et kæmpe hit hjemme hos os, så jeg glæder mig altid til nyt fra de to kvinder, der står bag.

LÆS OGSÅ: Børnebogsforfatter og kropspositivist Annika Leone: Børn skal vide, at kroppe er forskellige

Serien sætter så fint fokus på nøgenhed og kroppe i forskellige former og farver, men det bliver aldrig forceret eller belærende. Tværtimod er historierne lige så vel som illustrationerne altid fyldt med humor og genkendelighed, som gør læsningen sjov for både store og små.


Det skal jeg læse: Julie Marstrand, Content Manager

Forlagets medarbejdere guider til julelæsningen: Det skal vi læse

Tillid af amerikanske Hernan Diaz er en af de bedst anmeldte romaner i år – både i udlandet og herhjemme, og jeg elsker at have sådan en perle gemt til juledagene.

Det er en roman, der udfordrer læseren. Hver del af bogen bliver fortalt med en ny stemme, og undervejs skal vi gætte med på, hvad der egentlig er sandheden om ægteskabet mellem finansgeniet Andrew Bevel og hans hustru Mildred i 1920’ernes New York.

LÆS OGSÅ: “Læseren skal være en slags tekstdetektiv”. Interview med Hernan Diaz om Tillid

Jeg glæder mig til sådan en slags litterær whodunnit, hvor jeg ved, at intet er, som det ser ud på overfladen, og hvor fokus blandt andet er på, hvordan kvinder skrives ud af historien om mænds vej til magt og indflydelse.

Og så besøger Diaz ovenikøbet Danmark næste år, så jeg glæder mig også til at opleve ham live i 2023.


Det skal jeg læse: Pelle Milner Eriksen, produktionsmedarbejder

Forlagets medarbejdere guider til julelæsningen: Det skal vi læse

Tre dage i april af Mich Vraa og Jesper Bugge Kold. Når julefreden sænker sig, ser jeg altid frem til at læse nogle af de tykke romaner, jeg ikke fik tid til i årets løb. I år står den på forfattermakkerparret Vraa og Kolds anden roman, Tre dage i april, der fortæller den sande historie om den redningsaktion, der skulle befri tusindvis af danske fanger fra en tysk kz-lejr i 1945.

LÆS OGSÅ: Tre dage i april. Ny, medrivende roman fra Jesper Bugge Kold og Mich Vraa

Jeg glæder mig til at dykke ned i denne dramatiske historiske beretning om alle de mænd og kvinder, der satte livet på spil og kørte gennem et krigshærget Tyskland i de nu berømte hvide busser.


Det skal jeg læse: Anne Christine Andersen, seniorredaktør, dansk skønlitteratur

Forlagets medarbejdere guider til julelæsningen: Det skal vi læse

Diana – Eventyret, tragedien, myten af Lone Theils. Denne bog fortæller den sande historie om Diana Spencers liv – krydret med små anekdoter, man ikke har hørt før. Forfatteren Lone Theils arbejdede som journalist i London, da Diana døde, og hun har fulgt den britiske kongefamilie gennem årtier.

LÆS OGSÅ: Lone Theils finder nye perspektiver på Diana

Jeg glæder mig til at give bogen i gave til flere af mine veninder og familiemedlemmer. Jeg ved nemlig, at de vil sætte pris på historien om en stærk kvinde, der inspirerede utallige mennesker over hele verden.


Det skal jeg læse: Rose Reebirk Søltoft, studentermedhjælper

Forlagets medarbejdere guider til julelæsningen: Det skal vi læse

11% af Maren Uthaug. I min juleferie glæder jeg mig til at få et frirum i Maren Uthaugs roman 11%. På den tid på året hvor gamle traditioner fylder mest, trænger jeg ofte til lidt modvægt i form af litteratur og film.

LÆS OGSÅ: Maren Uthaug om 11%: Romanen er jo ikke et manifest – jeg leger bare

I 11% giver Maren Uthaug den dystopiske genre et feministisk twist, og provokerer med referencer til religion og grænsesøgende kvindelig seksualitet. Så når du bider dig i tungen for ikke at ødelægge den gode stemning efter en kommentar om #MeToo eller krænkelsesparathed fra din onkel, kan du søge tilflugt i denne matriarkalske samfundssatire.

Mon ikke vi er mange, der kan have brug for lidt sort humor, når julens familiesammenkomster melder deres ankomst?


Det skal jeg læse: Mikkel Hartmann-Pedersen, marketingsmedarbejder hos Carlsen

Forlagets medarbejdere guider til julelæsningen: Det skal vi læse

Geminiforbandelsen 3 – En episk fortælling om kaos og kyssefester af Kim Ace. Jeg skal helt klart læse det sidste bind i Kim Aces serie Geminiforbandelsen med mine børn. Serien følger venneparret Rasmus og Xander, der gang på gang roder sig ud i vanvittige, magiske eventyr.

LÆS OGSÅ: Kim Ace om Geminiforbandelsen: Mine bøger skal være døduhyggelige – og vildt pinlige

Bøgerne har modtaget flere flotte priser, blandt andet Orlaprisen for “Bogen du ikke kan lægge fra dig”. Det er helt fortjent, for Kim Ace skriver med højt tempo og masser af humor, hvilket er et sikkert hit hjemme hos os, hvor børnene elsker fantasy og spænding.