Børnebøger Billedbøger Børnebøger 3-5 år Højtlæsning

Børnebogsforfatter og kropspositivist Annika Leone: Børn skal vide, at kroppe er forskellige

Børnebogsforfatter og kropspositivist Annika Leone: Børn skal vide, at kroppe er forskellige

Der er både store numser, lange bryster, fritgående deller og utæmmet hårvækst i den nye børnebog Bare numser, og det er der en rigtig god grund til. Børn skal vide, at kroppe er forskellige!


Det mener den svenske kropspositivist Annika Leone, der har skrevet Bare numser, og hun har en mission: Vi skal have et venligere og mere mangfoldigt blik på vores kroppe for på den måde at hjælpe de yngre generationer med at slippe fri af den kropsangst og de snærende kropsidealer, som tiden er fastlåst i.

Som et led i sin mission bruger Leone sig selv og sin halvnøgne krop, som hun deler billeder af på de sociale medier, hvilket afføder en del reaktioner – enten er hun for tyk eller ikke tyk nok!

Vi har interviewet Annika Leone om hendes bog og hendes kropspositivistiske projekt.


Hvorfor er der behov for at lave en børnebog, hvor man ser bare numser, bryster og kønsbehåring?

“Overalt mødes vi af den samme kropstype: den slanke modelkrop. Den ser altid ud på en bestemt måde og er som regel uden hår, med bryster, der peger opad i stedet for nedad og uden særlig meget kød på kroppen. Jeg vil ikke have, at min datter og andre børn tror, at der er sådan, kvinder generelt ser ud. Det er lige præcis derfor, at bogen foregår i en svømmehal – det er stadigvæk et fristed for kvinders kroppe. Her ser alle forskellige ud – ligesom i virkeligheden.”

Bare numser,

Der er kun nøgne kvinder og piger i din bog, er det fordi, du anser kropsangsten for at være et større problem for piger end for drenge?

“Ja! Mænd har lov til at se ud lige præcis, som de gør. De behøver ikke veje sig eller ændre på deres udseende gennem indgreb og så videre. Vi kvinder bliver altid bedømt, og ubevidst presses vi til at blive mindre, ikke at ældes, ikke have appelsinhud osv. I min første bog er det lige netop det, som jeg går efter at vise, men bare vent til min næste bog kommer. Det bliver en jäkla korvfest, kan jeg godt afsløre!”

Annika Leone
Foto fra Annika Leones Instagram-profil

Du kalder dig kropspositivist og bruger af og til dig selv og din krop på de sociale medier. Hvilken respons får du på dette?

“Jeg får både positive og negative kommentarer. Folk bliver ofte provokeret over, at jeg kalder mig normal, fordi de synes, at jeg er for tyk til at være det. Og når jeg kalder mig kropspositivist bliver folk irriterede over, at jeg ikke er stor nok. Men jeg ønsker jo bare at vise, at jeg har en helt almindelig kvindekrop – min krop! Jeg viser, at jeg har hård hud, appelsinhud og deller – som de fleste af os jo har. Og det at jeg ofte ikke kan passe en størrelse large, er jo langt ude. Modevirksomheder, store som små, skal virkelig til at se på de helt skæve idealstørrelser.”

Annika Leone
Foto fra Annika Leones Instagram-profil

Hvis man støtter din mission, hvad kan vi voksne så gøre – og hvad kan de unge selv gøre?

“Jeg lægger hele ansvaret over på de voksne og forældrene. Det er os, der skal få vores børn og unge til at synes om deres kroppe ved at vise dem og tale positivt om forskellige typer af kroppe. Helt enkelt kan man som voksen begynde at tænke over, hvordan man taler om sin egen krop over for sit barn og andre unge, der omgiver en. At tale dårligt om sin krop eller andres kroppe er ikke sundt for nogen. Og man skal heller ikke veje sig foran sit barn. Børn skal ikke være en del af de voksnes krops- og madangst.

Vi er alle sammen født med forskellige kroppe, og det er lige præcis dét, som gør os skønne hver især.”

Hvis du kigger rundt i verden lige nu, hvor optimistisk er du så i forhold til, at vi kommer til at tænke mere kærligt om os selv og får et mere nuanceret og realistisk blik på, hvordan vores kroppe kan se ud?

“Jeg er superoptimistisk! Alene det, at kropspositivismen har vundet så meget frem, som den har, og det at dele af modebranchen er begyndt at vise modeller i flere størrelser, er et skridt på vejen. Det føles også som om, at mange kvinder er begyndt at forstå, at det at skulle være slank er en opdigtet norm, som er helt skør at forsøge at leve op til. Vi er alle sammen født med forskellige kroppe, og det er lige præcis det, som gør os skønne hver især.”


Find bøgerne i serien Bare numser herunder:


Bare numser

Bare numser, Annika Leone, kropspositivisme

Endelig er det lørdag! Mira skal i svømmehallen og hoppe i det store bassin – helt alene! Tør hun? I svømmehallen er der rigtig meget at kigge på – en masse nøgne kroppe, der ligner hinanden, og så alligevel ikke …

Kropspositivist Annika Leone har skrevet en skøn og underholdende billedbog fyldt med bare numser og nøgne kroppe, der uden tvivl vil sætte samtaler om kroppen i gang mellem barn og voksen. 

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Bare numser online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.

Bare numser på stranden

Børnebogsforfatter og kropspositivist Annika Leone: Børn skal vide, at kroppe er forskellige

Mira er på ferie i Italien. Hun skal bade i havet for første gang, og hun glæder sig til at prøve sine nye dykkerbriller. Men findes der hajer i Italien?

På stranden er der rigtig meget at kigge på – en masse nøgne kroppe, der ligner hinanden, og så alligevel ikke …

Sød og sjov opfølger til den populære billedbog Bare numser, der lægger op til gode snakke med dit barn.

Fra ca. 3 år

Du kan købe Bare numser på stranden online eller i din nærmeste boghandel.


Bare numser i sneen

Børnebogsforfatter og kropspositivist Annika Leone: Børn skal vide, at kroppe er forskellige

Mira skal på skiferie med mor og far. Hun har glædet sig til at stå på ski, men far går mest op i, at de skal prøve at vinterbade. Mira lærer hurtigt at stå på ski. Men hvad gør man, når man skal tisse, mens man står på ski?
Sød og underholdende billedbog fyldt med bare numser og nøgne kroppe, der uden tvivl vil sætte samtaler om kroppen i gang mellem barn og voksen.

Hvorfor ser kroppen ud, som den gør, og hvordan italesætter man det? Billedbogen kommer omkring det hele på en humoristisk måde og fungerer også som en glimrende “almindelig” billedbog om at tage på skiferie med mor og far.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Bare numser i sneen online, eller i din nærmeste boghandel fra d. 12 november.
Bare numser på camping

Børnebogsforfatter og kropspositivist Annika Leone: Børn skal vide, at kroppe er forskellige

Mira skal på campingferie med mor, far og katten Lakrids. Hun glæder sig til at sove i en campingvogn, men far vil gerne campere ”rigtigt” og sove i shelter i skoven. Det er bare lidt uhyggeligt, og pludselig bliver Lakrids væk?!
Skøn og underholdende billedbog fyldt med bare numser og nøgne kroppe, der uden tvivl vil sætte samtaler om kroppen i gang mellem barn og voksen.

Hvorfor ser vi ud, som vi gør, og hvordan italesætter man det? Billedbogen kommer omkring det hele på en humoristisk måde og fungerer også som en glimrende “almindelig” billedbog om at tage på campingtur med mor og far.

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Bare numser på camping online eller i din nærmeste boghandel.

Bare numser på krydstogt

Børnebogsforfatter og kropspositivist Annika Leone: Børn skal vide, at kroppe er forskellige

Mira skal på krydstogt med mor, far og katten Lakrids. Hun er meget spændt, for hun har aldrig set så stort et skib før! Det er som et flydende hotel, og Mira skal sove i en ægte kahyt! Ombord på skibet er der både restauranter, butikker, en pool og et diskotek. Dansetruppen “Los Baros Numsos” skal optræde om aftenen, og Mia skal fejre sin fødselsdag ombord. Lyder det ikke som en god tur?

Skøn og underholdende billedbog fyldt med bare numser og nøgne kroppe, der vil sætte samtaler om kroppen i gang mellem barn og voksen. Hvorfor ser vi ud, som vi gør, og hvordan italesætter man det?

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Bare numser på krydstogt online eller i din nærmeste boghandel.
Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.