Derfor hitter Mumitroldene stadig

Du kender dem sikkert. Enten fra bøger, TV-serier eller film. De godmodige Mumitrolde med store runde snuder. Mumifar, Mumimor, Mumrikken, Snorkfrøkenen, Hemulen, Snif eller Mumitrolden. Tove Janssons elskelige trolde er elsket af børn og voksne over hele verden. Og der er ingen udsigt til, at Mumiglæden stopper lige foreløbig.

For både børn og voksne

Jeg voksede op med Mumitroldene. Hovedsageligt på TV. Hver weekendmorgen når jeg vågnede, stod jeg op til et Mumi-afsnit eller to på TV2, og min søster og jeg elskede de bløde Mumitrolde med deres store snuder. Vi var samtidig også lidt bange for universet: for Mårren som fryser alt under sig til is og for de spøgelseslignende hattifnatter, som kan blive en slags strømledere. Vi så TV-serien med lige dele fascination og skræk.

Først som voksen læste jeg Tove Janssons bøger – og sikke meget, jeg var gået glip af! For bøgerne er fyldt med skæve karakterer, humor og en lille dosis filosofi. Jeg slugte de første tre Mumi-romaner i én mundfuld og måtte straks læse videre. Det var helt uimodståeligt.

For det er svært ikke at genkende en smule af sit eget liv i Tove Janssons Mumi-figurer. Alle kender nok en forfængelig Snorkfrøken eller en Mumrik, der lever en tilbagetrukken “back-to-nature”-tilværelse.

Eller måske en akademisk Hemule med næsen i bøgerne og en moderlig Mumimor, som altid bager, strikker eller rumsterer i haven.

LÆS OGSÅ: De eventyrlige Mumitrolde: En genistreg i skandinavisk børnelitteratur

Siden Mumifamilien blev vækket til live i 1945 har små børn elsket dem for deres runde form og frimodige figur, og som voksen kan man ikke lade være med at glæde sig over en verden, hvor den bedste anvendelse af guldklumper er til afgrænsning af blomsterbede.

Mumi, Mumitrold, Livet i Mumidalen, mumitroldene, Tove Jansson

Mumi-turisme

Da jeg for nylig var i London og slentrede igennem den gamle markedsbygning i Covent Garden, stødte jeg på noget helt vidunderligt. Nemlig intet mindre end en butik dedikeret til Mumitroldene. Den smalle butik var fyldt med alt det Mumi-merchandise, hjertet kunne begære. Her var alt fra bløde Mumibamser til Mumibøgerne, biografier om Tove Jansson, babytøj, de populære Mumikrus fra Arabia, slik, drikkedunke, kaffedåser, legetøj og meget mere. Og butikken var fyldt til bristepunktet med ivrige turister, børn og voksne på jagt efter en Mumi-souvenir.

Derfor hitter Mumitroldene stadig
Derfor hitter Mumitroldene stadig

Og det er ikke kun i London, man kan støde på de søde mumitrolde med runde snuder. I Finland kan du besøge forlystelsesparken Moomin World og træde ind i det ikoniske mumihus. I Sydkorea, Japan, Hong Kong og Thailand findes der ligeledes Mumi-forretninger – og i Tokyo endda en vaskeægte Mumi-café, hvor du kan få serveret noget så fint som pandekager dekoreret med en miniatureudgave af det blå mumihus. Behøver jeg at sige, at caféen er en turistfavorit og uhyggeligt velbesøgt?

Mumi-bølgen

Mumi-fans kan godt glæde sig til meget mere Mumi i fremtiden! Der udkommer med jævne mellemrum nye, spændende fortællinger fra Mumidalen, der går lige i hjertet på enhver mumi-fan.

Der er ingen udsigt til at Mumi-bølgen stopper lige foreløbig. Og hvorfor skulle den? Tove Janssons bøger har fascineret børn såvel som voksne i flere årtier. Og de holder med garanti adskillelige årtier i fremtiden.
Gode bøger fra Mumidalen:

Tofslen og Vifslen kommer til Mumidalen

Derfor hitter Mumitroldene stadig

Tove Janssons historie fra 1948 fra Troldkarlens hat om savn, glæde, og hvad der egentlig har værdi, er her fortolket som billedbog af Cecilia Davidsson, Alex Haridi og Maya Jönsson. Tofslen og Vifslen kommer til Mumidalen er en smuk billedbog og en del af serien om klassiske fortællinger fra mumidalen til mumifans.

En morgen ankommer to små gæster til mumihuset: Tofslen og Vifslen. De har en taske med, der indeholder noget specielt, som ingen andre må se. Snart efter dukker også den uhyggelige Murren op. Hun siger, at hun er ejeren af taskens hemmelige indhold. Hvordan skal Mumitrolden finde ud af, hvem der har ret? Og hvad er det, der gemmer sig i tasken? Det bliver en mindeværdig sensommer i Mumidalen.

God fra ca. 4 år.

Du kan købe Tofslen og Vifslen kommer til Mumidalen online eller i din nærmeste boghandel.
Kære Mumitrold

Derfor hitter Mumitroldene stadig

Mumitroldens bedste ven, Mumrikken, har efterladt en særlig overraskelse til Mumitrolden i postkassen: en skattejagt! 

Tag med Mumitrolden rundt i Mumidalen på jagt efter ledetråde. Find kuverter med breve fra alle de velkendte karakterer i Mumidalen, postkort fra Mumifar, en bog fra Lille My, en pandekageopskrift fra Mumimor og meget, meget mere!

Fra ca. 3 år.

Du kan købe Kære Mumitrold online eller i din nærmeste boghandel.

Troldkarlens hat

Derfor hitter Mumitroldene stadig

Troldkarlens hat er den tredje roman, Tove Jansson skrev om Mumitroldene, og som blev hendes egentlige gennembrud som forfatter. Bogen udkom første gang i 1948.

Det er sommer, og Mumitrolden finder en høj, sort hat, som viser sig at have magiske egenskaber. Alt, der kommes ned i hatten, forvandles, hvilket fører til forunderlige forviklinger i Mumidalen, indtil familien beslutter sig for at kaste hatten i floden … Men nogen fisker den op midt om natten, og så sker der endnu flere mærkelige ting i Mumidalen. Det bliver en sommer, Mumifamilien aldrig glemmer!

Tove Jansson skabte i 1945 universet om Mumitroldene, som siden blev verdensberømt og prisbelønnet for sit skarpsyn og finurligt formidlede livsvisdom. Romanerne, som er udgangspunkt for univserset, har for længst opnået klassikerstatus.

Du kan købe Troldkarlsens hat online eller i din nærmeste boghandel.

Mumifars erindringsbog

Derfor hitter Mumitroldene stadig

Mumifars erindringsbog er den fjerde roman, Tove Jansson skrev om Mumitroldene. Bogen udkom første gang i 1950 og i en redigeret udgave i 1968.

Mumifar er blevet syg og må holde sig indendøre i det dejlige forårsvejr. Han beslutter sig for at skrive sine erindringer, og det bliver til dramatiske beretninger fra hans barndom og ungdom. Dengang uvejret var meget voldsommere, festerne meget vildere, og eventyret, som man aldrig har oplevet det siden …

Tove Jansson skabte i 1945 universet om Mumitroldene, som siden blev verdensberømt og prisbelønnet for sit skarpsyn og finurligt formidlede livsvisdom. Romanerne, som er udgangspunkt for univserset, har for længst opnået klassikerstatus.

Du kan købe Mumifars erindringsbog online eller i din nærmeste boghandel.

Mumitroldens første 100 ord

Derfor hitter Mumitroldene stadig

En stor og farverig papbog med masser af flapper og søde detaljer, barnet kan gå på opdagelse i.

Bogen er velegnet til de yngste børn, der er i gang med at lære de første ord.

De 100 ord er inddelt i emner som hjemmet, tøj, mad, følelser, bevægelser og sovetid.

Fra ca. 18 måneder.

Du kan købe Mumitroldens 100 første ord eller i din nærmeste boghandel.
Mumitroldenes lille billedbog: farver

Derfor hitter Mumitroldene stadig

Besøg Mumitroldenes fantastiske univers i denne billedordbog for de mindste, og lær farverne at kende på en sjov og anderledes måde. Der
er nok at gå på opdagelse i! Bogen er fyldt med Tove Janssons smukke originalillustrationer, så bogen er en fornøjelse for både store og små.

I samme serie:
Mumitroldenes lille billedordbog: hjemme

Fra ca. 2 år

Du kan købe Mumitroldenes lille billedbog: farver online eller i din nærmeste boghandel.
Mumitroldenes lille billedbog: hjemme

Derfor hitter Mumitroldene stadig

Tove Jansson skabte i 1945 universet om Mumitroldene, som har levet lige siden og er oversat til 40 sprog. Bøgerne er elsket af børn og voksne verden over for deres skarpsyn og finurligt formidlede livsvisdom.

Sæt ord på madvarer, værktøj, møbler, dyr og planter sammen med mumitroldene – alt sammen noget, det lille barn kender fra sin hverdag derhjemme.

I samme serie:
Mumitroldenes lille billedordbog: farver

Fra ca. 2 år

Du kan købe Mumitroldenes lille billedbog: hjemme online eller i din nærmeste boghandel.
Læs også


Mumitrolden og den første sne

Derfor hitter Mumitroldene stadig

Billedbog i serien af genfortællinger af Tove Janssons klassiske fortællinger fra Mumidalen til små mumifans.

Mumitrolden vågner alt for tidligt fra sit vinterhi og kan ikke falde i søvn igen. Uden for Mumihuset er verden helt hvid, og vinterens hemmeligheder frister! Mumitrolden må gå på opdagelse i den tomme dal, mens resten af familien sover videre. Og pludselig er Mumidalen slet ikke tom og stille længere …

Fra ca. 4 år

Du kan købe Mumitrolden og den første sne online, eller i din nærmest boghandler.
Lær tal med Mumitroldene

Derfor hitter Mumitroldene stadig

Besøg Mumitroldenes fantastiske univers, og tal om ord og begreber, årstider, farver, dyr, alfabetet, kroppen og meget, meget mere. Der er nok at gå på opdagelse i!

Lær tal med Mumitroldene er fyldt med Tove Janssons smukke originalillustrationer, så bogen er en fornøjelse for både store og små.

I 1945 skabte Tove Jansson universet om Mumitroldene, som har levet lige siden og er oversat til 40 sprog. Bøgerne er elsket af børn og voksne verden over for deres skarpsyn og finurligt formidlede livsvisdom.

Fra ca. 2 år.

Du kan købe Lær tal med Mumitroldene online eller i din nærmeste boghandel.
Den farlige rejse

Derfor hitter Mumitroldene stadig

Den farlige rejse handler om Susanne, som drømmer sig væk, fordi hun keder sig. Men hendes drøm går pludselig i opfyldelse, og hun rejser gennem Mumiland i et foruroligende eventyr og møder både Hemulen, Tofslen og Vifslen, den lille hund Ynk og mange andre fra Mumi-universet.

Den farlige rejse er Tove Janssons sidste bog om Mumitroldene. Den udkom i 1977 og er anderledes end de andre i serien, både i forhold til illustrationer og tekst.

Bogen er en ny udgave gendigtet af Marianne Iben Hansen og er en fornøjelse at læse højt for både børn og voksne.

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Den farlige rejse online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Mumitrolden – Mit store mumihus med flapper

Derfor hitter Mumitroldene stadig

Mumitroldene er tilbage – og det er de i en stor papbog, hvor man skal løfte flapperne.

Mumihuset summer af aktivitet. Alle er i fuld gang med at gøre sig klar til en dejlig dag på stranden. 

En sjov interaktiv bog for de mindste, hvor de kan gå på opdagelse i nye rum ved hver flap.

Fra ca. 18 måneder.

Du kan købe Mumitrolden – Mit store mumihus med flapper online, eller i din nærmeste boghandel.
Mumitrolden og midsommermysteriet

Derfor hitter Mumitroldene stadig

Tag med på eventyr i Mumidalen.

Hele Mumifamilien slapper af og det er en dejlig midsommereftermiddag.

Men så sker der noget! Mumifars elskede skrivehæfte og hans dyre fyldepen er på mystisk vis forsvundet. Og der er noget der føles forkert i haven.

Mumitrolden og hans venner sætter sig for at løse mysteriet.

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Mumitrolden og midsommermysteriet online eller i din nærmeste boghandel.