Derfor hitter Mumitroldene stadig

Du kender dem sikkert. Enten fra bøger, TV-serier eller film. De godmodige Mumitrolde med store runde snuder. Mumifar, Mumimor, Mumrikken, Snorkfrøkenen, Hemulen, Snif eller Mumitrolden. Tove Janssons elskelige trolde er elsket af børn og voksne over hele verden. Og der er ingen udsigt til, at Mumiglæden stopper lige foreløbig.

For både børn og voksne

Jeg voksede op med Mumitroldene. Hovedsageligt på TV. Hver weekendmorgen når jeg vågnede, stod jeg op til et Mumi-afsnit eller to på TV2, og min søster og jeg elskede de bløde Mumitrolde med deres store snuder. Vi var samtidig også lidt bange for universet: for Mårren som fryser alt under sig til is og for de spøgelseslignende hattifnatter, som kan blive en slags strømledere. Vi så TV-serien med lige dele fascination og skræk.

Først som voksen læste jeg Tove Janssons bøger – og sikke meget, jeg var gået glip af! For bøgerne er fyldt med skæve karakterer, humor og en lille dosis filosofi. Jeg slugte de første tre Mumi-romaner i én mundfuld og måtte straks læse videre. Det var helt uimodståeligt.

For det er svært ikke at genkende en smule af sit eget liv i Tove Janssons Mumi-figurer. Alle kender nok en forfængelig Snorkfrøken eller en Mumrik, der lever en tilbagetrukken “back-to-nature”-tilværelse.

Eller måske en akademisk Hemule med næsen i bøgerne og en moderlig Mumimor, som altid bager, strikker eller rumsterer i haven.

LÆS OGSÅ: De eventyrlige Mumitrolde: En genistreg i skandinavisk børnelitteratur

Siden Mumifamilien blev vækket til live i 1945 har små børn elsket dem for deres runde form og frimodige figur, og som voksen kan man ikke lade være med at glæde sig over en verden, hvor den bedste anvendelse af guldklumper er til afgrænsning af blomsterbede.

Mumi, Mumitrold, Livet i Mumidalen, mumitroldene, Tove Jansson

Mumi-turisme

Da jeg for nylig var i London og slentrede igennem den gamle markedsbygning i Covent Garden, stødte jeg på noget helt vidunderligt. Nemlig intet mindre end en butik dedikeret til Mumitroldene. Den smalle butik var fyldt med alt det Mumi-merchandise, hjertet kunne begære. Her var alt fra bløde Mumibamser til Mumibøgerne, biografier om Tove Jansson, babytøj, de populære Mumikrus fra Arabia, slik, drikkedunke, kaffedåser, legetøj og meget mere. Og butikken var fyldt til bristepunktet med ivrige turister, børn og voksne på jagt efter en Mumi-souvenir.

Og det er ikke kun i London, man kan støde på de søde mumitrolde med runde snuder. I Finland kan du besøge forlystelsesparken Moomin World og træde ind i det ikoniske mumihus. I Sydkorea, Japan, Hong Kong og Thailand findes der ligeledes Mumi-forretninger – og i Tokyo endda en vaskeægte Mumi-café, hvor du kan få serveret noget så fint som pandekager dekoreret med en miniatureudgave af det blå mumihus. Behøver jeg at sige, at caféen er en turistfavorit og uhyggeligt velbesøgt?

Mumi-bølgen

Mumi-fans kan godt glæde sig til meget mere Mumi i fremtiden! Der udkommer med jævne mellemrum nye, spændende fortællinger fra Mumidalen, der går lige i hjertet på enhver mumi-fan.

Der er ingen udsigt til at Mumi-bølgen stopper lige foreløbig. Og hvorfor skulle den? Tove Janssons bøger har fascineret børn såvel som voksne i flere årtier. Og de holder med garanti adskillelige årtier i fremtiden.

Gode bøger fra Mumidalen:


Mumitroldens første 100 ord

En stor og farverig papbog med masser af flapper og søde detaljer, barnet kan gå på opdagelse i.

Bogen er velegnet til de yngste børn, der er i gang med at lære de første ord.

De 100 ord er inddelt i emner som hjemmet, tøj, mad, følelser, bevægelser og sovetid.

Fra ca. 18 måneder.

Du kan købe Mumitroldens 100 første ord eller i din nærmeste boghandel.

Mumitroldenes lille billedbog: farver

Besøg Mumitroldenes fantastiske univers i denne billedordbog for de mindste, og lær farverne at kende på en sjov og anderledes måde. Der
er nok at gå på opdagelse i! Bogen er fyldt med Tove Janssons smukke originalillustrationer, så bogen er en fornøjelse for både store og små.

I samme serie:
Mumitroldenes lille billedordbog: hjemme

Fra ca. 2 år

Du kan købe Mumitroldenes lille billedbog: farver online eller i din nærmeste boghandel.

Mumitroldenes lille billedbog: hjemme

Tove Jansson skabte i 1945 universet om Mumitroldene, som har levet lige siden og er oversat til 40 sprog. Bøgerne er elsket af børn og voksne verden over for deres skarpsyn og finurligt formidlede livsvisdom.

Sæt ord på madvarer, værktøj, møbler, dyr og planter sammen med mumitroldene – alt sammen noget, det lille barn kender fra sin hverdag derhjemme.

I samme serie:
Mumitroldenes lille billedordbog: farver

Fra ca. 2 år

Du kan købe Mumitroldenes lille billedbog: hjemme online eller i din nærmeste boghandel.

Læs også


Mumitrolden og den første sne

Billedbog i serien af genfortællinger af Tove Janssons klassiske fortællinger fra Mumidalen til små mumifans.

Mumitrolden vågner alt for tidligt fra sit vinterhi og kan ikke falde i søvn igen. Uden for Mumihuset er verden helt hvid, og vinterens hemmeligheder frister! Mumitrolden må gå på opdagelse i den tomme dal, mens resten af familien sover videre. Og pludselig er Mumidalen slet ikke tom og stille længere …

Fra ca. 4 år

Du kan købe Mumitrolden og den første sne online, eller i din nærmest boghandler.

Lær tal med Mumitroldene

Besøg Mumitroldenes fantastiske univers, og tal om ord og begreber, årstider, farver, dyr, alfabetet, kroppen og meget, meget mere. Der er nok at gå på opdagelse i!

Lær tal med Mumitroldene er fyldt med Tove Janssons smukke originalillustrationer, så bogen er en fornøjelse for både store og små.

I 1945 skabte Tove Jansson universet om Mumitroldene, som har levet lige siden og er oversat til 40 sprog. Bøgerne er elsket af børn og voksne verden over for deres skarpsyn og finurligt formidlede livsvisdom.

Fra ca. 2 år.

Du kan købe Lær tal med Mumitroldene online eller i din nærmeste boghandel.

Den farlige rejse

Den farlige rejse handler om Susanne, som drømmer sig væk, fordi hun keder sig. Men hendes drøm går pludselig i opfyldelse, og hun rejser gennem Mumiland i et foruroligende eventyr og møder både Hemulen, Tofslen og Vifslen, den lille hund Ynk og mange andre fra Mumi-universet.

Den farlige rejse er Tove Janssons sidste bog om Mumitroldene. Den udkom i 1977 og er anderledes end de andre i serien, både i forhold til illustrationer og tekst.

Bogen er en ny udgave gendigtet af Marianne Iben Hansen og er en fornøjelse at læse højt for både børn og voksne.

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Den farlige rejse online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.

Mumitrolden – Mit store mumihus med flapper

Mumitroldene er tilbage – og det er de i en stor papbog, hvor man skal løfte flapperne.

Mumihuset summer af aktivitet. Alle er i fuld gang med at gøre sig klar til en dejlig dag på stranden. 

En sjov interaktiv bog for de mindste, hvor de kan gå på opdagelse i nye rum ved hver flap.

Fra ca. 18 måneder.

Du kan købe Mumitrolden – Mit store mumihus med flapper online, eller i din nærmeste boghandel.Mumitrolden og midsommermysteriet

Tag med på eventyr i Mumidalen.

Hele Mumifamilien slapper af og det er en dejlig midsommereftermiddag.

Men så sker der noget! Mumifars elskede skrivehæfte og hans dyre fyldepen er på mystisk vis forsvundet. Og der er noget der føles forkert i haven.

Mumitrolden og hans venner sætter sig for at løse mysteriet.

Fra ca. 4 år.

Du kan købe Mumitrolden og midsommermysteriet online eller i din nærmeste boghandel.