Biografier Fagbøger Lone Theils

Lone Theils finder nye perspektiver på Diana

diana header

I bogen Diana, som udkommer i 25 året for Dianas død, finder Lone Theils nye perspektiver på Diana. Forfatteren fortæller her hvad der har rørt hende mest i researchen til bogen.

Den 31. august 2022 er det 25 år siden Prinsesse Diana omkom i en voldsom bilulykke i Paris.Da den chokerende nyhed blev offentliggjort om morgenen, sørgede millioner af mennesker over tabet af Folkets Prinsesse, et ikon og en helt ekstraordinær kvinde, der havde formået at røre deres hjerter som ingen anden i det britiske kongehus. Lone Theils arbejdede som korrespondent i London og var blandt millioner af sørgende briter da den tragiske nyhed blev offentliggjort

Tusindvis af buketter

”Der er få historier, der rager op i min journalistiske karriere, som prinsesse Dianas tragiske død for nu femogtyve år siden. Jeg havde været på ferie fra mit job som korrespondent for Berlingske Tidende og landede hjemme i London den 31. august, netop da englænderne havde fået nyheden om, at den seksogtrediveårige prinsesse var død. Den britiske hovedstad stod på den anden ende”, husker Lone Theils og fortsætter:  

”Når jeg tænker tilbage på den varme sommerdag i 1997, så husker jeg først og fremmest den næsten kvalme stank af blomster, der hang i luften på grund af de bunkevis af buketter, der lå foran både Buckingham Palace og Kensington Palace, hvor Diana boede til daglig. Og jeg glemmer heller aldrig de mange tusind forgrædte og fortabte ansigter, der gav mig fornemmelsen af, at folk følte, de havde mistet et kært familiemedlem”, siger forfatteren.

Lone Theils finder nye perspektiver på Diana
Lone Theils ved sit skrivebord. Foto: Thomas A

Kortet til Mummy

”Jeg husker fornemmelsen af at skynde mig gennem Londons spøgelsesagtige, tomme gader på dagen for Dianas begravelse og finde min plads i pressecenteret ved Westminster Abbey, hvor vi journalister havde frit udsyn til de gæster, der ankom for at sørge over tabet af hende. Jeg husker travlheden og trætheden og den følelsesmæssige udmattelse over sorgen. Og jeg husker synet af de to drenge på tolv og femten år, der gik bag deres mors kiste med de hvide roser og kortet til Mummy skrevet med prins Harrys barnlige skrift. Jeg var ikke den eneste hårdkogte korrespondent, der stod og så på med blanke øjne”, erindrer Lone Theils.

Prins Harry og Prins William

Der er mange ting som har rørt den erfarne forfatter og korrespondent i researchen om Diana, men beskrivelserne af de to prinser, Harry på 12 og William på 14 og tabet af deres mor, har ifølge forfatteren været decideret hjerteskærende:     

”Prinserne befandt sig på den britiske kongefamilies residens Balmoral i Skotland den nat hvor den tragiske nyhed om deres mors død indløb. Om morgenen på Balmoral må prins Charles ud at gå en ensom morgentur, inden han vækker sine sønner for at fortælle dem, at deres mor er død”, siger Lone Theils og fortsætter:

”Selv midt i sorgen insisterer dronning Elizabeth på, at drengene skal opleve en form for normalitet, så hun beder dem møde frem til morgenmad klokken ni. Og efter morgenmaden tager familien samlet til gudstjeneste i den lille Crathie Kirk, hvor de plejer at komme”, fortæller Lone Theils.

Hør Lone Theils fortælle om Diana


“Far, er du sikker på at det er rigtigt, at mor er død”

Charles har ønsket at blive hjemme med drengene, men dronningen holder på, at alle skal deltage. Få timer efter de har fået overbragt de traumatiske nyheder, stiger de chokerede prinser derfor ud af deres Range Rover med forstenede ansigter for at gå den korte vej op mod kirken ved siden af deres far. Klokken er elleve, og nyheden om Dianas død har spredt sig til hele verden. Den lokale præst har kontaktet Balmoral for at høre, hvordan han skal forholde sig, og meldingen fra den kongelige husholdning er, at gudstjenesten skal foregå helt som planlagt. Og sådan bliver det: ”Diana nævnes ikke med et ord. Heller ikke, da den traditionelle bøn for den kongelige familie afslutter gudstjenesten som vanligt” siger Lone Theils og fortæller, at chokket, vantroen og det faktum at Diana ikke bliver nævnt med et ord i kirken får Harry til at spørge: Far, er du sikker på det er rigtigt, at mor er død?

Sorgen får frit løb

 ”Måske var det først den dag, jeg forstod, hvor stor betydning Diana havde haft for den britiske befolkning. Hvordan det, at hun var smuk og uperfekt på samme tid, gjorde, at folk følte en helt særlig forbindelse til hende. Selv om jeg havde boet i London en rum tid, så kom jeg i de følgende dage til at opleve briterne, som jeg aldrig havde set dem før. De havde droppet den såkaldte stiff upper lip, og sorgen fik frit løb”, fortæller Lone Theils.

LÆS OGSÅ: I den ny bog Diana vækker Lone Theils mindet om prinsessen til live

Et varmt hjerte i en kølig kongefamilie

Forklaringen på hvorfor Dianas død ramte det engelske folk så hårdt skal ifølge forfatteren især findes i den identifikation briterne havde med prinsessen. Hun var som Lone formulerer det ”et varmt og bankende hjerte i en kongefamilie, som ellers var bundet på hænder og fødder af den strikse protokol og som ikke viste deres følelser offentligt. Dronningen har altid sat pligten før noget andet og kaldet som kongelig har været højt hævet over personlige hensyn og familielivet i øvrigt i den britiske kongefamilie. Her var Diana helt anderledes”, siger Lone Theils.

Dianas nærvær

Diana havde et helt andet nærvær når hun var ude blandt folk og hun gjorde det til en vane at røre ved de mennesker hun mødte på sin vej. Det gælder også på de officielle rejser. ”På et tidspunkt, hvor mange mennesker stadig er bange for at trykke aids-patienter i hånden, gør Diana en massiv forskel ved at lade sig fotografere mens hun krammer og rører ved mennesker, der er blevet inficeret med den dødbringende virus. Det gentog hun senere med spedalske patienter i Kathmandu ligesom hun i 1997 foretog en ikke helt ufarlig gåtur i et ryddet minefelt i Angola for at gøre opmærksom på de tragedier, landminer forårsager”, påpeger Lone Theils.

Lige præcis den mission med landminerne vakte stor vrede hos politikerne hjemme i Storbritannien. En minister kalder Diana for ”Et løsgående missil” og hun svarer igen med ”Jeg er ikke nogen politisk figur. Min interesse er alene humanistisk”. Ifølge Lone Theils er sandheden ”at Diana med sin mission har fundet en mærkesag, der presser dogmet om at den royale familie aldrig blander sig i politik. Det er samtidig en af de mærkesager, hvor Dianas indsats kommer til at gøre en kæmpe indsats”, vurderer forfatteren.

Verdens mest fotograferede kvinde

Diana var på det tidspunkt verdens mest fotograferede kvinde så hun nåede ud til rigtigt mange mennesker og berørte dem med sine handlinger og sin personlighed. Og så var hun ikke perfekt. Hun kunne sagtens begå dumheder og hun kunne komme op, at toppes med den kongelige familie og det tror jeg også i høj grad folk har kunnet spejle sig i og identificere sig med”, vurderer Lone Theils.  


Diana

Lone Theils finder nye perspektiver på Diana

Natten til den 31. august 1997 mistede prinsesse Diana livet i en voldsom bilulykke i Paris.Den chokerende nyhed fik millioner af mennesker verden over til at begræde tabet af Folkets Prinsesse, et ikon og en helt ekstraordinær kvinde, der havde formået at røre deres hjerter som ingen anden i det britiske kongehus.

Men først og fremmest kom nyheden til at betyde, at en far – prins Charles – måtte gå den tunge gang til sine to små drenges værelser for at vække dem med beskeden om, at deres mor var død.

Journalist og forfatter Lone Theils skriver om den kvinde, der i en alder af kun 20 år blev giftet ind i et af de mest traditionsbundne og lukkede kongehuse i verden. Et kongehus, der kun sjældent viste følelser, og som på mange måder blev en spændetrøje for Diana, indtil hun fandt modet til at gøre oprør.

Du kan købe Diana online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.

Om Dennis Andersen Dennis Andersen (f.1973) cand. mag. og pressekoordinator på Lindhardt og Ringhof. Har tidligere været filmanmelder, pressekoordinator på TV 2 og PR Chef på Nordisk Film.