Fagbøger Bøger om naturen

Uffe Ellemann-Jensen: Man kommer til at længes efter at dufte træerne

Uffe Ellemann-Jensen: Man kommer til at længes efter at dufte træerne

Boganis Jagtbreve bliver genudgivet i stort, smukt værk, med forord af Uffe Ellemann-Jensen og efterskrift af Kjeld Hillingsø. I bogen beskriver Karen Blixens far naturen og sine jagtture.


”At blive en jæger som Dinesen måtte være målet.”

Sådan skriver den tidligere generalløjtnant Kjeld Hillingsø i efterskriftet til den nye udgivelse af Boganis Jagtbreve.

Bogen har været Kjeld Hillingsøs faste følgesvend helt siden officersskolen, hvor han gemte den under sin hovedpude for altid at have den ved hånden.

”At blive en jæger som Dinesen måtte være målet.”

Uffe Ellemann-Jensen opdagede brevene senere i livet. Til en rund fødselsdag fik han de næsten 100 år gamle, smukt indbundne og fornemt illustrerede førsteudgaver af Jagtbreve og Nye Jagtbreve i gave. De har siden vækket hans store interesse for naturen.

LÆS OGSÅ: Uffe Ellemann-Jensen: Om politik og privatliv

”Boganis havde tanker og budskaber, som passede så godt til vores tid, og til mine egne interesser og lidenskaber,” skriver den tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen i forordet.

En verdensmand

Boganis, hvis borgerlige navn var Wilhelm Dinesen, var en levemand, der gennem sit liv både var politiker, officer, forfatter og ivrig jæger.

Han skrev om sin interesse for jagt og natur for Politiken fra 1886 til 1891. Jagtbrevene blev skrevet under pseudonymet Boganis – et kælenavn, han havde fået under helt særlige omstændigheder. Efter at have deltaget i den voldsomme fransk-preussiske krig i 1871, rejste Dinesen til Nordamerika. Her slog han sig ned hos en indianerstamme, der gav ham navnet Boganis – der betød hasselnød på deres sprog.

LÆS OGSÅ: Jagthistorier fra Anne-Cathrine Riebnitzsky. Smuglæs i Med bue og pil

Krigene i Europa havde givet Wilhelm Dinesen ”sjæleuro” – hvad vi i dag ville kalde PTSD. Det var først da han mødte Ingeborg Westenholz og blev gift, at han genfandt roen. Sammen fik de fem børn, hvor den ene var Karen Blixen.

Boganis’ naturbeskrivelser

For de to tidligere jægere, Uffe Ellemann-Jensen og Kjeld Hillingsø, har bøgerne både givet dem inspiration til nye jagtoplevelser og litterær kærlighed til naturen.

”Sproget i jagtbrevene er en nydelse. Ud af det hele stråler en glæde ved naturen, som forekommer så umiddelbar, at man kommer til at længes efter at dufte træerne og plovfuren,” skriver Uffe Ellemann-Jensen videre i forordet.

LÆS OGSÅ: Karen Blixens afrikanske jul

Der findes ikke andre jagtbøger i Danmark, der kan måle sig med Boganis’ breve. Det mener Uffe Ellemann-Jensen.

”Sproget i jagtbrevene er en nydelse. Ud af det hele stråler en glæde ved naturen, som forekommer så umiddelbar, at man kommer til at længes efter at dufte træerne og plovfuren.”

”Derfor er det en gave til Danmarks mange jægere, at der nu kommer denne prægtige genudgivelse af Wilhelm Dinesens samlede jagtbreve. Den vil hjælpe mangen nimrod (ivrige jægere, red.) med at komme igennem de måneder af året, hvor der ikke må jages – og hvor det kan være en ekstra nydelse at sætte sig i lænestolen og dykke ned i jægerens verden, så man får et større perspektiv i sin lidenskab”.Wilhelm Dinesen: Boganis Jagtbreve

Wilhelm Dinesen, Boganis Jagtbreve, Uffe Ellemann-Jensen, Kjeld Hillingsø

★★★★★ “Wilhelm Dinesens jagtfantasier er festlige og karske med masser af saft og kraft. Rigeligt med krudt og kulør. Og fuld knald på holdningerne til det hele.” – Berlingske

Karen Blixens far, Wilhelm Dinesen, var en ivrig jæger, og i årene 1886-1891 skrev han en række jagtbreve under pseudonymet Boganis til Politiken. Jagtbrevene er særligt berømte for deres fine iagttagelser af dyr og planter.

Denne nye pragtudgave samler Jagtbreve og Nye Jagtbreve med de originale stregtegninger. Desuden er bogen udstyret med et forord af tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen og et efterskrift af general Kjeld Hillingsø, som begge har været dedikerede jægere livet igennem.

Du kan købe Boganis Jagtbreve online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.