Blandede bøger Fiktion Inspirationslister og guides

#LRlæser2020 – det er tid til at give en ny genre en chance

#LRlæser2020 – det er tid til at give en ny genre en chance

Vær med i Lindhardt og Ringhofs store læseudfordring #LRlæser2020, hvor månedens udfordring er “giv en genre en chance”.


I 2020 har vi en ambition om at læse mindst 12 bøger. Men jo altså ikke hvilke som helst. Hver måned har vi nemlig givet os selv en udfordring, som vi gerne vil dele med dig. Denne måneds udfordring er “giv en genre en chance”.

Du kender det sikkert. Når du står på biblioteket eller i en boghandel, søger du per automatik hen mod forfattere og genrer, du allerede kender og elsker. For selvom du egentlig godt kunne tænke dig at prøve noget nyt, kan det virke uoverskueligt – for hvor skal man starte?

I september guider vi dig til 10 forfatterskaber, som kan noget helt særligt inden for deres genrer eller skrivestil. Vi håber derfor, at du sammen med os har lyst til at udvide din horisont og give nye litterære bekendtskaber en chance.

Du kan læse mere om, hvordan du kan være med i #LRlæser2020 og månedens udfordring her. Du kan også finde ud af, hvordan du nemt kan dele det med os på Facebook og Instagram – sådan når vi i mål sammen.

#lrlæser2020, læseudfordring


Til dig, der tror, at du ikke kan lide krimier

Det er ikke alle, der er til gys og gru, selvom de godt kan lide spændende pageturnere. Er du en af dem? Så bør du læse Mysteriet i Genbrugsen, som er en vaskeægte hyggekrimi.

mysteriet i genbrugsen, Anna Grue, Anne-Maj Mortensen, hyggekrimi

Mysteriet i Genbrugsen er første bog i en ny serie serie fra Anna Grue, der skrev Dan Sommerdahl-serien.

Der foregår noget mystisk i en genbrugsbutik i Nykøbing Sjælland.

En efter en afgår butikkens aldrende frivillige ved døden. Politiet afskriver dødsfaldene som naturlige, men efterlønner Anne-Maj Mortensen er stærkt skeptisk.

Så selvom hun har travlt med familiemiddage, hundeopdragelse og havearbejde, går hun i gang med at efterforske sagen.

En rigtig hyggekrimi der kommer til at kalde på en lang weekend i sommerhus med en stor kop te og masser af læsetid.

LÆS OGSÅ: Smuglæs i Anna Grues krimi Mysteriet i Genbrugsen

Du kan købe Mysteriet i Genbrugsen i paperback online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Anna Grue: Mine krimier handler mere om mennesker og relationer end om kriminalitetTil dig, der vil prøve kræfter med et litterært kæmpeværk

Har du lyst til at udfordre dig selv? Karl Ove Knausgårds Min kamp er en murstensroman i seks bind, men det er ikke uden grund, at det af flere er blevet udråbt som et af århundredets største værker.

Karl Ove Knausgård, Min kamp, Knausgård, autofiktion

Da Karl Ove Knausgård far dør, vælter minderne frem. Om opvæksten i en lille familie i Kristiansand i 1970’erne, om teenageårene og det svære forhold, han havde til sin far.

Erindringer kombineres på elegant vis med refleksioner om meningen med livet, om identitetskriser, om litterære ambitioner og om tilværelsens andre store og små tildragelser.

Karl Ove Knausgård skriver som ingen anden anden, og det er ikke uden grund, at Min kamp anses som et af nyere tids største norske værker.

Romanværket består af i alt seks bind.

Du kan købe Min kamp (1) online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Manden der hellere vil skrive end være lykkelig. Kom tæt på Karl Ove KnausgårdTil dig, der trænger til en feel good-bog

Nogle bøger er tungere at komme igennem end andre, hvad enten det skyldes skrivestil eller tematikker. Så nogle gange er det lige sagen med en feel good-bog til afveksling.

Velkommen til Flanagans af Åsa Hellberg

Velkommen til serien om Hotel Flanagans! Den svenske bestsellerforfatter Åsa Hellberg, har skrevet første bog i en ny historisk romanserie fuld af kærlighed, drama og intriger.

Første bog udspiller sig i 1960’ernes London på Hotel Flanagans, der er fuld af rige gæster og overdådige fester. Men modsat gæsterne er hotellets direktør, Linda Lansing, en helt almindelig kvinde fra Sverige, som har arvet hotellet fra sin engelske far.

Udfordret af både rollen som kvindelig hotelejer og af sin egen familie, der vil gøre alt for at tage hotellet fra hende, må Linda træffe en beslutning: Hvor langt vil hun gå for at holde sin fars livsværk på egne hænder?

Du kan købe Velkommen til Flanagans online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Åsa Hellberg skriver storsælgende feel good-romanerTil dig, der sværger til faglitteratur

Er du en af dem, som normalt ikke læser skønlitteratur? Så er Vaniljehuset med sin inspiration fra virkelige begivenheder den perfekte introduktion til fiktionens univers.

Vaniljehuset, Mich Vraa, slægtsroman

En slægtsroman af Mich Vraa, forfatter til bestsellertrilogien om Dansk Vestindien.

I sit livs efterår ser den hjertesvage Dusinius Dich tilbage på et liv, som formede sig anderledes, end nogen havde kunne forestille sig.

LÆS OGSÅ: Mich Vraa efter 25 romaner: Vaniljehuset var den svære to’er for mig

Da han som ung mand i 1800-tallets Odense stiftede Vaniljehuset, var Dusinius fuld af ambitioner og gåpåmod. Men et langt liv med forvirrende forelskelser og lyssky forretningsforbindelser viste ham snart, at det er en svær kunst at stræbe efter de rigtige mål i livet.

Vaniljehuset er baseret på Mich Vraas morfars historie.

Du kan købe Vaniljehuset hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.Til dig, der endnu ikke har læst en psykologisk thriller

Rigtig mange danskere læser klassiske krimier med hårdkogte kriminalbetjente og bestialske mord. Færre læser psykologiske thrillere, men det er en skam, for de tilføjer nemlig et helt nyt lag af spænding og uhygge …

Den onde søster

Rachel Cunningham er overbevist om, at hun er ansvarlig for sine forældres død og har derfor siddet i frivilligt eksil i 15 år på et psykiatrisk hospital.

Men efter nye oplysninger om mordene, må Rachel hjem for at lede efter svar i familiens hytte, der ligger isoleret i Upper Peninsulas skove i Michigan.

Familiens hjem er der, hvor Rachel altid har følt sig allermest tryg. Men i takt med at sandheden kommer frem om den skæbnesvangre dag, hvor hendes forældre blev slået ihjel, må Rachel indse, at et hjem kan være et sted fyldt med ubeskrivelig ondskab.

LÆS OGSÅ: Nervepirrende psykologisk thriller om fortidens ondskab. Smuglæs i Karen Dionnes Den onde søster

Du kan købe Den onde søster online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Thriller-forfatter Karen Dionne: Hvordan lever man med, at man som barn slog sin mor ihjel?Til dig, der tror, at poesi er kedeligt

Mange læsere afskrækkes af poesi, men det er synd og skam, da der mellem digtenes linjer gemmer sig små guldkorn om livet. Hvis du er ny på poesi-fronten, er Rupi Kaurs solen og hendes blomster et oplagt sted at starte.

Rupi Kaur, solen og hendes blomster

Rupi Kaur blev kendt på Instagram for sine rørende digte og fine streg.

solen og hendes blomster er den unge digters anden digtsamling efter debuten mælk og honning, som tog verden med storm.

Denne gang har Rupi Kaur kastet sig over tematikker som sorg, kærlighed, følelsen af at være fortabt og rejsen mod at genfinde sig selv og sine rødder.

Ligesom mælk og honning er digtene i solen og hendes blomster akkompagneret af Rupi Kaurs enkle illustrationer.

Du kan købe solen og hendes blomster online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Rupi Kaur skriver digte, der får verden til at lytteTil dig, der synes, at politik ikke er spændende

Gaber du øjeblikkeligt, når samtalen falder på politik? Selvom finanslove og udligningsreformer tiltaler de færreste, så er Niels Krause-Kjærs politiske spændingsroman Mørkeland et godt eksempel på, at politik bestemt ikke behøver at være kedeligt.

Mørkeland, Niels Krause-Kjær

Dagen før der udskrives folketingsvalg, bliver en ung fuldmægtig i indenrigsministeriet myrdet.

Journalisten Ulrik Torp begynder at skrive om mordet og opdager, at den unge fuldmægtige havde fået færten af et omfattende bedrag.

Lidt efter lidt leder sporene Ulrik Torp mod en lille kreds af tidligere politikere og topembedsmænd, der synes parate til at forsvare samfundet med alle midler mod en illiberal dagsorden styret af tweets og facebookopslag.

Du kan købe Mørkeland online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Start din læsning af den politiske spændingsroman Mørkeland lige herTil dig, der vil lære noget nyt men ikke er til tunge fagbøger

At læse skal være sjovt, men samtidig er det også en oplagt mulighed for at lære noget nyt. One Dollar Man er et perfekt eksempel på en bog, som kombinerer faglighed med skønlitterære virkemidler.

One dollar man, ole sønnichsen, William S. Knudsen, danske udvandrere

William S. Knudsen hjalp den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt med til at vinde de allieredes krigsheld i kampen mod Hitler og japanerne.

I dag er han glemt af de fleste.

One Dollar Man udlægger den gemte historie om den københavnske cykelsmed William S. Knudsen, der udvandrede til USA i år 1900 med blot 30 dollars på lommen. Her kæmpede han sig op fra bunden af og endte med at være en af USA’s bedst betalte erhvervsfolk og trestjernet general.

Du kan købe One Dollar Man online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: One Dollar Man er den største dansker, du (sikkert) aldrig har hørt omTil dig, der tror, at romance er kedeligt

Romance er en genre, som i den grad deler vandene – enten elsker man det, eller også læser man det aldrig. Colleen Hoovers Mørkt bedrag er dog et perfekt eksempel på, at romance kan være meget mere end hjerteskærende kærlighedshistorier!

mørkt bedrag, colleens hoover, verity

Hvor langt er du villig til at gå for kærligheden?

Lowen er forfatter, men hendes karriere halter gevaldigt. Da hun en dag bliver tilbudt muligheden for at skrive en serie af bestsellerforfatteren Verity Crawford færdig, takker hun derfor straks ja.

Lowen tager til familien Crawfords hjem for at gennemgå Veritys noter. Men på Veritys kontor finder Lowen en ufærdig selvbiografi, hvor Verity beskriver de rædselsvækkende begivenheder, der ødelagde familien Crawford for altid.

Skal Lowen fortælle om sin opdagelse? Og hvad er der egentlig sket med Verity?

Mørkt bedrag er en gribende og nervepirrende romantisk thriller fra romance-dronningen Colleen Hoover.

LÆS OGSÅ: Gribende romantisk thriller fra Colleen Hoover! Smuglæs i Mørkt bedrag

Du kan købe Mørkt bedrag online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Kærlighed og spænding i tæt parløb. Bestsellerforfatter Colleen Hoover er i storformTil dig, der ikke normalt læser serier

Der findes ikke noget værre, end når sidste side er vendt i en god bog. Heldigvis kan man i serier få lov til at vende tilbage til det samme univers igen og igen og …

Offer uden ansigt, Fabian Risk, Stefan Ahnhem, krimi, svensk krimi

Politibetjent Fabian Risk bliver sat på en sag om en myrdet sløjdlærer. På gerningsstedet finder man et gammelt klassebillede, hvor offerets ansigt er krydset over.

Det står snart klart, at gerningsmanden har flere ofre på sin liste. Hvem bliver den næste?

Og er Fabian Risk som gammel klassekammerat til det første offer selv i fare?

Der historien om, hvordan mobning og isolation i barndommen kan forvandle et menneske til et monster.

Offer uden ansigt er første bind i serien om Fabian Risk.

Du kan købe Offer uden ansigt online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


LÆS OGSÅ: Stefan Ahnhem: Frygt er en god drivkraft, når man skriver krimier


Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.