Amerikanske krimiforfattere Aktuelt

Thriller-forfatter Karen Dionne: Hvordan lever man med, at man som barn slog sin mor ihjel?

Thriller-forfatter Karen Dionne: Hvordan lever man med, at man som barn slog sin mor ihjel?

Amerikanske Karen Dionne skriver anmelderroste thrillere, hvor den største ondskab findes inden for hjemmets fire vægge. I hendes roman Den onde søster hjemsøger barndommens ondskab nutiden.

Rachel har tilbragt 15 år i selvvalgt isolation på et psykiatrisk hospital i den overbevisning, at hun slog sin mor ihjel som barn. Men i begyndelsen af den psykologiske thriller Den onde søster finder Rachel ud af, at det umuligt kan være sandheden.

LÆS OGSÅ: Nervepirrende psykologisk thriller om fortidens ondskab. Smuglæs i Karen Dionnes Den onde søster

Hun må tilbage til familiens store bjælkehytte i de afsidesliggende skove i det nordlige Michigan for at opklare, hvad der egentlig skete den skæbsnesvangre dag, hendes mor blev dræbt …

Den onde søster inspireret af virkelige hændelser

I Rachels barndomshjem bor hendes søster og moster, og efterhånden går det op for Rachel, at faren fra hendes barndom ikke er drevet over.

Anmelderroste Karen Dionne har ikke grebet ideen til Rachels historie ud af ingenting:

“Min hovedpersonen er inspireret af en tragedie, som jeg læste om for en del år siden, hvor et lille barn fandt et ladt våben i sin mors taske og ulykkeligvis skød og dræbte hende.”


“Den ulykke brændte sig fast hos mig. En eller anden dag vil det jo gå op for den lille dreng, hvad han har gjort.

Hvordan kommer det til at påvirke ham? Hvordan vil hans liv forme sig herfra? Og er det overhovedet muligt at forlige sig med tanken om, at man – selvom det var et uheld – har slået sin egen mor ihjel?”

En mors umulige valg

I Den onde søster har Rachel store problemer med at huske den dag hendes mor blev dræbt. Handlingen bliver fortalt på skift – dels fra Rachels synsvinkel, hvor hun prøver at opklare sin mors død – og dels, tilbage i tid, fra moderens synsvinkel, mens hun kæmper for at træffe de rigtige valg for begge sine døtre.

LÆS OGSÅ: Jeg flyttede ud i den vilde natur med en 6 ugers baby. Forfatter til Dyndkongens datter fortæller sin historie

Moderens svære udfordringer handler i høj grad om at beskytte sine børn, og i Den onde søster er det alt andet end lige til. For Rachels storesøster er ikke rask.

“Jeg er fuld af sympati for forældre, som skal leve med et barn, der har denne form for alvorlige psykiske problemer. Jeg har ikke selv oplevet det på egen krop, men jeg kender til forældre, der har prøvet det,” fortæller Karen Dionne.

Når familien bliver et farligt sted

“I Den onde søster undersøger jeg den hjerteskærende situation, at Rachels forældre skal håndtere, deres datter er psykopat.

Jo mere jeg læste om psykopati hos børn, jo mere forstod jeg, hvor helt umulig en opgave det må være for de forældre, som har et barn, der ikke kan føle empati eller vise følelser.

Disse forældre er sande helte i deres forsøg på at navigere rundt i, hvad der er det bedste for deres psykopatiske barn, og hvad der er det bedste for deres familie som helhed – til trods for store personlige og følelsesmæssige omkostninger.”

I Den onde søster er familien et farligt sted. Ligesom i din første roman Dyndkongens datter kommer truslerne og frygten inde fra familien. Mange andre krimiforfattere skriver om seriemordere eller tilfældige psykopater, men du virker mere optaget af, hvad der kan ske mellem familiemedlemmer. Hvorfor det?


“En af de ting, der fascinerer mig ved at skrive historier, hvor hovedpersonen og modstanderen er i familie med hinanden, er, at deres relation både komplicerer og forstærker faren langt mere end i historier, hvor personerne ikke kender hinanden.”

LÆS OGSÅ: De 20 bedste bøger der kommer til efteråret. Inspiration til din læsning

“Familierelationen gør ikke bare konflikten personlig, og derfor mere intens, den måde karaktererne agerer, bliver også endnu mere uforudsigelig, fordi deres følelser for hinanden påvirker deres beslutninger og handlinger.”

Naturen som trussel

Familiens farlige situation i Den onde søster bliver yderligere forstærket af, at de bor afsides – midt i den vilde natur i Upper Peninsula i Michigan. Og det er noget, der kendetegner begge Karen Dionnes romaner.

“I min første roman, Dyndkongens datter, elsker hovedpersonen, Helena, sin ustabile og voldelige far overmåde meget, hvilket skyldes, at der – ud over hendes fraværende mor – ingen andre mennesker er i hendes liv.”


“I Den onde søster elsker Rachel sin søster på samme ekstreme måde og deltager velvilligt i hendes farlige lege, fordi deres isolation gør Rachel ude af stand til at bedømme, hvor langt ude søsterens adfærd i virkeligheden er,” siger Karen Dionne.

I det hele taget kan det som dansker være svært at begribe størrelsen og voldsomheden af den natur, Karen Dionnes romaner udspiller sig i – hvor noget så simpelt som at fare vild, kan koste én livet. Til det siger forfatteren:

“Prøv at forestille jer et område cirka på størrelse med Danmark, der er dækket af skov, søer og sump og med rigt dyreliv: ulve, prærieulve, elge, hjorte, ræve, bjørne, losser og så videre.”

LÆS OGSÅ: Læseguide til Dyndkongens datter af Karen Dionne

“Forestil jer så, at der her bor cirka en fjerdedel af den københavnske befolkning spredt ud over en masse små byer – så kan man måske bedre se for sig, hvor ENORMT og affolket Michigans Upper Peninsula er,” siger Karen Dionne:

“Al den plads gør Upper Peninsula til en fantastisk kulisse for mine bøger, fordi jeg kan placere mine karakterer midt i en sump eller en skov og lade handlingen udspille sig uden påvirkninger udefra. Stedet gør på den måde relationen mellem karaktererne endnu mere intens.”

Smugkig til næste roman

Naturen kommer også til at få stor betydning i Karen Dionnes næste spændingsroman, som hun godt vil løfte lidt af sløret for:

“Jeg arbejder lige nu på en psykologisk spændingsroman, hvor jeg undersøger forholdet mellem en bedstemor og hendes barnebarn, og som foregår i en lille by i Upper Peninsula ved bredden af Lake Superior.”

Thriller-forfatter Karen Dionne: Hvordan lever man med, at man som barn slog sin mor ihjel?
Privatfoto: Karen Dionne ved bredden af Lake Superior

“Lake Superior er den koldeste og dybeste af Michigans fem store søer The Great Lakes – og verdens største ferskvandssø målt på overfladeareal.

LÆS OGSÅ: 25 krimier ingen kriminørd bør gå glip af denne sommer

Når man står ved søbredden og kigger ud over alt det vand, er det meget nemt at bilde sig ind, at man kigger på et hav. Så selvom min historie har scener, der udspiller sig i skoven, gør jeg også brug af det smukke og det farlige ved den her fantastiske sø.

Faktisk, så kaldes det stykke af kystlinjen, hvor min roman foregår, også Graveyard of the Great Lakes, fordi flere skibe er forsvundet her end noget andet sted ved Lake Superior – en detalje, der måske giver et hint om noget af handlingen i min kommende roman …”



Karen Dionne: Den onde søster

Den onde søster

Rachel Cunningham er overbevist om, at hun er ansvarlig for sine forældres død og har derfor siddet i frivilligt eksil i 15 år på et psykiatrisk hospital.

Men efter nye oplysninger om mordene, må Rachel hjem for at lede efter svar i familiens hytte, der ligger isoleret i Upper Peninsulas skove i Michigan.

Familiens hjem er der, hvor Rachel altid har følt sig allermest tryg. Men i takt med at sandheden kommer frem om den skæbnesvangre dag, hvor hendes forældre blev slået ihjel, må Rachel indse, at et hjem kan være et sted fyldt med ubeskrivelig ondskab.

LÆS OGSÅ: Nervepirrende psykologisk thriller om fortidens ondskab. Smuglæs i Karen Dionnes Den onde søster

Du kan købe Den onde søster online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.