Krimi Skønlitteratur

Læseguide til ‘Dyndkongens datter’ af Karen Dionne

Dyndkongens datter, læseklub

Hvis du voksede op i isolation ude i skoven, ville du så vide, at noget var galt? Dyndkongens datter af Karen Dionne byder på en nervepirrende menneskejagt i Michigans ødemark.

Om Dyndkongens datter

Helena elskede sin far og den natur, der omgav deres bjælkehus. Han lærte hende alt om at overleve, at jage og bevæge sig hurtigt og lydløst gennem Michigans sumpede marskland. Det var alt, hun kendte til, indtil hun som 12-årig opdagede sandheden om ham: At han havde kidnappet hendes mor som teenager og holdt hende fanget siden da.

I femten år har Dyndkongen, som pressen kaldte Helenas far, siddet bag lås og slå. Da Helena hører om hans flugt fra fængslet, tager hun sagen i egen hånd. Men undervejs går det op for hende, at han ikke kun er på flugt, han er også på jagt.

Nedenfor har vi samlet en række spørgsmål, der kan give gode diskussioner i læseklubben.

Læseguide til Dyndkongens datter

 1. Hvorfor har Helena ikke fortalt Stephen om sin fortid? Er det forkert af hende at have holdt den hemmelig for ham? Har hun bragt sin familie i fare ved at holde den hemmelig?
 2. Er Helena en god hustru?
 3. Hvorfor tror du, Karen Dionne har valgt at lade Helenas historie udspille sig parallelt med H.C. Andersens eventyr ’Dyndkongens datter’? Hvordan er de to fortællinger ens? Hvordan påvirker eventyret din opfattelse af Helenas karakter?
 4. Elsker Jacob Helena? Fortjener han hendes kærlighed? Hvis ikke Jægerens besøg havde afsløret Jacobs mørke side, havde Helena så brudt op med sin far?
 5. I slutningen af romanen tænker Helena ”jeg er ikke længere min fars skygge” (side 295). Hvad mener hun med det? Hvordan har hendes opfattelse af sin far ændret sig?
 6. Var det forkert af Helenas mor ikke at redde hende? Gør Helena nok for at hjælpe sin mor? Hvordan ændrer Helenas forhold til sin mor sig med tiden? Er Helena en god datter?
 7. Det er tydeligt, at Helena elsker sine to døtre, men er hun en god mor? Hvordan påvirker hendes egen opvækst den måde, hun opdrager Mari og Iris?
 8. Er det bedre for Helena at være en del af samfundet? Har hun det bedre i slutningen af romanen? Vil hun nogensinde få det rigtig godt?
 9. Ser Helena anderledes på sit ansvar i sin egen familie i slutningen af romanen?
 10. Hvad mener Helena, da hun til slut siger ”det er ikke deres historie. Det er vores” (side 301)? Hvordan har hendes liv ændret sig i løbet af romanen?
 11. Hvordan påvirker Helenas forhold til naturen hendes syn på verden? Ændrer det sig, da hun forlader bjælkehuset? Hvordan påvirker ojibwa-folkets tro Helenas værdier? Hvordan kommer disse værdier Helena til gode i den verden, hun opdager uden for vildmosen? Hvordan begrænser de hende?
 12. Hvilken betydning har miljøet for historien? Hvad ville historien miste, hvis den udspillede sig i et andet miljø? Hvis historien skulle udspille sig i et andet miljø, hvilket miljø kunne så passe til handlingen?
 13. Hvorfor fascineres vi af historier om personer som Helena?

Vil du have flere læseguides? Du kan finde dem her.

Du kan købe Dyndkongens datter hos din nærmeste boghandler eller online her.

Dyndkongens datter, Karen Dionne